Slovan získal jedného z centrov do prvých dvoch útokov

HC SLOVAN Bratislava podpísal jednoročný kontrakt s kanadským stredným útočníkom Brettom Findlayom. Tridsaťročný center naposledy pôsobil v tíme ICE HL Fehervár AV19, predtým patril niekoľko sezón medzi opory HC Bolzano v rovnakej súťaži.

Brett Findlay (nar. 13.10. 1992, Echo Bay, Ontaro, Kanada, výška 183 cm, hmotnosť 86 kg) má bohaté hráčske skúsenosti zo zámorských profesionálnych súťaži AHL a ECHL, ako aj z euópskych líg v Nemecku a nadnárodnej ICE HL. S hokejom začal v rodnom Ontariu, juniorsky vek strávil prevažne v tíme Ontarijskej hokejovej ligy (OHL) Soo Greyhounds.

Na Aljašku za ziskom Kelly Cupu

Do seniorskeho hokeja vstúpil ako dvadsaťročný v sezóne 2012/13, keď odohral prvých pár zápasov za tím ECHL San Francisco Bulls.V ďalšej sezóne sa v jej priebehu presunul o čosi severnejšie do tímu Alaska Aces práve včas, aby zaknihoval doteraz svoj najväčší tímový úspech v kariére. Tím z Aljašky to dotiahol až k zisku tretej najcennejšej tímovej trofeje v zámorí - Kelly Cupu za víťazstvo v play off ECHL. Brett Findlay k tomu prispel výrazným spôsobom, v základnej časti mal 54 bodov v 69 zápasoch (z toho 25 za Aces), v samotnom playoff pridal 11 bodov v 19 zápasoch.

Tento úspech mu otvoril dvere k posunu vyššie a nasledujúce tri sezóny strávil ako kmeňový hráč tradičného účastníka druhej najvyššej profesionálnej ligy AHL Toronto Marlies. Zároveň to znamenlo návrat bližšie k domovu. V rokoch 2014 - 2017 pendloval pravidelne medzi AHL (Marlies) a tímom Orlando Solar Bears v ECHL. Celkom odohral v AHL 144 zápasov, v ktorých si pripísal 73 bodov (0,52 bodov na zápas). V ECHL bol o čosi úspešnejší, v 201 zápasoch zaznamenal 169 bodov (0,84 bodov na zápas).

Najproduktívnejší hráč líšok z Bolzana

Sezóna 2017/18 bola jeho poslednou v zámorí, v tíme AHL Stockton Heat mal slušných 27 bodov v 51 zápasoch. Keďže sa však po sezóne stal voľným hráčom a zároveň podľa pravidiel súťaže už patril medz tzv. "veteránov", čiže starších hráčov, rozhodol sa pre pokračovanie kariéry v Európe. Získal ho popredný klub nadnárodnej EBEL ligy (v súčasnosti ICE HL) HC Bolzano, v ktorom napokon odohral tri sezóny, s odskočením si na jeden rok do nemeckej DEL (Ingolstadt, resp. Iserlohn). V Bolzane patril v každej sezóne medzi najproduktívnejších hráčov, dvakrát klubové bodovanie vyhral, raz skončil druhý za spoluhráčom Gazleyom. Tímovo aj individuálne bola pre Bretta najúspešnejšia druhá sezóna v Bolzane. Mužstvo vyhralo základnú časť a prehralo až vo finále s Klagenfurtom, vedeným bývalým koučom Slovana Petrim Matikainenom. Brett bol piatym najproduktívnejším hráčom playoff s 15 bodmi.

V minulej sezóne pôsobil Findlay v mužstve ďalšieho účastníka ICE HL Fehervár AV19. Mužstvo amerického trénera Constantinea, ktorý zároveň vedie reprezentáciu Maďarska na prebiehajúcich MS v Tampere, sa prezentovalo defenzívnym štýlom hokeja, ktorý Findlayovi príliš nevyhovoval a aj jeho osobné štatistiky tým utrpeli.

Brett Findlay sa výraznejšie dokázal presadiť aj v Champions Hockey League. Počas troch sezón v nej za Bolzano a Fehervár odohral 21 zápasov s bilanciou 8G + 6A.

"Som nadšený, že som podpísal kontrakt so Slovanom. O celej organizácii, ako aj o veľkej fanúšikovskej základni som počul len pozitívne veci. Už sa veľmi teším na stretnutie s novými spoluhráčmi. Verím, že spoločne odohráme dobrú základnú časť a následne si čo najďalej predĺžime sezónu v play off bojoch," uviedla nová posila HC SLOVAN Bratislava Brett Findlay.

 

Vedenie HC SLOVAN Bratislava predpokladá, že Brett Findlay by mohol v Slovane zaujať miesto centra druhého útoku, v ktorom by mu na krídlach mali robiť spoločnosť Samuel Takáč a Daniil Fominykh. O tom, či to tak bude, sa ukáže až v hlavnej fáze predsezónnej prípravy, do ktorej sa Findlay, podobne ako ostatní zámorskí hráči, zapojí v závere júla. Športový riaditeľ HC SLOVAN Oto Haščák takto charakterizoval Bretta Findlaya:

"Brett je  'two way'  konštruktívny center, ktorý dokáže tvoriť hru pre svojich spoluhráčov a zároveň vie byť veľmi platný v hre bez puku a v defenzívnych činnostiach.  Je to skúsený hráč, ktorého veľkou devízou sú  dobré korčuľovanie, hokejové myslenie a zručnosti s pukom. Vyznačuje sa bojovnosťou a dôrazom v náročných priestoroch klziska, čo sú pridané hodnoty stredného útočníka pri hre v rovnovážnom stave a v oslabeniach. Pred príchodom do Slovana odohral niekoľko veľmi slušných sezón v AHL, ECHL, DEL a naposledy v nadnárodnej ICE HL, pričom v každom mužstve patril k dominantným hráčom. Veríme, že rovnakej úlohy sa zhostí aj v Slovane, prinesie do mužstva očakávanú kvalitu a vhodne do neho zapadne."


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar