Ladislav Romančík: Od Jágra sa dalo naučiť veľmi veľa

Jednou z prvých ohlásených posíl HC SLOVAN Bratislava na nadchádzajúcu sezónu 2023/2024 bol obranca Ladislav Romančík. Skalický rodák momentálne absolvuje s tímom letnú prípravu, počas ktorej sme ho krátko vyspovedali.

Kto Ťa priviedol k hokeju?

K hokeju ma priviedol môj otec. Sme hokejová rodina, často sme chodievali pozerať zápasy môjho staršieho bratranca v rodnej Skalici. Myslím, že som mal štyri roky, keď som sa prvýkrát postavil na ľad a veľmi sa mi to zapáčilo. Popritom som sa ešte chvíľu venoval triatlonu a bojovým športom. Hokej však bol a je vždy číslo jedna.

Aký je alebo bol Tvoj hokejový vzor? Mal si obľúbený hokejový klub?

Nemám, ani som nemal hokejový vzor. Snažil som sa od každého hráča, ktorého som sledoval, naučiť to najlepšie. Mojou srdcovkou je Skalica, kde som hokejovo vyrastal. Pamätám si, keď som ako žiak hokejovej triedy chodil spoločne so spolužiakmi na veľké zápasy Skalice, napríklad aj proti Slovanu. Vtedy hrávali v Skalici mená ako Žigmund Pálffy, či Juraj Mikúš.

Na ktorý svoj zápas si najradšej spomínaš?

Najviac špeciálne zápasy sú v reprezentácii. Veľmi dobre si spomínam na svoj prvý zápas za ‘A tím‘ Slovenska. V každom klube, v ktorom som pôsobil, sú tie prvé zápasy najviac zapamätateľné.

Ešte v juniorskom veku si odišiel zo Slovenska. Ako by si zhodnotil svoje pôsobenie vo Švédsku?

Anabáza vo Švédsku mi dala v mojej kariére zatiaľ asi najviac. Bolo to veľmi odlišné od toho, čo som dovtedy zažil na Slovensku. Spôsob, akým sa hrá a trénuje vo Švédsku, ma doslova šokoval. Rýchlo som si však na to zvykol a videl som na sebe najväčší progres. Nebol som tam sám. V prvom roku sme hrali v tíme spoločne s Petrom Cehlárikom, Kristiánom Jarošom a Filipom Lešťanom.

Po prvom seniorskom ročníku v Trenčíne si prestúpil do najvyššej českej súťaže. Aký je rozdiel medzi slovenskou a českou extraligou?

Sú to veľmi ťažko porovnateľné ligy. V Česku majú hráči radšej puk dlhšie na hokejke a hrá sa viac technický, zato veľmi rýchly hokej. Na Slovensku sa viac korčuľuje a hrá tvrdšie. Určite obe ligy majú svoje kvality. 

V drese Kladna si hrával po boku svetovej hokejovej legendy Jaromíra Jágra. Dalo ti to niečo?

Jaromír je veľmi nápomocný a pracovitý človek. Ja som sa snažil od neho vziať len tie dobré veci. Je obdivuhodné, ako na sebe pracoval vo svojom veku a stále vedel byť rozdielovým hráčom na klzisku. Trénoval s mužstvom každý deň. Okrem toho, ako majiteľ klubu, sa musel venovať mnohým ďalším povinnostiam. Mám naňho len tie najlepšie spomienky. 

V Bratislave si už pôsobil v tíme Bratislava Capitals v nadnárodnej EBEL. Ako sa ti páči mesto?

Z Bratislavy mám aj priateľku, mesto poznám dosť dobre. Trávim tu podstatnú časť leta. Taktiež je to len necelá hodina cesty zo Skalice. Máme tu už svoje obľúbené miesta, na ktoré radi chodíme. Neporovnával by som určite Capitals so Slovanom. Slovan je na inej úrovni vo všetkých smeroch.

Pripojil sa sa k tímu hneď na začiatku letnej prírpavy. Ako hodnotíš doterajší čas v Slovane?

Po pár týždňoch sa nemám na čo sťažovať. Poznal som tu viacero hráčov, čiže som tu našiel dobrú partiu. Kondičná príprava je náročná, ale verím, že sa nám to potom v sezóne všetko vráti a budeme kvalitne nachystaní na začiatok sezóny.

Ciele do novej sezóny? Osobné aj tímové?

Prišiel som svojimi silnými stránkami pomôcť mužstvu. Osobné ciele si nedávam, zbytočne to zväzuje. Štandardy v Slovane sú vždy nastavené vysoko a ja sa budem snažiť pre klub odvádzať tú najlepšiu robotu, akú viem.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar