Prvý mečbal v piatok v Liptovskom Mikuláši

HC SLOVAN Bratislava odohrá posledný zápas na súperom ľade v základnej časti Tipos extraligy v piatok o 18:00 h proti MHk 32 Liptovský Mikuláš.

Obom mužstvám pôjde v zápase o veľa. Slovan má prvý mečbal k víťazstvu v základnej časti a obhajobe Pohára Dušana Pašeka, Do play off by tak išiel z prvého miesta a v každej sérii by mal výhodu domáceho prostredia. Na dosiahnutie tejto definitívy potrebuje zo zvyšných dvoch zápasov tri body, takže v prípade výhry v Mikuláši v riadnom hracom čase by už bolo vybavené pred posledným kolom (nedeľa 17:00 h doma proti HC Nové Zámky) a bezohľadu na výsledky Košíc, ktoré zostali v súboji o prvé miesto jediným konkurentom.

Avšak aj Liptovský Mikuláš hrá prakticky o všetko, presnejšie povedané o zachovanie extraligovej príslušnosti. Mužstvo, ktoré sa v posledných sezónach pravidelne ponevieralo po spodných priečkach extraligovej tabuľky, malo v tejto sezóne viacero lepších fáz a úspešných sérií. Napokon však pred poslednými dvomi kolami zostalo jedným z dvoch adeptov na priamy zostup do Tipos SHL. Pred posledným Prešovom majú Liptáci trojbodový náskok, v konečnej tabuľke však potrebujú byť aspoň o jeden bodík pred východniarmi, s ktorými majú horšie vzájomné zápasy. Mikuláš cestuje v poslednom kole do Nitry, čo robí jeho situáciu ešte pikantnejšou, pretože za istých okolností v prípade víťazstva nad Nitrou aspoň o dva góly môže dokonca ešte na poslednú chvíľu prekĺznuť do baráže o play off!

Z opisu východiskovej situácie je zrejmé, že v Titan Aréne čaká na Slovan veľmi ťažký zápas, porovnateľný s poslednými dvomi vo Zvolene a Trenčíne, ktoré však mužstvo vďaka tímovému a obetavému výkonu stopercentne zvládlo a priblížilo sa k víťazstvu v základnej časti Tipos extraligy. V tomo zápase však zďaleka nebude rozhodovať momentálne postavenie v tabuľke, ale zodpovedný výkon a súčasná forma.

Proti MHk 32 Liptovský Mikuláš sme v tejto sezóne odohrali tri zápasy: doma sme zvíťazili 4:0  a naposledy prehrali 0:3. Na Liptove sme zvíťazili tesne 2:1. Vo vlaňajšej sezóne bola vzájomná bilancia podobná: Vonku Slovan vyhral 7:1 a 4:3pp, doma 4:3 a v poslednom zápase vo februári 2022 sme podľahli 3:4 po samostatných nájazdoch. Táto prehra mimochodom stála krk vtedajšieho hlavného trénera Roberta Dömeho.

Slovan je lepší ako L. Mikuláš prakticky vo všetkých sledovaných kritériách, vrátane bodov, počtu strelených i obdržaných gólov, úspešnosti presiloviek, oslabení, ako aj vhadzovaní. Zaujímavosťou ale je, že Mikulášťania vyslali počas celej sezóny na bránku súpera viac striel (1439) ako Slovanisti (1388).

Liptovský Mikuláš zachraňuje v extralige skúsený tréner Ernest Bokroš. Pikantériou je, že na Liptov prišiel iba v polovici decembra po tom, čo skončil na striedačke priameho konkurenta v boji o záchranu Prešova. Bokroš patrí medzi najúspešnejších slovenkých hokejových koučov v tomto miléniu. Na svojom konte má dva slovenské tituly (1998, 2001, ten prvý so Slovanom), jeden český titul (2004, Zlín), zlatú a striebornú medailu z MS s reprezentáciou Slovenska (2000, 2002 ako asistent trénera Jána Filca) a bronz z MS juniorov so Slovensko U20 (2015).

Bokroš má v závere tejto sezóny k dispozícii podstatne kvalitnejší a skúsenejší káder ako v minulých sezónach. V bránke sa môže spoľahnúť na 36-ročného Michala Valenta, ktorý je od príchodu na Liptov jasnou jednotkou a naposledy na Slovane vychytal čisté konto.

Sedem hráčov Mikuláša dokázalo v doterajšom priebehu zaznamenať viac ako 20 bodov. Lídrom produktivity je známy lotyšský internacionál Martins Karsums, ktorý nedávno oslavoval už svoje 37. narodeniny. V Mikuláši nazbieral 34 bodov za 18 gólov a 16 asistencií. Po slabšom úvode sa prebudil Lukáš Handlovský, ktorý má rovnaký počet gólov. Špílmachrom je fínsky útočník Hannu Kuru, ktorý má na svojom konte 20 asistencií. Obrana Slovana si bude musieť dať pozor aj na poľského útočníka Kamila Walegu. Prvou voľbou Mikuláša pri hre v special teams je na modrej čiare fínsky bek Sameli Ventelä. Dušou tímu je kapitán a čerstvý rekordér v počte zápasov odohraných v extralige za klub Martin Kriška.

Na súpiske MHk 32 je aktuálne osem hráčov s iným ako slovenským pasom, z toho až štyria Fíni. Do zápasu môže zasiahnuť maximálne sedem cudzincov.

Slovan sa na tento dôležitý zápas pripravuje v domácich podmienkach. V deň zápasu dopoludnia bude mať ešte ľahší predzápasový tréning, po ktorom určia tréneri zostavu, ktorá zabojuje o tri body chýbajúce k potvrdeniu čiastkového sezónneho cieľa. Dobrou správou je, že po zdravotných problémoch v dolnej časti tela je už k dispozícii brankár Jared Coreau. O tom, kto dostane od trénerov dôveru, sa rozhodne až v piatok po tréningu. Je však pravdepodobné, že tréneri budú chcieť dať príležitosť pred začiatkom play off obom brankárom a zrejme si rozdelia medzi seba zvyšné dva zápasy. Opäť trénuje obranca Daniel Gachulinec, ktorý pre chorobu absentoval naposledy v Trenčíne. Stav zápästia Marcela Haščáka sa posudzuje na dennej báze. Až do play off sa pravdepodobne vrátia Tomáš Matoušek a Nikita Scherbak. Druhý menovaný je na antibiotikách, v prípade zlepšenia stavu by samotný hráč veľmi chcel hrať aspoň v poslednom domácom zápase proti Novým Zámkom.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar