Posledná rozlúčka so slávnou trénerkou Hildou Múdrou

LEGENDÁRNA KRASOKORČULIARSKA TRÉNERKA ODIŠLA V SPÁNKU V NOCI 22. NOVEMBRA.

Hilda Múdra zomrela vo veku nedožitých 96 rokov. Preslávila sa najmä ako trénerka najlepšieho slovenského športovca 20. storočia - olympijského víťaza zo Sappora 1972 a viacnásobného majstra sveta a Európy v krasokorčuľovaní Ondreja Nepelu. Práve po jej zverencovi je pomenovaný aj zimný štadión na Tehelnom poli, ktorý je domovským sídlom hokejistov HC SLOVAN Bratislava. Ondrej Nepela bol členom krasokorčuliarskeho oddielu Slovan Bratislava a jeho podobizeň sa nachádza už takmer 20 rokov medzi hokejistami Slovana v klubovej sieni slávy pod strechou zimného štadióna.

Hilda Múdra sa narodila 1. januára 1926 vo Viedni ako Hildegard Klimpel, napriek tomu sa stala jednou z najväčších osobností slovenského športu a zvlášť krasokorčuľovania. V Bratislave žila od roku 1947. Okrem svojho najslávnejšieho zverenca, ktorý na vrcholných svetových podujatiach získal celkom 10 cenných kovov, viedla aj ďalších výborných slovenských krasokorčuliarov - Miroslava Šošku, Mariána Filca, Martina Skotnického, Evu Ďurišinovú alebo Agnesu Buřilovú, neskoršiu trénerku ďalšieho skvelého bratislavského krasokorčuliara Jozefa Sabovčíka. 

Na korčuliach trénovala "teta" Hilda Múdra až do svojich osemdesiatich rokov, venovala sa aj mentálne postihnutým deťom. Za svoju prácu získala množstvo ocenení, medzi najvzácnejšie nepochybne patrí Cena Fair play SOV (2000), Medaila Pierrea de Coubertina od Medzinárodného olympijského výboru (2003) alebo vysoké štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy od prezidentky SR (2021).

HC SLOVAN Bratislava vyjadruje blízkej rodine, priateľom a známym Hildy Múdrej úprimnú sústrasť. Česť jej pamiatke!


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar