Spokojnosť s napredovaním projektu Modrých krídiel

Na svoju tretiu sezónu v TIPOS Slovenskej hokejovej lige sa pripravujú hokejisti Modrých krídiel Slovan. Po konečnom ôsmom mieste v premiérovom ročníku obsadili v tom nedávno skončenom siedmu priečku.

Text: Lukáš Maťokár, shl.hockeyslovakia.sk
Foto: Mário Bóna

Športovým manažérom rezervného mužstva Slovana je skúsený český odborník Rostislav Dočekal. Na tejto pozícii vymenil Miroslava Laža v decembri minulého roku po tom, čo Mira zvolilli na kongrese do funkcie generálneho sekretára Slovenského zväzu ľadového hokeja. 

Pokračovanie v trende

Dočekal nadviazal na prácu svojho predchodcu. Využil pritom svoje bohaté hokejové skúsenosti, ale aj kontakty. Najväčšie meno si urobil počas viacročného pôsobenia pri mužstve Orli Znojmo, ktoré doviedol až do finále nadnárodnej EBEL ligy. S účinkovaním krídiel v upynulej sezóne je nadmieru spokojný a avizuje, že cieľom v najbližšej sezóne bude posunúť sa opäť o čosi vyššie, herne i výsledkovo.

„Na konci prestupového termínu sme mužstvo ešte trochu posilnili a ja osobne som s naším projektom veľmi spokojný. Sme v podstate trochu staršia juniorka. Mám radosť z hráčov, boli sme zásobáreň reprezentácií do osemnásť a dvadsať rokov a zároveň nášho prvého tímu,“ hodnotí sezónu 2022/23 Rostislav Dočekal.

Modré krídla skončili vo štvrťfinále na štíte neskoršieho víťaza SHL z Humenného. No favorita potrápili a kožu nepredali lacno.

V play-off sme odviedli veľmi dobrú prácu a Humennému sme boli viac než vyrovnaný súper. To všetko dokumentuje, že hráči sú šikovní, pracujú naplno. S predchádzajúcou sezónou sme spokojní. Tréneri Ján Lipiansky s Tomášom Slovákom odvádzajú veľmi dobrú prácu,“ pokračuje Dočekal.

V klube nezaháľajú a už odštartovali prípravu na sezónu 2023/24. 

„V Modrých krídlach máme päť formácii, jedna absolvuje prípravu v áčku a zvyšok v rezervnom tíme,“ odhaľuje 60-ročný manažér a čo-to načrtol aj ohľadom tvorby kádra. „Dohodli sme sa s útočníkom Masnicom z projektu reprezentačnej osemnástky. Z neho môže byť veľmi dobrý hráč. Prišiel brankár Patrik Andrisík a takisto útočníci Tomáš Dudáš a Kristián Včelka. Realizačný tím zostáva pokope.“

Rostislav Dočekal, Miroslav Lažo

A aké budú ciele tímu v najbližšom ročníku SHL? 

„Pokračujeme v trende dávania príležitostí našim talentovaným hráčom. Chceme hrať rýchly, atraktívny hokej. Princíp je vychovať hráčov pre prvý tím. A čo sa týka tabuľkového postavenia, chceli by sme skončiť do šiesteho miesta,“ dodal Rostislav Dočekal.

Petráš by si rád zahral v prvom tíme s bratom

Jednou z opôr tímu by mal byť Richard Petráš. Dvadsaťročný útočník je od začiatku súčasťou rezervy Slovana. Aj on sa najskôr obzrel pár týždňov späť. 

„Uplynulú sezónu by som hodnotil pozitívne. V základnej časti sme skončili v prvej šestke, čo bol taký náš malý cieľ. No hlavne bolo vidieť, že sa postupne zlepšujeme. Po novom roku sme odohrali naozaj dobré zápasy aj s papierovo silnejšími mužstvami,“ povedal Petráš.

V základnej časti nazbieral bratislavský rodák 19 bodov v 38 zápasoch. V play-off pridal dva body v šiestich dueloch. 

„So svojou sezónou som tiež spokojný, hoci nie som hráč, ktorý sa príliš pozerá na svoje osobné štatistiky. Oproti predchádzajúcej sezóne som sa však zlepšil, čo poteší. Spočiatku som sa nevedel bodovo presadiť, ale po návrate z univerziády sa mi tam odrazilo asi všetko,“ usmieva sa.

Ako v predchádzajúcich slovách pripomenul, počas sezóny si „odbehol“ reprezentovať Slovensko na univerziádu do USA. 

„Budem na to spomínať vždy v dobrom, najmä na víťazstvo proti domácemu tímu vo výbornej atmosfére. Stretli sme sa tam prevažne hráči z SHL a vytvorili sme neskutočnú partiu. Chceli sme spraviť úspech, čo sa nám nakoniec nepodarilo, no i tak to bol naozaj jedinečný zážitok,“ opisuje svoje pocity Petráš, ktorý po konci sezóny v SHL ešte vypomáhal juniorke Slovana na ceste za majstrovským titulom.

Ešte v sezóne 2021/22 nastúpil aj na jeden extraligový zápas v prvom tíme Slovana. V predchádzajúcom ročníku sa do áčka nepresadil. Naďalej však verí, že časom sa v extralige ukáže. 

„Určite je cieľom každého z nás presadiť sa do prvého mužstva. Veď na to aj slúži projekt Modrých krídiel, aby sme sa neskôr mohli stať hráčmi A tímu. A chalani, ktorým sa to podarilo, sú pre nás ukážkou, že vďaka tvrdej práci sa to dá.“

Zaujímavou novinkou je, že do Slovanu sa vrátil aj brat Samuel. Možnosť zahrať si spolu v extralige je určite motivácia navyše. 

„My máme spolu naozaj výnimočný vzťah, čiže neexistuje človek, ktorý je šťastnejší z toho, že Samo je späť v klube, v ktorom sme obaja vyrastali. Zopár zápasov sme už spolu odohrali a stále na to radi spomíname. To, že je tu, je ďalšia motivácia prepracovať sa hore a zahrať si s ním,“ hovorí bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska.

Osobné ciele sú vraj každý rok také isté. 

„Zostávajú rovnaké, napredovať po hokejovej stránke, byť lepší ako minulý rok, odovzdať zo seba všetko a výsledky sa dostavia. Ako tímový cieľ by som rád prešiel prvý raz prvým kolom play-off, kde sme teraz tesne skončili. Nevidím dôvod na to nepokúsiť sa o to teraz,“ zakončil rozhovor Richard Petráš.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar