Modré krídla chcú lietať opäť vyššie

Svoju tretiu sezónu v TIPOS Slovenskej hokejovej lige odštartuje B mužstvo HC SLOVAN Bratislava ktoré od svojho vzniku v lete 2021 hráva pod marketingovým názvom Modré krídla Slovan. Projekt s ambíciou vychovávať hráčov pre prvý tím „belasých“ nepoľavuje zo stanovených cieľov a túži minimálne zopakovať svoje umiestnenie z minulej sezóny – šieste miesto po základnej časti. Mladý tím vlani vo štvrťfinále play-off vzdoroval neskoršiemu víťazovi z Humenného.

Foto: Timotej Šteffek
S použitím textov: SZĽH/LM

V príprave na nový ročník dostalo šancu množstvo hráčov. Možno aj to sa podpísalo na výsledkoch, keďže mladí Bratislavčania zvíťazili až na posledný deviaty pokus nad Dubnicou v rámci základnej skupiny Joj Šport Slovenského pohára. Druhým faktorom nepochybne bolo, že krídla zvolili prípravu prevažne s poprednými tímami druhej českej najvyššej súťaže Chance liga, ktoré v lete bez problémov porážali aj slovenských extraligistov.

Z prehier v prípravnej fáze si v krídkach ťažkú hlavu nerobia.

„Zvolili sme taký model prípravy, aby sme preverili všetkých hráčov vo veľmi ťažkých zápasoch. Hrali sme so špičkou českej prvej ligy s tímami, z ktorých viaceré sa netaja ambíciami postúpiť do českej extraligy. Splnilo to svoj účel,“ povedal športový riaditeľ tímu Rostislav Dočekal, ktorý popri krídlach dozerá aj na mládežnícke kategórie belasých.

Káder zostal pokope

V kabíne Modrých krídiel Slovan k veľkým zmenám nedošlo.

„Káder zostal v podstate z dvoch tretín zachovaný, pokračujú aj tréneri Ján Lipiansky a Tomáš Slovák. Do bránky prišiel Patrik Andrisík a vďaka nemu máme s Gadžijevom a Marossym vyrovnanú brankársku trojicu,“ pokračuje skúsený český funkcionár, ktorý do klubu prišiel koncom minulého roka po tom, čo spoluautor projektu Modrých krídiel Miroslav Lažo povýšil na generálneho sekretára SZĽH.

Hoci veľký prievan v tábore rezervy Slovana nenastal, nejaké pohyby v kádri predsa len nastali. Do obrany prišiel Filip Vidovič, keďže mužstvo potrebovalo skúseného beka a z projektu osemnástky sa vrátil Tomáš Královič.

Nové mená prišli aj do ofenzívy.

„Útok sme doplnili Patrikom Masnicom, ktorý sa javí veľmi dobre, rovnako Tomáš Dudáš a Dávid Hájnik. V príprave sme tiež skúšali Miroslava Šatana ml., ktorý nás milo prekvapil, je to obrovský talent, ktorý bude určite atakovať budúcoročný NHL draft. Je však otázne, či bude môcť hrať u nás, lebo uvažuje o zámorskom univerzitnom hokeji. Prišiel aj Kristián Včelka, silový hráč, ktorý sa nám hodí,“ zakončil vymenúvanie novicov v tíme Dočekal.

Rýchlokurz pre mladých

Modré krídla Slovan začnú druhú najvyššiu súťaž až so 17 odchovancami. Jediným legionárom v tíme je ukrajinský bek Volodymyr Volkov, avšak aj ten je v mládežníckych štruktúrach Slovana už pár rokov. Podľa Rosťa Dočekala je odhadovaný rozpočet na mužstvo okolo 400 tisíc eur. Športovou ambíciou je skončiť v tabuľke po základnej časti do 6. miesta a potom po prvý raz v krákej histórii mužstva vyhrať aspoň jednu play off sériu. Oveľa dôležitejším cieľom je však naďalej pokračovať v práci a rozvoji mladých hráčov.

„Chcel by som, aby z nášho projektu bola ako keby ´Dukla´ - čo sa týka podmienok, prípravy, zázemia a všetkého. Odstraňujeme nedostatky hráčov a vďaka našim trénerom majú mladí hráči ako keby rýchlokurz profesionálneho hokeja. Snažíme sa ich nasmerovať tak, aby boli rýchlo použiteľní pre A mužstvo. Som presvedčený, že v optimálnom prípade by až pätica zo súčasného kádra krídiel mohla naskočiť v priebehu sezóny do extraligového áčka," vyjadril svoje presvedčenie Rostislav Dočekal.

V kádri prešpikovanom talentom však musia byť aj skúsenejší harcovníci. Tak, ako minulé roky, aj tento raz stavili na známe mená. Spoliehať sa budú aj na skupinu starších hráčov ako Dušan Klučiar, Miroslav Preisinger, Daniel Demo, Lukáš Bohunický či Wiliam Hauser. Po zranení začína trénovať Lukáš Lipiansky, ktorý mal výbornú druhú polovicu minulej sezóny a mohol by byť veľkým prínosom nielen pre krídla, ale aj pre A mužstvo.

Rezerva Slovana našla od svojho vzniku svoje miesto v hlavnej aréne Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Divácke návštevy síce neboli vysoké, no v klube veria, že minuloročné výkony a prípadný dobrý štart do nového ročníka môže klubu priniesť viac divákov. Jednotné vstupné na zápasy je skutočne ľudové vo výške 3 eurá, navyše všetci permanentkári Slovana majú na zápasy vstup v cene permanentky, takže nepotrebujú žiadnu vstupenku navyše.

Tím bude aj napriek vysokým nákladom na prenájom opäť pôsobiť v najväčšej aréne na Slovensku. Tá je však v postcovidovom období čoraz viac atakovaná ďalšími podujatiami a začína byť veľký problém nájsť voľné termíny na tréningový proces a zápasový kalendár dvoch profesionálnych mužstiev.

„Diskutujeme so zástupcami zväzu, ako aj správcom arény o rôznych variantoch, ale začneme určite v hlavnej aréne. Ak sa vyskytnú časové kolízie, pripravujeme aj záložný variant v Hale B,“ približuje Rostislav Dočekal.

A aké sú tabuľkové ambície klubu?

„Minulý rok ma Tipos SHL veľmi prekvapila. Bola veľmi kvalitná, veľmi sa mi páčila. Myslím si, že tento rok bude opäť na rovnakej úrovni. My by sme sa radi pohybovali v horných poschodiach tabuľky,“ dodal športový riaditeľ Modrých krídiel Slovan Rostislav Dočekal.

Aktuálna súpiska tímu Modré krídla Slovan

Brankári: Patrik Andrisík, Šichabutdin Gadžijev, Alexander Marossy

Obrancovia: Daniel Demo, William Hauser, Ján Marcinko, Jozef Myšiak, Lukáš Bohunický, Andrej Fabián Ličko, Filip Vidovič, Tomáš Královič, Alex Robert Bíly, Volodymyr Volkov

Útočníci: Michal Jasenec, Ľubomír Fetkovič, Patrik Masnica, Kristián Včelka, Maxim Mamonov, Tomáš Dudáš, Dušan Klučiar, Miroslav Preisinger, Antonio Ožvald, Lucas Jendek, Richard Petráš, Dávid Hájnik, Maximilian Bubica, Lukáš Lipiansky, Václav Trubač, Miroslav Šatan ml., Innocent Hečko


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar