Slovan v atraktívnej skupine C

HC SLOVAN Bratislava sa v novom ročníku Champions Hockey League 2022/23 stretne v základnej skupine C s Tapparou Tampere, EHC Red Bull Mníchov a Rapperswil-Jona Lakers.

Úradujúci šampión slovenskej extraligy sa ako držiteľ tzv. Licencie C nachádzal vo štvrtom koši a žrebovať sa začalo práve od neho. Bývalý fínsky reprezentant Olli Jokinen prisúdil Slovanistom z 3. koša švajčiarsky Rapperswil-Jona Lakers. Jeho niekdajší reprezentačný kolega Sami Kapanen žreboval z 2. výkonnostného koša a ako tretí v poradí vytiahol EHC Red Bull Mníchov.

Fínsky Tappara Tampere bol v záverečnom kole žrebovania zvolený ako prvý, takže mal ísť do A-skupiny, no v nej už bol zástupca fínskej súťaže, rovnako ako v B-skupine. Tappara preto „zamierila“ do najbližšej možnej skupiny, ktorou bolo práve „céčko“. Počas žrebu totiž platilo pravidlo, že v jednej skupine nemohli byť dva tímy z rovnakej ligy. Liga majstrov odštartuje v utorok 1. septembra, jej finále je na programe 18. februára 2023. Presný rozpis zápasov bude známy v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov. Slovan by mal prvé dva domáce zápasy odohrať v čase medzi 1. a 11. septembrom 2022 a zvyšný tretí potom v polovici októbra.

Slovan si v Lige majstrov zahral aj v minulej sezóne 2021/2022, vtedy ako držiteľ tzv. "divokej karty" namiesto bieloruského tímu Junosť Minsk. 

Súťaž sa bude hrať v ročníku 2022/23 premiérovo aj v Maďarsku a Slovinsku zásluhou Fehérváru, resp. Olimpije Ljubljana. Okrem nich bude mať súťaž piatich ďalších nováčikov.

Rapperswil–Jona Lakers

Tím z východného brehu zürišského jazera sa do Champions Hockey League prebojoval vôbec premiérovo, zásluhou umiestnenia na štvrtom mieste po základnej časti najvyššej švajčiarskej súťaže National League. Vlani pre tím trénera Stefana Hedlunda skončila sezóna už vo štvrťfinále, po prehre s Davosom 3:4 na zápasy.

Klub bol založený v roku 1945 a najvyššiu švajčiarsku súťaž hrá s jedinou prestávkou (2015–2018) nepretržite od roku 1994. Najlepším umiestnením bolo semifinále play-off v sezóne 2005/2006.

K najznámejším hráčom na súpiske patrí český útočník Roman Červenka, ktorý je súčasťou Rapperswilu už od ročníku 2019/2020. Vlani ovládol so 64 bodmi aj produktivitu celej švajčiarskej súťaže NL. Po sezónach v Severnej Amerike, aj s účasťou v NHL a rokoch v nadnárodnej KHL, prestúpil do tímu americký útočník Jordan Schroeder. Známym forwardom je aj dánsky hokejista Nicklas Jensen, ktorý pôsobil v Jokerite Helsinki. V kariére odohral štyri sezóny v NHL. Novým hráčom mužstva je jeden z najproduktívnejších bekov švajčiarskej ligy  Maxim Noreau, ktorý Kanadu reprezentoval na dvoch olympijských hrách.

Rapperswil–Jona Lakers hrá svoje domáce stretnutia v aréne St. Galler Kantonalbank Arena s kapacitou 6 100 divákov. 

EHC Red Bull Mníchov

Hokejový klub pôsobiaci v najvyššej nemeckej súťaži DEL vznikol pomerne nedávno v roku 1998. Reprezentuje nielen slávnu značku energetických nápojov, ale najmä metropolu Bavorska a jej viac ako 1,5 milióna obyvateľov. EHC Red Bull je trojnásobným majstrom nemeckej súťaže DEL (2016, 2017, 2018). V sezóne 2021/2022 obsadili býci druhé miesto, keď vo finále nestačili na úradujúceho majstra Eisbären Berlín. 

V roku 2019 sa po úspešnej ceste skupinou a vyraďovacou fázou CHL stali vicemajstrami tejto medzinárodnej súťaže, keď vo finále nestačili na švédsky tím Frölunda Göteborg. V minulom ročníku skončili pre zmenu vo švrťfinále Ligy majstrov, keď ich vyradil fínsky celok Tappara Tampere, s ktorým si paradoxne zmerajú sily v budúcej edícii CHL už v našej skupine C.

K najznámejším hráčom v zostave nemeckého tímu patrí obranca s viac ako sto zápasmi v NHL Zach Redmond, ktorý minulú sezónu vyhral súťaž ''obranca roka'' v nemeckej najvyššej súťaži DEL. V bráne ako jednotka nastupoval Henrik Haukeland, ktorý bol jednotkou v bránke Nórska na prebiehajúcich Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v Helsinkách a Tampere 2022. Najnovšou posilou v nemeckom tíme je útočník Chris DeSousa, ktorý bol v minulej sezóne druhým najlepším strelcom DEL.

EHC Red Bull Mníchov svoje domáce zápasy hráva v hale Olympia-Eissportzentrum s kapacitou 6 262 divákov.

Tappara Tampere

Tappara Tampere je jedným z najúspešnejších klubov fínskej hokejovej histórie. Od svojho založenia v roku 1955 získal klub majstrovský titul celkom 18x, naposledy v tomto roku, takže podobne ako Slovan je úradujúcim šampiónom. Tappara je tiež pravidelným účastníkom Ligy majstrov, od roku 2014 v nej nechýbala ani jediný raz a celkom to bude už jej 8. účasť v tejto prestížnej klubovej konfrontácii. Navyše v poslednej edícii CHL to dotiahla až do finále, v ktorom podľahla tesne domácemu Rögle.

Tappara hrá od tejto sezóny svoje domáce zápasy v ultramodernej Nokia Arene s kapacitou 13 455 miest, ktorá je dejiskom prebiehajúceho svetového šampionátu a práve v nej sa konal aj dnešný žreb Champions Hockey League.

Hlavným trénerom Tappary je Jussi Tapola. Na súpiske pre novú sezónu má zatiaľ prevažne fínskych hokejistov, z ktorých je aktuálne najznámejší obranca Mikael Seppälä, člen fínskej reprezentácie na MS 2022. Fanúšikovia Slovana si spomenú aj na Patrika Virtu, ktorý v našom drese odohral časť sezóny KHL 2018/19. Z mužstva víťaza CHL Rögle získala Tappara pred novou sezónou vychádzajúcu nórsku hviezdu Philipa Granatha. Najproduktívnejšími hráčmi mužstva v majstrovskej sezóne boli fínski útočníci Anton Levtchi a Kristian Kuusela.


ZLOŽENIE ZÁKLADNÝCH SKUPÍN LIGY MAJSTROV 2022/2023

A-skupina: Lulea Hockey (Švéd.), Jukurit Mikkeli (Fín.), Sparta Praha (ČR), Aalborg Pirates (Dán.)

B-skupina: EV Zug (Švajč.), Grizzlys Wolfsburg (Nem.), TPS Turku (Fín.), Olimpija Lľubľana (Slov.)

C-skupina: Tappara Tampere (Fín.), Red Bull Mníchov (Nem.), Rapperswil-Jona Lakers (Švajč.), Slovan Bratislava

D-skupina: Rögle Ängelholm (Švéd.), ZSC Zurich Lions (Švajč.), Fehérvár AV 19 (Maď.), GKS Katowice (Poľ.)

E-skupina: Red Bull Salzburg (Rak.), Fribourg-Gotterón (Švajč.), Ilves Tampere (Fín.), Stavanger Oilers (Nór.)

F-skupina: Färjestad Karlstad (Švéd.), Villach SV (Rak.), Straubing Tigers (Nem.), Comarch Krakov (Poľ.)

G-skupina: Eisbären Berlín (Nem.), Mountfield Hradec Králové (ČR), Frölunda Göteborg (Švéd.), Grenoble (Fr.)

H-skupina: Oceláři Třinec (ČR), Skelleftea AIK (Švéd.), HC Davos (Švajč.), Belfast Giants (V. Brit.)


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar