Slovan sa predbežne dohodol na spolupráci s Jaroslavom Halákom

HC SLOVAN Bratislava krátko pred koncom prestupového obdobia administratívne dotiahol možný príchod brankára Jaroslava Haláka.

O tom, či a kedy Jaroslav Halák skutočne nastúpi v extralige za Slovan, sa rozhodne v priebehu najbližších dní. Samotný hráč sa v súčasnosti nachádza v Bostone a do Bratislavy by mohol pricestovať najskôr na prelome februára a marca.

"Veľmi si vážim záujem Slovana o moje služby. Je to klub, z ktorého som sa odrazil do veľkého zámorského hokeja. Aj preto by som chcel byť v tejto chvíli absolútne korektný a otvorený k vedeniu klubu, svojim budúcim spoluhráčom a v neposlednom rade k fanúšikom Slovana. Uvedomujem si, že som viac ako desať mesiacov nestál v bránke v súťažnom zápase, aj keď som sa po celý ten čas snažil udržiavať v dobrej fyzickej kondícii. S manažmentom Slovana sme sa dohodli, že do klubu prídem a podpíšem riadny kontrakt, iba ak bez problémov prejdem dôkladnou zdravotnou prehliadkou a moje telo potvrdí, že je stopercentne pripravené absolvovať záťaž v zápasoch, ktoré klub čakajú vo vyvrcholení sezóny," povedal na margo transferu Jaroslav Halák.

Jaroslav Halák (nar. 13.5. 1985, Bratislava, výška 179 cm, hmotnosť 84 kg) je odchovancom bratislavského klubu HK Ružinov 99. V Slovane však pôsobil už od svojich šestnástich rokov (2001) v dorasteneckom a juniorskom tíme a má na svojom konte aj 13 odchytaných zápasov za áčko Slovana v sezóne 2003/2004, vrátane jedného playoff zápasu proti Zvolenu.

Od roku 2004 sa jeho kariéra už bez výnimky odohrávala v zámorí, najprv v juniorskej lige QMJHL, neskôr v AHL a od roku 2006 až do vlaňajška bol Jaro Halák pevnou súčasťou najlepšej hokejovej ligy sveta NHL. Až doteraz v nej odohral 620 zápasov, vrátane 39 vo vyraďovacej fáze o Stanley Cup. Pôsobil postupne v siedmich kluboch - Montréal Canadiens, St. Louis Blues, Washington Capitals, New York Islanders, Boston Bruins, Vancouver Canucks a naposledy v New York Rangers, kde vlani v apríli nastúpil na svoj zatiaľ posledný zápas. Na svojom konte má 295 víťazných zápasov v základnej časti NHL a celkom 53 shutoutov. Jeho celková priemerná úspešnosť zákrokov počas celej kariéry v NHL sa blíži k 92 percentám.

Jaroslav Halák bol tiež dlhoročnom oporou reprezentačných výberov Slovenska. Jeho kariéra v národnom tíme začala už vo výbere do 18 rokov. Na MS tejto vekovej kategórie v roku 2003 sa vrchovatou mierou zaslúžil o zisk strieborných medailí, keď bol vyhlásený za najlepšieho brankára šampionátu. Za reprezentáciu Slovenska hral na troch majstrovstvách sveta a dvoch olympijských hrách (2010, 2014), celkom nastúpil v najcennejšom drese do 46 zápasov. Osobitnou kapitolou v jeho medzinárodnej kariére je účasť na prestížnom Svetovom pohári v roku 2016 v drese Tímu Európy, s ktorým sa dostal až do finále.

Ak sa v najbližších dňoch Jaroslav Halák rozhodne pokračovať vo svojej úspešnej kariére v Slovane, po administratívnej stránke nebude nič brániť v tom, aby ho fanúšikovia Slovana a slovenského hokeja uvideli do niekoľkých dní opäť v bránke.

 


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar