Champions Hockey League vznikla v roku 2013, prvýkrát zorganizovala klubovú európsku konfrontácu v sezóne 2014/15.

Samotnú súťaž Champions Hockey League (CHL) zastrešuje rovnomenná akciová spoločnosť vytvorená v roku 2013 vo švajčiarskom Zugu, kde zároveň sídli.

Balík akcii spoločnosti je rozdelený medzi 26 klubov (63%), 6 európskych líg (25%) a Medzinárodnú hokejovú federáciu (IIHF), (12%). Aktuálny formát (CHL) tvorí 32 európskych klubov, z 13 súťaží, ktoré vždy od augusta súperia o pohár s názvom European Trophy, podľa súťaže, ktorá predchádzala vzniku CHL. 

Tímy sa do (CHL) kvalifikujú na základe svojho vlaňajšieho umiestnenia v národných ligách. Do turnaja môže štartovať maximálne päť tímov z každej krajiny, pričom miestenky sú pridelené každej krajine podľa systému koeficientov (dve najlepšie ligy dostanú päť miest, ďalšie dve štyri, posledné dve tri). Zvyšných osem miest patrí šampiónom nórskej, slovenskej, francúzskej, bieloruskej, dánskej, britskej a poľskej ligy a šampiónom kontinentálneho pohára. Celky sa následne rozdelia do ôsmich skupín po štyroch. 

Celkovo sa v priebehu 13 hracích dní od augusta do marca odohrá 125 duelov, v každej skupine 6 stretnutí. Za výhru v riadnom hracom čase si mužstvo pripíše tri body, v prípade remízy obdržia obe mužstvá jeden bod, doplnkový bod získava mužstvo, ktoré uspeje v predĺžení, príp. samostatných nájazdoch.  Najlepšie dve mužstvá z každej skupiny postúpia do osemifinále. Vyraďovacia fáza sa hrá vždy na dva zápasy (doma - vonku), o postupujúcom rozhoduje vyšší počet vstrelených gólov, avšak gól na ihrisku súpera sa v prípade remízy nepočíta za dva ale nasleduje predĺženie. Fínale Champions Hockey League sa odohrá už len na jedno stretnutie.


Časopis Powerplay

04/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 04 sa dočítate:

  • Profil Timoteja Šilleho: Ďalší Šille v drese Slovana
  • Predstavujeme Samsona Mahboda: Mohol z neho byť skvelý futbalista
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Proti víťazom Stanley Cupu
  • Slovanisti vo svete: Cam Barker