Znepríjemňovať život súperom a byť platný tímu

Radek Smoleňák o svojich pocitoch po zisku nového kontraktu v HC SLOVAN, ako aj obhliadnutím sa za bohatou kariérou v exkluzívnom rozhovore pre hcslovan.sk.


V Medveščaku si bol s 35 bodmi najproduktívnejším hráčom mužstva. Zahrnuli ťa po sezóne kluby záujmom o tvoje služby?
Po sezóne v Záhrebe som prostredníctvom svojho agenta obdržal rôzne možnosti na pôsobenia v nadchádzajúcom ročníku, Môj výber padol na Slovan a teda pokračovanie v Kontinentálnej hokejovej lige. Rozhodlo pre neho hneď niekoľko faktorov.Popíš nám tie najdôležitejšie...
Hlavným dôvodom bolo, že hokejové prostredie v Bratislave poznám, hral som tu niekoľkokrát v drese Záhrebu. Páčil sa mi štýl, ktorý Slovan v minulej sezóne KHL predvádzal. V play off to bola síce prehra 0:4, no všetky zápasy s finalistom a veľmi silným CSKA boli tesné. Ďalšia vec bola atmosféra domácich zápasov, o ktorej všetci rozpravajú a ktorá je fanstastická. V živej pamäti mám januárový zápas o play off na tomto štadióne, fanúšikovia povzbudzovali Slovan neúnavne vpred a pomohli mu k víťazstvu. Bola to jedna z najlepších hokejových atmosfér aké som zažil. Chcem sa stať toho súčasťou a na vlastnej koži zažiť vynikajúce publikum počas nadchádzajúcej sezóny!Bratislavu poznáš dobre po hokejovej stránke, je ti blízke aj samotné mesto?
Hrali sme tu veľa s Medveščakom, takže keď bol čas pozreli sme sa na chvíľku do mesta. Mám tu však veľa priateľov a dokonca aj rodinu, jedna polka totiž pochádzala z prostredia okolo Kežmarka, ďalšia práve z hlavného mesta Slovenska. Bratislava ako mesto mi je teda známe, tiež všetko čo sa točí okolo hokeja. Aj preto sa na začiatok sezóny už teším.Sú ti známi hráči z nášho kádra?
Neviem presne, ako bude vyzerať mužstvo, no z minulej sezóny poznám dobre Vlada Mihalika, hrali sme spoli v zámorí. S Tomášom Starostom som hral v Rusku. Hokejový svet je tak malý, že s tým s kým som nehral, proti nemu som nastupoval ako súper.    Mužstvo bude viesť druhý rok tvoj krajan, český tréner Miloš Říha...
Trénera Miloša Říhu vnímam a poznám už roky. Myslím, že je to typ trénera, ktorý mi bude vyhovovať. Mám rád koučov, ktorý dávajú najavo emócie a snažia sa strhnúť celé mužstvo. Je to tiež jeden z dôvodov prečo som sem chcel ísť.Aká rola v tíme ťa bude pravdepodobne čakať v Slovane?
V tímoch som bol zväčša platný svojou hrou v okolí bránkoviska a znepríjemňovaním života tak gólmanov i súperových obrancov. Chcem robiť obranám starosti, vytvárať priestor kolegom z útoku a samozrejme zbierať body. Je to moja hra, ktorá mi ide. Keď ma hráči iných mužstiev nemajú radi, je to znamenie, že svoju prácu na ľade robím dobre.V kariére si mal možnosť vyskúšať viacero líg, kde ti bolo najlepšie?
Najlepšie som sa cítil v Lahti Pelicans. Strávil som tam veľa času, tiež som sa tam vrátil a beriem to ako druhý domov. Mesto aj atmosféra bola výborná. Verím, že ešte raz príde možnosť sa do tohto klubu vrátiť.Niekoľko sezón si odohral v zámorí. Kde vidíš príčinu nízkeho počtu štartov v prvom tíme?
Ak by mi niekto povedal skôr, že nastúpim v NHL, tak by som tomu neveril. V čase keď som bol v zámorí to bolo iné ako dnes, kedy sa dosť stavia na mladých chlapcoch, čo je len dobre. V mojich rokoch bolo ťažké sa dostať i na farmu a bojovať o prvý tím. Ja osobne som začínal v East Coast Hockey League. Bol som tam s Vladom Mihalikom, nastúpil som na niekoľko stretnutí, čo bol v silnej konkurencii celkom úspech. Urobil som niekoľko chýb, z ktorých som sa poučil. Nie som nahnevaný, že som v USA neurobil väčšiu dieru do sveta, som vďačný, že som tam mohol byť. Všetko zlé je na niečo dobré, neskôr vrátil som sa do Európy, odohral zápasy za nároďákStihol si si po náročnej sezóne aj oddýchnuť?
Hneď ako som sa vrátil zo Záhrebu vybral som sa na lyžovačku. Hokejista sa v sezóne moc na lyže nedostane. Ja som na nich stál po asi desiatich rokoch a veľmi som si to užil. Následne som si skvele oddýchol počas 18 dní strávených v Thajsku.Odštartoval si už prípravu na novú sezónu?
Začal som niekoľko dní po dovolenke, aktuálne je to už tretí týždeň. Pripravujem sa v Kladne, každoročne so skupinou chlapcov, ktorí odtiaľto pochádzajú. Zarezávam s Petrom Tatíčkom, postupne sa pridajú hokejisti spoza mora ako Jakub Voráček, Michal Frolík či Ondrej Pavelec. Robím všetko pre to, aby som bol na ročník KHL 16/17 vynikajúco pripravený. Budeš sledovať svetový šampionát v Rusku? Koho pasuješ za favorita na zlato?
Priznám sa, že svetový šampionát príliš sledovať nebudem. Hokej milujem, no ako hráč, ho mám za sezónu toľko, že po jej skončení nesdím pri televízii počas každého zápasu. Pozriem si nejaké zostrihy. Svetový šampionát však určite ponúkne zaujímavý hokej, český i slovenský tím ide na turnaj s celkom omladeným kádrom, obe reprezentácie sú mi blízke a bol by som veľmi rád, keby sa im podarilo uhrať dobrý výsledok. Silné bude doma Rusko, určite Kanada, nezabúdajme na Fínsko, ktorého tím sa síce neskladá z veľkých hviezd, no tréner Kari Jalonen vie v mužstve namixovať potrebnú chémiu, ktorá môže zaručiť úspech. 

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar