Slovan sa dohodol so stredným útočníkom Ethanom Werekom

HC SLOVAN Bratislava podpísal zmluvu do konca prebiehajúcej sezóny s kanadským stredným útočníkom Ethanom Werekom. Werek dnes pricestoval do Bratislavy a v stredu sa zapojí do tréningového procesu s mužstvom.

Ethan Werek (nar. 7. júna 1991, Markham, Ontario, Kanada, výška 186 cm, hmotnosť 96 kg), vstúpil do veľkého hokeja v juniorskom tíme Kingston Frontenacs v roku 2008. Za tím pôsobiaci v Ontario Hockey League odohral tri sezóny a zakaždým patril medzi najproduktívnejších hráčov. To mu prinieslo účasť na majstrovstvách sveta do 18 rokov na prelome rokov 2008/2009, na ktorých odohral za tím Kanada 6 zápasov a zaznamenal 6 bodov. V tomi istom roku Wereka draftoval v druhom kole vstupného draftu NHL klub New York Rangers z celkového 47. miesta, avšak ešte pred jeho vstupom do profesionálneho hokeja ho vymenil do inej organizácie NHL Phoenix Coyotes.

Pred začiatkom sezóny 2011/12 sa Ethan Werek pripojil k farmárskemu tímu Coyotes v AHL Portland Pirates, za ktorý odohral svoj prvý profesionálny zápas v októbri 2011. Celkom odohral za "pirátov" v AHL 183 zápasov, v ktorých sa mu podarilo vsietiť 25 gólov a pridať 32 asistencií.

Pred sezónou 2014/15 podpísal Werek ročný kontrakt s konkurečným tímom AHL Providence Bruins a pozvali ho tiež do predsezónneho tréningového kempu Bostonu Bruins. Na farme mal v mužstve pomerne silnú a stabilnú pozíciu, v 53 zápasoch zaknihoval 20 bodov. 

Aj v ďalšich sezónach patril medzi opory svojich tímov v AHL, postupne vystriedal kluby Charlotte Checkers, Texas Stars a Belleville Senators, ale na súpisku klubu NHL sa mu už nepodarilo prebojovať.

V priebehu sezóny 2018/19 sa Ethan Werek rozhodol po prvý raz opustiť Severnú Ameriku. Vybral si špičkový český klub HC Oceláři Třinec práve včas, aby mu pomohol k zisku majstrovského titulu, prvého v sérii štyroch. Na severe Moravy nastúpil do 51 zápasov vrátane play off a k titulu prispel 32 kanadskými bodmi. To mu pomohlo k ešte lukratívnejšej zmluve v čínskom klube pôsobiacom v nadnárodnej KHL Kunlun Red Star. Za Kunlun odohral Werek takmer štyri kompletné sezóny. V 187 zápasoch zaznamenal 76 bodov. Až v závere vlaňajšej sezóny opustil KHL a ročník dohral v ďalšom českom poprednom tíme HK Mountfield Hradec Králové.

Zaujímavosťou je, že prastarí aj starí rodičia Ethana Wereka žili medzi dvomi svetovými vojnami v severočínskej provincii Charbin, odkiaľ po druhej svetovej vojne emigrovali do štátu Izrael, kde sa už narodil Werekov otec. Samotný Ethan je tiež držiteľom čínskeho pasu. To mu umožnilo byť nominovaný do historického výberu Číny na olympijský hokejový turnaj 2022 v Pekingu. Na olympiáde nastúpil vo všetkých štyroch zápasoch pod menom Wei Ruike a pripísal si jednu asistenciu. 

Športový manažment HC SLOVAN Bratislava sa pri doplnení súčasného kádra jednoznačne sústredil na získanie klasického stredného útočníka s dobrými fyzickými parametrami, ktorý bude schopný efektívne pôsobiť v predbránkovom priestore. Okrem Bretta Findlayho mal Slovan doteraz na tomto dôležitom poste iba Miroslava Preisingera, ktorého po svojom príchode k tímu hlavný tréner Vladimír Růžička vytiahol z rezervného tímu, a 18-ročného Patrika Masnicu.

Športový riaditeľ Slovana Rostislav Dočekal charakterizoval Ethana Wereka týmito slovami: "Ethan Werek je skúsený, fyzicky dobre stavaný center. Vie byť dostatočne dôrazný a efektívny v priestoroch pred bránkou súpera. Má tiež kvalitné parametre na vhadzovaniach. Pomerne veľa sme o ňom hovorili s vedením Kunlunu, kde strávil posledné štyri sezóny a dobré referencie sme získali aj od trénerov Hradca Králové, kde odohral prakticky celé vlaňajšie play off českej extraligy, vrátane finále. Je to navyše charakterovo dobrý chlapec do kabíny. Očakávame, že jeho zásluhou sa pozdvihne úroveň hry aj niektorých našich krídiel, ktoré doteraz absenciou klasických centrov na našej súpiske trpeli. Veríme, že z možností, ktoré ponúkal aktuálny trh, sme si vybrali najlepšie."

Ethan Werek pricestuje do Bratislavy cez Frankfurt n./Mohanom a Viedeň v utorok krátko popoludní. Už v stredu dopoludnia sa zapojí do tréningového procesu s mužstvom, ktoré malo po poslednom zápase krátke dvojdňové voľno. V Slovane bude nosiť na drese číslo 61 a k dispozícii bude už v dohrávke 16. kola extraligy v stredu 15. novembra proti Nitre.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar