HC MV TRANSPORT Prešov vs. SLOVAN Bratislava

HC MV TRANSPORT Prešov
2 3
HC SLOVAN Bratislava
Nedeľa 12.02.2023, 17:00 29. kolo ZŠ Prešov

V nedeľu nás čaká dohrávka v Prešove

Pôvodne sa mal tento zápas odohrať ešte v nedeľu 15. januára, bol však odložený kvôli podujatiu Kaufland Winter Games, na ktorom sa zúčastnili Slovan a tiež HC Košice. Práve s týmito súpermi čaká na Prešov dohrávka a v prípade úspechu sa Šarišania môžu dotiahnuť na rozdiel jediného bodu k Liptovskému Mikulášu, ktorý je momentálne na mieste zaručujúcom extraligovú príslušnosť aj v budúcej sezóne.

Pre Slovan je však tento zápas rovnako dôležitý. V prípade úspechu v ňom môže druhému Zvolenu nasadiť malý trhák v podobe štvorbodového náskoku, čo by bolo aj vzhľadom k tomu, že nás v závere základnej časti ešte čaká vzájomný zápas na ľade Zvolena, príjemné.

Slovanu sa proti Prešovu doteraz darilo, ale neboli to ľahké zápasy. Stačí si spomenúť na oba vzájomné duely v tejto sezóne. V tom prvom začiatkom októbra v Prešove sme v 16. minúte prehrávali 0:3 a na začiatku druhej tretiny 1:4. Rozhodujúci gól na 5:6 sme strelili necelé tri minúty pred koncom po skvelej spolupráci Pecarara s Harrisom. Aj domáci zápas bol po väčšinu času vyrovnaný a do posledných minút išli obe mužsvá za stavu 3:2 pre Slovan. Zdanlivo komfortný výsledok 5:2 ovplyvnili až dve hrúbky súpera v posledných dvoch minútach zápasu.

Pre Slovan hovorí aj celková bilancia. Od návratu extraligovej licencie do Prešova sme s týmto súperom odohrali 10 zápasov a vo všetkých sme zvíťazili. Prešov bol naším súperom aj vo štvrťfinále vlaňajšieho play off. Najbližšie k úspechu bol v treťom zápase série na domácom ľade, ktorý rozhodol až v predĺžení Tomáš Matoušek.

Jasným lídrom Prešova je americký útočník, rodák z hokejového štátu Minnesota Max Gerlach. Na svojom konte má už 44 bodov, čo z neho robí tretieho najproduktívnejšieho hráča celej súťaže za naším Harrisom a novozámockým Jacksonom. V počte gólov (28) dokonca extraligu vedie pred spomínanými dvomi útočníkmi. Pred príchodom do Prešova hral v slabších kluboch rakúskej nadnárodnej ICE HL (Innsbruck, Pustertal). V Prešove hrá všetky presilovky a rozhodujúce okamihy zápasu a jednoznačne si do budúcej sezóny zapýtal o lepší kontrakt.

Aj na ďalších miestach klubovej produktivity sú legionári Abbott Girduckis (31 b.), Dante Salituro (26 b.), ktorý v priebehu sezóny prišiel od susedov zo Spišskej Novej Vsi a ofenzívny obranca Sean Giles (22 b.). Z hľadiska bodov je najlepším Slovákom v mužstve prekvapujúco ďalší obranca Aurel Nauš so 17 bodmi. Ten je v tomto ohľade dokonca lepší ako skúsení extraligoví harcovníci Eduard Šimun a Ján Sýkora. V posledných zápasoch sa presadzuje aj ruský útočník Alexandr Avcin, ktorý má takmer bod na zápas. V priebehu sezóny sa z Košíc do Prešova presťahoval aj skúsený Juraj Milý.

Prešov má po dlhom čase aj aktuálneho reprezentanta. Debut v áčku zažil počas februárovej asociačnej prestávky perspektívny gólman Eugen Rabčan. V druhom zápase s Nemeckom (1:3) patril napriek trom inkasovaným gólom k najlepším hráčom mladého slovenského výberu. Dvadsaťjedenročný odchovanec Spišskej Novej Vsi vytlačil postupne z bránky Rusa Nikitu Bespalova. Bol pri siedmych výhrach mužstva a má aj lepšiu úspešnosť zásahov (91,85%) ako jeho skúsenejší konkurent.

Slovan bude na zápas trénovať v piatok a v sobotu v domácich podmienkach arény Ondreja Nepelu. Do Prešova odcestuje klubovým autobusom v sobotu po spoločnom obede. K mužstvu sa v priebehu dneška pripoja aj hráči, ktorí boli v Ramsayho reprezentačnom výbere pre dvojzápas s Nemeckom, ale dnes majú ešte voľno. Zdravotný stav Daniila Fominykha, ktorý nedohral druhý zápas v Košiciach, sa bude posudzovať na dennej báze a až v sobotu sa uvidí, či bude môcť s mužstvom odcestovať na zápas.

Fotogaléria