Slovan s výhrou pod Tatrami po dlhých dvanástich rokoch

Slovan hneď v úvodnom kole nového ročníka Tipos extraligy prelomil jednu dlhú sériu. Triumf 4:2 nad domácim Popradom je prvým víťazstvom na ľade pod Tatrami po takmer dvanástich rokoch!

Foto: HK Poprad

Naposledy sa Slovanu podarilo zvíťaziť na ľade "kamzíkov" ešte 21. decembra 2010 (5:4pp). Odvtedy sa mu v Poprade nepodarilo uspieť ani pred odchodom do KHL - napriek majstrovskej sezóne 2011/12 - a ani po návrate z KHL. Až do nedele.

„Štatistiky ja nesledujem, ale je super, že sme to zlomili. Niektorí chlapci to možno mali v hlavách a teraz to už mať nebudú,“ komentoval ukončenie dlhoročného čakania na triumf v Poprade hlavný tréner Slovana Ján Pardavý.

Dvomi gólmi sa na triumfe Slovana podieľal Marcel Haščák, ktorý od príchodu do Slovana v novembri minulého roku až do tohto zápasu proti svojmu materskému klubu neskóroval, dokonca ani zo samostatných nájazdov.

„Toto prvé víťazstvo sme potrebovali ako soľ. Poprad má vynikajúci tím a hrali výborne. V závere sme urobili zbytočné kiksy, po ktorých sme inkasovali góly. Dôležité je však víťazstvo,“ povedal po zápase 35-ročný kanonier. Negatívnu bilanciu vnímal iba ako číslo. „Ja nie som štatistik a ani som o tom nevedel. Teším sa z víťazstva. Po tej príprave sme to naozaj potrebovali. Podstatné je, že celý tím bojoval a vykročili sme správnou nohou.“

V zápase sa potvrdilo, čo viacerí experti hovorili už počas leta. Slovanu konfrontácia so špičkovými mužstvami Európy, aj napriek negatívnym výsledkom a istej psychickej deke z prehier, v extralige v konečnom dôsledku pomôže. Hráči boli na rozdiel od všetkých ostatných extraligových klubov vystavení úplne inej úrovni hokeja, ktorej sa zo všetkých síl snažili prispôsobiť. V Poprade po rozpačitom úvodnom dejstve a s výnimkou posledných pár minút, keď boli zbytočne nedisciplinovaní a nechali sa vylučovať, viacmenej dominovali. A to aj bez troch kľúčových hráčov základnej zostavy: najproduktívnejšieho útočníka Branta Harrisa, člena All Stars extraligy Matta MacKenzieho a skúseného Milana Kytnára.

„Na to, že to bolo prvé kolo, mal zápas veľmi dobré tempo. Stretli sa kvalitné výkony a z pohľadu zápasu bol dôležitý prvý gól. Ten nám dodal sebavedomie a rozhodol asi tretí gól. Potom však prišli hlúpe vylúčenia, ktoré nás mohli stáť zápas. Jared Coreau si zaslúžil nulu, ale v závere sme mu nepomohli. Celkovo sme však vyhrali zaslúžene,“ ponúkol celkové hodnotenie zápasu Ján Pardavý.

 


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar