Sheddenova Bystrica prvý raz v Bratislave

V najbližšom domácom zápase HC SLOVAN Bratislava sa na ľade arény Ondreja Nepelu po prvý raz v tejto sezóne predstaví trojnásobný majster HC '05 Banská Bystrica.

Slovanu sa proti Bystričanom v poslednej dobe darilo. V prvých dvoch vzájomných zápasoch v Bystrici zvíťazil suverénne 5:1 a 5:0, pričom v oboch podal jeden z najlepších výkonov v prebiehajúcej sezóne.

Aj vlaňajšia bilanca je priaznivejšia pre belasých; tí zvíťazili dvakrát v riadnom hracom čase (7:4, 6:2) a dvakrát podľahli až po nájazdoch (2:3sn, 4:5sn).

Banská Bystrica bola pred sezónou viacerými expertmi považovaná za čierneho koňa extraligy. Odchovanec Slovana Michal Hudec sa stal novým športovým riaditeľom a zložil na papieri veľmi zaujímavé mužstvo. Úvod základnej časti sa však tímu spod Urpína príliš nevydaril, čo si odniesol nielen Miško Hudec, ale aj fínsky tréner Antti Karhula a neskôr aj jeho asistent a bývalý tréner Slovana a Modrých krídiel Rudolf Jendek. Manažmentu Banskej Bystrice na čele s novým generálnym manažérom Ľubošom Pisárom sa podarilo na trénersky post dotiahnuť veľké meno - bývalého trénera nemeckého Ingolstadtu, švajčiarskeho Lugana a Zugu, fínského Jokeritu, ale aj kanadského výberu na prestížnom Spengler Cupe Douga Sheddena. Výsledky sa však zatiaľ príliš nezlepšili. Pod Sheddenom dokázali "barani" v čase písania tohto textu zvíťaziť dvakrát z piatich pokusov. Obe víťazstva - a to vysoké - však prišli práve v posledných dvoch zápasoch a proti tomu istému súperovi: Bystrica najprv presvedčivo zdolala na domácom ľade Spišskú Novú Ves (5:1) a vzápätí ju rozprášila aj na Spiši (7:2),v dohrávke 12. kola, keď sa z reťaze odviazal kanadský útočník Kris Kontos s rekordnými 6 bodmi v zápase (3+3). V tabuľke im patrí priebežná 8. priečka.

Najproduktívnejším hráčom nášho najbližšieho súpera je Alex Tamáši so 14 bodmi. Nasleduje kanadský útočník Branden Troock (13 b.), Andrej Bíreš (12 b.) a dvaja nedávni Slovanisti Rasťo Gašpar (11 b.) a Dominik Jendek (10 b.). Vôbec, bývalými hráčmi Slovana sa to na súpiske Banskej Bystrice len tak hemží, okrem spomínaných dvoch môžu proti svojmu nedávnemu klubu nastúpiť aj obrancovia Patrik Bačik a Patrik Luža a útočníci Jakub Urbánek a Jakub Sukeľ.

V bránke je jednotkou hrdina play off 2020/21 Robin Rahm, ktorý Zvolenu vychytal majstrovský titul. Jeho úspešnosť zásahov je však pod úrovňou 90 % a ešte horšie je na tom jeho náhradník Filip Belányi, ktorý stál v bránke iba pri jedinom víťazstve v tejto sezóne. Na Spiši však zažil premiéru český gólman Jakub Sedláček, ktorý sa krátko mihol v kádri Slovana počas jeho účinkovania v play off. Síce ho hneď z prvej strely prekonal Majdan, zápas však končil s 93,75 %-nou úspešnosťou zásahov a s najväčšou pravdepodobnosťou budú Slovanisti v nedeľu čeliť práve jemu.

Ešte predtým však v piatok Banská Bystrica privíta doma Michalovce. Slovan má v piatok voľno, keďže jeho derby zápas s HC Košice bol preložený a odohrá sa až 15. januára v rámci podujatia Winter Games na futbalovom štadióne Tehelné pole.

Zápas Slovan vs Banská Bystrica sa začína v nedeľu 11. decembra 2022 o 18:00 h a v priamom prenose ho vysiela aj športová stanica Sport TV. 

Vstupenky na zápas sú v predaji online v sieti Ticketportal alebo v pokladniach Zimného štadióna Ondreja Nepelu denne od 14:00 h do 18:00 h.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar