Slovan posilní útočník Reid Duke

HC SLOVAN Bratislava sa dohodol s klubom HK Nitra na transfere kanadského stredného útočníka Reida Dukea.

Reid Duke (nar. 28.1. 1996, Calgary, Kanada) prichádza do hlavného mesta z klubu HK Nitra, ktorému sezóna nevychádza podľa predstáv, keď nenadviazal na pozície z minulej sezóny a momentálne bojuje na spodku tabuľky Tipos Extraligy. 

Rodák z najväčšieho mesta tradičnej kanadskej hokejovej provincie Alberta pôsobil doteraz vo svojej seniorskej kariére iba v druhej najkvalitnejšej zámorskej súťaži AHL. Vo „farmárskej“ lige NHL odohral 183 cm vysoký pravák dovedna 165 zápasov a na konto nazbieral 49 bodov. V roku 2014 bol Reid Duke draftovaný klubom NHL Minnesota Wild v 6. kole z celkového 169. miesta. V sezóne 2015/2016 vyhral s tímom Brandon Wheat Kings titul kanadskej juniorskej súťaže WHL (Western Hockey League).

Počas piatich sezón v AHL (American Hockey League) obliekal kanadský stredný útočník tri sezóny dres Chicaga Wolves a dve sezóny odohral za Henderson Silver Knights (farma Vegas Golden Knights). Zaujímavosťou je, že v marci 2017 bol Reid Duke vôbec prvým podpísaným hráčom v histórii klubu Vegas Golden Knights.

Pred sezónou 2022/2023 sa čoskoro 27-ročný center rozhodol zmeniť prostredie a reštartovať svoju kariéru v Európe. Prikývol na ponuku HK Nitra, v drese ktorej nazbieral v 16 zápasoch päť bodov (2+3). Šikovný stredný útočník sa prezentuje nekompromisnou tvrdou hrou, rád operuje v predbránkovom priestore a tréneri ho využivali aj pri nerovnovážnom stave hráčov na ľade. V tíme Slovana by mal po vynútenom odchode Williama Rapuzziho a dlhodobom zranení Jakuba Minárika vyplniť miesto na pozícii centra druhého alebo tretieho útoku. S klubom sa dohodol na zmluve platnej do konca prebiehajúcej sezóny.

„Momentálne je na hráčskom trhu veľký problém zohnať kvalitného centra do prvých dvoch formácií, ktorý by bol ochotný prísť do slovenskej extraligy. Napriek tomu sme sa bezprostredne po odchode Williama Rapuzziho a absencii dlhodobo zraneného Jakuba Minárika snažili získať vhodný typ centra, ktorý by bol schopný naplniť naše očakávania nielen v základnej časti súťaže, ale aj s výhľadom do play off. Veríme, že Reid zapadne do našich plánov a prinesie nám kvalitu, ktorú od neho očakávame,“ uviedol k príchodu kanadského útočníka športový riaditeľ HC SLOVAN Bratislava Oto Haščák. 

 

 


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar