Zimný štadión Ondreja Nepelu je multifunkčná aréna v tradičnej bratislavskej športovej štvrti Tehelné pole, ktorá po rozsiahlej modernizácii mala svoju premiéru na svetovom šampionáte v ľadovom hokeji v roku 2011. Aréna nesie meno po slávnom krasokorčuliarovi, olympijskom víťazovi 1972 a najlepšom slovenskom športovcovi 20. storočia.

Aréna svetových parametrov

Hokejová aréna svetových parametrov vznikla na mieste staručkého zimného štadióna – diela architekta Kamila Grossa, postaveného v roku 1940. Autorom projektu jeho prestavby je renomovaný architekt Dušan Fischer. Aréna bola vybudovaná v rekordne krátkom čase za 22 mesiacov, od začiatku mája 2009 do konca februára 2011. Pred svetovým šampionátom 2019 bola modernizovaná o nové mantinely, plexisklá, výbojkové osvetľovacie telesá umožňujúce okamžité zhasnutie a rozsvietenie, ai.

Kapacita 10 tisíc divákov

Súčasťou projektu bola nielen moderná viacúčelová mestská hala s tromi ľadovými plochami, ale aj zodpovedajúca dopravná infraštruktúra, desiatky obchodných priestorov, atraktívne sky boxy pre partnerov klubu, moderný riadiaci informačný systém, vrátane jedinečnej videokocky IceCube nad ľadovou plochou a najmä – veľkorysé typicky hokejové hľadisko s celkovou kapacitou 10 tisíc divákov. Ako potvrdil nedávny svetový šampionát v ľadovom hokeji, diváci dokážu v tejto hale vytvoriť tú právu hokejovú elektrizujúcu atmosféru.

Najväčšia, najmodernejšia, najkvalitnejšia

Zimný štadión Ondreja Nepelu sa mohol hneď od svojho uvedenia do prevádzky pochváliť niekoľkými superlatívami:

  • je najväčším hokejovým stánkom na Slovensku
  • popri futbalovom štadióne Tehelné pole je jedným z dvoch najmodernejších športových zariadení na území Slovenska
  • v polomere 200 km od Bratislavy (vrátane miest ako Viedeň, Budapešť, Brno) je v súčasnosti najkvalitnejšou multifunkčnou halou v regióne, schopnou úspešne hostiť globálne podujatia z oblasti športu, kultúry, či kongresového turizmu

Komfortné priestory

Súčasťou desaťtisícového hľadiska sú tiež komfortné priestory pre náročnejších návštevníkov, ktoré sú okrem vlastnej hľadiskovej zóny vybavené aj konferenčným priestorom a gastronomickým servisom. Celkom je k dispozícii vyše 700 takýchto miest: 306 vo VIP zóne, 86 v Sky Lounge a 359 v 30 Sky boxoch po celom obvode arény.

Pýcha a nová dominanta Bratislavy

Počas MS v ľadovom hokeji v rokoch 2011 a 2019 arénu obdivovali viaceré politické i športové osobnosti. Bratislavský zimný štadión pozitívne hodnotila nielen slovenská vládna špička, ale aj ruský predseda vlády Vladimír Putin. O aréne v superlatívoch hovorili vtedajší prezident Kontinentálnej hokejovej ligy KHL Alexander Medvedev. Komfort haly a pravú hokejovú atmosféru si užívali také veličiny tohto športu, ako Jari Kurri, Peter Forsberg, Mark Messier, Jaromír Jágr, či Vladislav Treťjak. Riešenie celého komplexu arény s dvomi tréningovými halami a ubytovacím zázemím chválili napr. uznávaní športoví komentátori v službách Českej televízie Robert Záruba a Michal Dusík. Zimný štadión Ondreja Nepelu je v súčasnosti považovaný za jeden z najmodernejších hokejových komplexov v Európe.

Domovský stánok Slovana

Zimný štadión Ondreja Nepelu je už od roku 1940 domovským stánkom hokejistov HC SLOVAN Bratislava, ktorí v nej úspešne nadväzujú na jeden federálny a osem majstrovských titulov získaných v slovenskej extralige. Aréna je tiež častým dejiskom koncertov medzinárodných hudobných hviezd, krasokorčuliarskych exhibícií, adrenalínových športov a ďalších atraktívnych podujatí. Stala sa vyhľadávanou adresou pre obyvateľov i návštevníkov hlavného mesta za účelom plnohodnotného trávenia voľného času na jednom z najfrekventovanejších miest v širšom centre Bratislavy.