Peter Oremus: "Na týchto chlapcov nemôžem povedať krivé slovo."

Po tom všetkom, čím si bratislavský Slovan v sezóne 2023/24 prešiel a kde bol ešte krátko pred Vianocami, by piate miesto po základnej časti brala zrejme väčšina fanúšikov. Pred štvrťfinále play-off bolo viacero expertov, ktorí boli presvedčení, že Slovan má aktuálne lepšiu formu ako Košice a môže v tejto sérii uspieť. Napokon sa ukázala väčšia kvalita východniarov, ktorí postúpili bez straty zápasu.

Hlavný tréner HC SLOVAN Peter Oremus po poslednom zápase sezóny hovoril o aktuálnom tíme, ako aj o tom, ako by Slovan mohol a mal vyzerať v budúcej sezóne.

„Nemôžem začať inak ako pogratulovať Košiciam k postupu. Odohrali sme s nimi celkom vydarené zápasy, rozhodla veľká kvalita Košíc. Musím chlapcom poďakovať. Som na nich hrdý, akým spôsobom sme sa dopracovali k štvrťfinále, keď sme boli len pár bodov od Humenného. Zvládli sme to a dostali sme sa do prvej šestky. V takejto playoff sérii už potrebujete mať kvalitné štyri päťky. Teraz Slovan nemal na to, aby konkuroval Košiciam, chlapci však urobili kus dobrej roboty pre Slovan. Teší ma, že ľudia zostali po zápase stáť na svojich miestach, zatlieskali a boli spokojní s hokejom,“ zhodnotil Peter Oremus.

Tréner spolus realizačným tímom a športovým manažmentom klubu má už teraz celkom jasnú predstavu o tom, ako podľa neho musí vyzerať tím Slovana. Zmluvu má aj so svojím verným asistentom Andrejom Kmečom aj na ďalšiu sezónu, takže nové mužstvo už bude skladať on sám a povedie ho od začiatku letnej prípravy.  

"Musíme mať vytypovaných dobrých importov, ale na to, aby sme boli konkurencieschopní, potrebujeme kvalitných slovenských hráčov. Tých je veľmi málo, lebo na Slovensku zostáva iba staršia generácia hráčov, ktorí sú dobrí. Po tých všetkých veciach, ktoré sa tu za dlhú dobu dejú, najlepší slovenskí hokejisti pôsobia v susednom Česku. Dotiahnuť ich odtiaľ späť na Slovensko je veľmi ťažké. Ale Slovan musí mať najlepších hráčov. Aby keď niekam Slovan príde, mali z neho súperi rešpekt a aby vedeli, že keď sem prídu, tak to budú mať ťažké," poskytol svoj názor na vec Peter Oremus.

Slovan už od roku 2011 platí ďaleko najvyššie nájomné a energie za užívanie svojho moderného domovského stánku. Nevyhnutne potrebuje, aby na zápasy chodili fanúšikovia a pravidelne ho zapĺňali, ideálne tak, ako tomu bolo na oboch štvrťfinálových zápasoch a tiež napríklad na poslednom retro zápase základnej časti.

"Na to potrebujete mať veľmi veľkú športovú kvalitu. Takýmto spôsobom sa musíme uberať. Toto je predsa Slovan Bratislava a ten musí mať takú zostavu, že bude od prvého kola dominantný, bude od prvého kola určovať tempo hry, snažiť sa vyvíjať tlak na súperov. Takto musí byť Slovan postavený.“

Slovan čakajú takmer okamžite po konci tejto sezóny aj dôležité rozhodnutia mimo ľadu, súvisiace s vnútornými procesmi okolo dedičského konania po smrti majoritného vlastníka klubu Rudolfa Hrubého. Čím skôr bude v týchto otázkach jasnejšie, tým väčšia je šanca, že Slovan postaví do novej sezóny konkurencieschopný tím s ambíciami hodnými deväťnásobného šampióna.  

Aj preto zatiaľ Peter Oremus nemôže byť konkrétnejší pri otázke, koľko hráčov si vie z aktuálneho tímu predstaviť v Slovane aj v budúcej sezóne. Všetkým však vyjadril úprimné slová poďakovania za to, ako zvládli predovšetkým náročné obdobie od polovice decembra minulého roku.

„Na týchto chlapcov v kabíne nemôžem povedať ani jedno krivé slovo, urobili kus dobrej roboty, ja som im to aj teraz povedal. Či sa rozídeme, alebo budeme spolu pokračovať, je ďalšia otázka. Na to potrebujeme pokoj a rozmyslieť si niektoré veci." 


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar