Úžasná sezóna belasej mládeže

Ziskom titulu v kategórii juniorov spečatila mládež HC SLOVAN Bratislava historicky najúspešnejšiu sezónu klubu v ére samostatnosti.

Slovan získal majstrovské tituly v troch najdôležitejších mládežníckych kategóriách, v ktorých sa celoslovenské tituly udeľujú - v juniorke, doraste a starších žiakoch AA. To sa v moderných dejinách slovenského hokeja doteraz podarilo iba Dukle Trenčín v sezóne 2014/15. Pre Slovan je zisk mládežníckeho triple historicky najlepším výsledkom.

Pritom všetky tri mužstvá Slovana dominovali počas celej sezóny. Juniorka, dorast aj starší žiaci AA s prevahou zvíťazili v dlhodobej základnej časti. V play off extraligy juniorov výraznejšie potrápili zverencov trénerskej dvojice Michal Hreus - Marek Babič iba mladí hokejisti MMHK Nitra v semifinále, ktorí mali v domácom zápase postupový mečbal. Ostatné dve série (štvrťfinále proti Trnave a finále proti Trenčínu) zvládli Slovanisti v najkratjšom možnom čase.

Dlhodobú časť vyhrali aj dorastenci pod vedením Michala Macha a Jaroslava Obšuta, ktorým v závere sezóny pomáhal Vlastimil Lakosil. Na záverečnom turnaji Mládežníckych majstrovstiev SR v Poprade prežili krušné chvíle po prehre v úvodnom zápase s Banskou Bystricou. Ako kľúčový sa napokon ukázal gól v poslednej sekunde predĺženia druhého zápasu proti Dukle Trenčín, ktorý dal Slovanu šancu bojovať o titul v priamom súboji s Nitrou. V ňom už chlapci nenechali nič na náhodu a najmä vďaka skvelej druhej tretine zvíťazili 5:3.

Absolútne dominantným spôsobom získali titul v rovnakom dejisku v Poprade starší žiaci Slovana v kategórii AA. Svojich súperov z Banskej Bystrice, Žiliny (aj so slovenským dievčenským zázrakom N. Lopušanovou) a domáceho Popradu rozprášili celkovým skóre 29:6.

Popri troch slovenských tituloch je spravodlivé spomenúť aj ďalšie kategórie. Starší žiaci A obsadili v konečnej tabuľke skupiny Západ 3. miesto iba o dva body za neskorším suverénom turnaja v Poprade Duklou Trenčín. Postup do finále im ušiel o jediný bod. V kategóriách mladších žiakov sa oficiálna tabuľka nevedie, ale aj tam po súčte všetkých bodov by boli naše nádeje na samom čele.

Nová éra  rozvoja mládežníckych mužstiev v Slovane začala na jeseň 2020 po príchode súčasných vlastníkov klubu. V prvých mesiacoch zastrešoval metodiku pre mládežnícke kategórie Robert Döme, ktorý priniesol a do mládežníckych kategórií adaptoval tzv. play booky zo Švédska. Od januára 2021 je šéftrénerom a metodikom mládeže Martin Štrbák, ktorý okrem iného čerpá svoje poznatky zo štúdia na Športovom inštitúte Fínskeho olympijského tréningového centra vo Vierumäki. Športovým manažérom mládeže bol v období od leta 2020 do Vianoc 2022 bývalý výborný hráč Slovana Miroslav Lažo, ktorému sa podarilo v krátkom čase vhodne zostaviť a stabilizovať realizačné tímy pri všetkých kategóriách. 

Úspechy v kategóriách ako juniorka a dorast sú pre každý klub dôležité. Rovnako dôležité však bude, ako sa najlepší hráči dokážu vysporiadať s prechodom z mládežníckého do seniorskeho hokeja a presadiť sa v A mužstve. V časoch, keď hral Slovan v nadnárodnej KHL, to bolo prakticky nemožné. Podarilo sa to iba zopár hráčom, ako Adam Liška alebo Patrik Bačik. Súčasní majitelia Slovana sa však už viackrát verejne vyjadrili, že perspektívne by chceli hrať najvyššiu súťaž s mužstvom zostaveným prevažne zo slovenských hráčov a odchovancov. Slovan patrí medzi tie kluby, ktoré sa prihovárajú za zníženie počtu cudzincov nasadzovaných do zápasov extraligy. 

Už počas uplynulej sezóny do zápasov A mužstva v extralige naskakovalo pravidelne viacero hráčov v tínedžerskom veku. Adam Lukošík, Roman Kukumberg, Lukáš Lipiansky, Boris Žabka a František Dej odohrali spolu celkom 111 extraligových zápasov. So všetkými realizačný tím ráta aj pri zostavovaní súpisky na novú sezónu. Do základnej zostavy sa presadili aj ďalší len o niečo starší hráči ročníka 2001, z nich Samuel Hlavaj, Michal Beňo a Andrej Golian sú členmi širšieho reprezentačného kádra Slovenska. Asistent trénera A mužstva Richard Kapuš povedal, že taký veľký počet mladých hráčov v áčku nepamätá počas celej svojej hráčskej i trénerskej kariéry v Slovane.

Počas aprílových reprezentačných akcií výberov Slovenska v kategóriách U16 až U20 mal Slovan v akcii až 15 hráčov ročníka 2007 až 2004. Všetci majú reálnu šancu čoskoro obliecť dresy seniorskych tímov Modré krídla Slovan a HC SLOVAN Bratislava.

Slovan sa po rokoch priblížil aj k tomu, aby na drafte NHL zaznelo meno hráča, ktorý je odchovancom klubu. Najväčšie šance na vstupnom drafte NHL, ktorý sa bude konať v dňoch 28.-29. júna 2023 v Nashville, sa prisudzujú Františkovi Dejovi, Romanovi Kukumbergovi a tiež brankárovi Alexandrovi Marossymu.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar