Tréneri Oremus s Kmečom: Sme radi, že chlapci chodia do kabíny s radosťou

Ešte pred pár mesiacmi sa zdalo, že o priamom postupe do playoff môže Slovan iba snívať. Trénerská dvojica Peter Oremus - Andrej Kmeč dokázala mužstvo v neľahkej situácii stabilizovať a vďaka zlepšeným výkonom sa belasým podaril husársky kúsok v podobe konečnej 5. priečky v extraligovej tabuľke po základnej časti.

Peter Oremus a Andrej Kmeč boli hosťami najnovšieho vydania oficiálneho klubového podcastu Belasá rodina s moderátorom Lukim Turiakom. Rozprávali sa aj o tom, ako sa im podarilo v krátkom čase zlepšiť výkony mužstva, aké sú očakávania od vyraďovacej fázy, ale aj o tlaku okolia, ktorý je spojený s prácou trénerov v najznámejšom slovenskom hokejovom klube.

"Od Slovana sa čaká, že sa bude neustále pohybovať v najlepšej štvorke. Ak tomu tak nie je, je to trochu problém. Ale dostali sme sa aj z tejto situácie a nás nesmierne teší, že zvládnutými poslednými dvomi zápasmi sme napokon obsadili 5. miesto. Ako som už povedal, nebolo to len vďaka tomu záveru. Ak mužstvo vyhrá 16 z 24 zápasov, ten postup sa dá očakávať a je úplne zaslúžený," hovorí Peter Oremus.

Čo boli podľa trénerov tie kľúčové veci, ktoré stáli za postupným zlepšovaním výkonov, atmosféry v mužstve a napredovaním v tabuľke?

"Keď sme k mužstvu prišli, Slovan bol pár bodov od Humenného a posledného miesta. To si treba na rovinu povedať. Situácia v mužstve nebola dobrá. Viacerí chlapci boli zranení, chorí. Športový manažment klubu - páni Dočekal a Lederer - posilnili mužstvo o niekoľko nových hráčov, čo nás potešilo a pomohlo k tomu, kde sme teraz," vyzdvihuje prácu športového úseku, ktorý nahradil  po októbrom odchode športového riaditeľa Ota Haščáka.

Tréneri verili, že v silách mužstva je vyhnúť sa baráži a prebojovať sa do prvej šestky. 

"Pred zápasom v Poprade a záverom sezóny sme mali dobrú fazónu. Dokázali sme vyhrávať alebo aspoň bodovať. Nemuseli sme sa pozerať na iné mužstvá, uhrali sme si to vlastnými výkonmi a výsledkami."

Bolo to aj o tom, ako si hráči zvykali na nové metódy a spôsob práce trénerského dua?

"Každý tréner má svoj štýl práce, svoje veci. My s Andrejom spolupracujeme už štvrtú sezónu. Vieme sa navzájom doplniť. U nňa je dôležitá komunikácia s hráčmi. V mužstve máte hráčov, od ktorých očakávate, že budú rozhodovať zápasy, ale každý hráč má v kabíne svoju dôležitú rolu. Som rád, že v súčasnosti chodia chlapci do kabíny s radosťou, nielen pre hokej samotný, ale aj preto, aby boli spolu v kolektíve a navzájom sa porozprávali."

"Komunikácia je dôležitá. Hráči sú v prvom rade ľudia, ktorých treba nacítiť. Každý nich potrebuje iný prístup. Keď sa cítia dobre, cítia sa lepšie aj na ľade. Víťazstvami hokej viac teší a baví. Ľahšie sa plnia jednotlivé úlohy a prehryznú sa niektoré veci, ak sa v niektorom momente nedarí," dodáva asistent trenéra Andrej Kmeč.

Pri spomienke na 18. december minulého roku, teda deň, kedy sa obaja tréneri ujali svojej funkcie v Slovane, zdôrazňuje Peter Oremus jeden podstatný moment.

"Jednu vec musím spomenúť. Na začiatku to bolo kritické. Prehrali sme prvé dva zápasy a najmä výkon v Trenčíne (1:5) bol zlý. Potom ale po Vianociach sa do kabíny vrátil Mišo Sersen. Mišo dal tej kabíne kultúru, dal tam disciplínu. V hokeji sa pohybujem už dlhú dobu a mal som tú možnosť spolupracovať s výbornými hráčmi a chlapcami,  ale takého kapitána akým je Mišo Sersen, som nezažil, a to po organizačnej aj výkonnostnej stránke, ak zoberieme do úvahy zranenie, z ktorého sa vracal. Postupne sa k nemu pridali ďalší a toto bol jeden z hlavných momentov, prečo Slovan začal napredovať."

Celý rozhovor si môžete vypočuť napríklad na streamovacej platforme spotify.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar