Slávne mená Slovana opäť spolu v doraste

Kukumberg, Šatan, Hurtaj, Rusznyák, Lažo - na dorasteneckom titule Slovana sa podieľali aj slávne mená nedávnej belasej histórie.

Fanúšikom Slovana cez víkend aspoň trochu vylepšili náladu dorastenci, ktorí na finálovom turnaji Kaufland Extraligy dorastu v rámci druhého ročníka Mládežníckych majstrovstiev Slovenska v Poprade vybojovali prvý majstrovský titul pre klub v tejto sezóne. V hre sú ešte aj juniori, ktorí majú rozohranú semifinálovú sériu play off s MMHK Nitra (1:1 na zápasy) a starší žiaci AA, ktori budú na rovnakom mieste v Poprade bojovať o majstrovský titul na finálovom turnaji.

Keď sa pozorne  pozrieme na majstrovskú súpisku dorastu Slovana, zažijeme malý návrat do nedávnej slávnej minulosti klubu. Vo farbách bratislavského Slovana korčuľujú na ľade Miroslav Šatan, Roman Kukumberg, Thomas Hurtaj i Patrik Rusznyák.  Zhoda priezviska nie je náhodná, všetko ide o synov bývalých hráčov Slovana a slovenských reprezentantov.

Zaujímavú sezónu zažíva Roman Kukumberg mladší. Počas nej si svoje odohral v TIPOS Slovenskej hokejovej lige (SHL) za Modré krídla Slovan, ale prvé štarty si pripísal aj v mužskej extralige.

„Začiatok sezóny bol z môjho osobného hľadiska trošku kostrbatý, ale záver a najmä to, že som dostal šancu zahrať si v play-off medzi mužmi, ma veľmi teší a motivuje do ďalšej práce. Túto príležitosť si nesmierne vážim a snažil som sa podať čo najlepší výkon,“ opísal priebeh sezóny Kukumberg junior, ktorý je azda najväčšou nádejou Slovana pre draft NHL za posledné roky. 

Roman Kukumberg ako jediný zo spomínanej štvorice zažil aj kurióznu situáciu, keď nastúpil v Zápase Tipos SHL proti svojmu otcovi. Bývalá dlhoročná opora HC SLOVAN totiž aj v tejto sezóne vo veku 42 rokov pôsobil v tíme HK Gladiators Trnava a patril medzi najproduktívnejších útočníkov druhej najvyššej súťaže.  

„Proti otcovi som nastúpil prvýkrát už minulú sezónu, keď som hral v projekte osemnástky. Prvý zápas bol špecifický. Samozrejme, že sme sa doberali a mali sme z toho doma zábavu. V tejto sezóne som to už vnímal ako každý iný duel,“ povedal na margo zápasov proti svojmu otcovi mladší z rodu Kukumbergovcov. 

Prakticky ihneď po skončení Mládežníckych majstrovstiev Slovenska v Poprade bude pokračovať Kukumbergova sezóna kempom reprezentačnej osemnástky, ktorá začína prípravu na majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku. Už v pondelok sa spolu s Františkom Dejom a gólmanom Damianom Slávikom budú hlásiť na zraze reprezentácie vo Zvolene na ktorom chce zabojovať o konečnú nomináciu na MS kategórie do 18 rokov vo Švajčiarsku. V novej sezóne by mal Roman patriť už medzi stabilných členov súpisky seniorskeho áčka, avšak veľa bude záležať aj od toho, ako sa predvedie v reprezentácii na svetovom šampionáte a ako vysoko môže byť začiatkom leta draftovaný do NHL. 

Ďalším slávnym menom je Miroslav Šatan ml., ktorý len pred mesiacom dovŕšil 17 rokov. Znalci mládežníckeho hokeja hovoria, že svojím pohybom a hokejovou inteligenciou sa už teraz podobá na svojho slávneho otca - majstra sveta a držiteľa Stanley Cupu. Miroslav junior má však už teraz neuveriteľných 196 cm a patrí medzi najvyšších útočníkov nielen vo svojej kategórii, ale v celkom slovenskom hokeji. 

Práve končiacu sezóny strávil prevažne v extralige dorastu, kde mal priemer bod na zápas, ale tréneri ho vytiahli aj do 1. ligy juniorov a neskôr extraligy juniorov, v ktorej zaznamenal 7 gólov v 18 zápasoch. Jeho výkony neunikli pozornosti ani zostavovateľom reprezentačných výberov. Miroslav Šatan mladší v tejto sezóne reprezentoval SR do 16 rokov na Európskom olympijskom festivale mládeže a o rok starší výber na turnaji v nemeckom Deggendorfe. Pre draft NHL bude jeho ročník (2006) uvažovaný v lete 2024.

Kapitánom majstrovského dorastu je ďalšie slávne slovanistické meno. Thomas Pavol Hurtaj je synom Ľubomíra Hurtaja, kapitána majstrovského Slovana zo sezóny 2006/07. Syn napodobnil svojho otca - zatiaľ na úrovni dorastu - takmer presne po 16 rokoch. Navyše ho na finálovom turnaji vyhlásili za najlepšieho útočníka. V celej sezóne mal bilanciu 19 gólov a 22 asistencií v 46 zápasoch extraligy dorastu a patril medzi najproduktívnejších hráčov majstrovského kolektívu.

Aj on si už zahral v 1. lige juniorov v tíme, ktorí vedú slovanistické a slovenské hráčske i trénerske legendy - Zdeno Cíger a Miroslav Miklošovič - čo je podľa nepísaných pravidiel v Slovane ďalšia postupná zastávka pre najtalentovanejších mladých hráčov. Pritom Thomas má stále iba 16 rokov. Slovensko reprezentoval na Európskom olympijskom festivale mládeže. Aj on bude bojovať o svoju príležitosť v NHL drafte v lete 2024.

Najmladším do partie je zatiaľ iba 15-ročný Patrik Rusznyák (2007). Na rozdiel od svojich spoluhráčov, Patrik nenasledoval svojho slávneho otca - dlhoročného útočníka HC SLOVAN Bratislava a účastníka zimných olympijských hier 1998 v Nagane Karola Rusznyáka - pri výbere postu. Zatiaľ čo otec Karol hrával zväčša na pozícii centra, Patrik je vysokým (192 cm) ofenzívne ladeným obrancom s pravým držaním hokejky, teda kombinácia, ktorá je v súčasnom hokeji jednou z najviac cenených a vyhľadávaných. V tejto sezóne bol tretím najproduktívnejším obrancom súťaže a v hodnotení počtu prihrávok (28) a plus/mínus bodov (39) bol najlepším obrancom extraligy dorastu. V tejto súťaži môže hrať ešte ďalší rok, jeho kariéra sa už zrejme bude uberať vo vyšších ligách. 

Pre úplnosť, počas sezóny si za dorast zahral aj Maxim Lažo (2005), ktorý však väčšinu sezóny odohral v Cígerovej juniorke Slovana v 1. lige juniorov. Známym hokejovým priezviskom je aj Saloň, aj keď nie so slovanistickou minulosťou. Otec Ivan patril v druhej polovici 90-tych rokov medzi najlepších útočníkov extraligového Popradu a v jeho šľapajách úspešne kráča aj syn Adam (2007), ktorý v majstrovskom doraste patril so 49 bodmi v 47 zápasoch k najproduktívnejším hráčom v celej sezóne.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar