Zomrel Břetislav Guryča

Vo veku 89 rokov zomrel bývalý hokejový tréner Břetislav Guryča. Ešte 31. januára oslavoval v kruhu rodiny svoje narodeniny.

Břetislav Guryča (nar. 31.1. 1934, Bánov pri Uherskom Brode, Československo) pôsobil ako tréner v kluboch 1. celoštátnej ligy Slovan Bratislava, VSŽ Košice či Zvolena, kde nazbieral celú radu medailových umiestnení v národných aj medzinárodných súťažiach a turnajoch.

Ako aktívny hráč hral hokej v Slovane Bratislava, Slavii Bratislava, Nitre a Trnave. V sezóne 1971/72 v rámci najvyššej federálnej súťaže stál na striedačke VSŽ Košice v pozícii najmladšieho ligového trénera mužstva prvej československej ligy.

S naším klubom ho spája desať sezón, počas ktorých pôsobil vo funkcii trénera pri A mužstve dospelých, ale aj juniorov. V ročníku 1975/76 doviedol po boku asistenta Tóna Zrubáka zvolenský klub k triumfu v I. Slovenskej národnej hokejovej lige a bol jeden zápas od historického postupu do federálnej ligy.  

Svoje trénerské skúsenosti uplatnil aj a pri reprezentačných výberoch ČSSR do 16, 17 či 18 rokov. Jeho rukami prešlo viacero hokejistov, ktorí si neskôr zahrali aj v NHL. V zahraničí pôsobil v Rakúsku a Taliansku, kde vychovával hokejistov všetkých vekových kategórií od prípravky po mužov. Pod jeho vedením pôsobili hráči takých zvučných mien, ako Dárius Rusnák, Dušan Pašek, Ján Jaško, Vincent Lukáč, Tomáš Kaberle, Jaroslav Pouzar a mnoho ďalších.

Hokeju sa venuje aj jeho syn Roman. HC SLOVAN Bratislava vyjadruje rodine, priateľom a známym Břetislava Guryču úprimnú sústrasť. Česť jeho pamiatke.

Posledná rozlúčka s Břetislavom Guryčom bude v stredu 12. apríla 2023 o 11:45 h v bratislavskom krematóriu.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar