Po dlhej odmlke sa teším na prvé zápasy

Tyler Parks si postupne zvyká na európsky hokej. Oficiálnemu webu hcslovan.sk poskytol rozhovor počas svojho prvého týždňa v Bratislave.


Ako sa vôbec zrodil tvoj príchod do Slovana?
Keďže situácia v Spojených štátoch ohľadom začiatku súťaží nie je úplne jasná, už skôr som pomýšľal nad európskym pokračovaním v mojej kariére. Pár týždňov dozadu som sa prostredníctvom agenta dozvedel o záujme Slovana. Na klub som dostal pozitívne referencie a rozhodol sa aj preto veľmi rýchlo. Som rád, že som v Bratislave a po dlhej odmlke sa teším na prvé zápasy.V Spojených štátoch si vlani cez  East Coast Hockey League (ECHL) prenikol až do American Hockey League (AHL). Nepremýšľal si nad pokračovaním kariéry za morom?
Minulá sezóna mi skutočne vyšla. V tíme Rapid City Rush som pôsobil druhú sezónu. Výborne sa mi spolupracovalo s tamojším trénerom gólmanov. Určite aj on je za rastom mojej výkonnosti. V súťažiach však čoraz väčší priestor dostávajú mladší gólmani. V mojom prípade zavážilo aj to, že za morom nebolo dlho zrejmé, kedy sa začne hrať a ja som chcel chytať, čo možno najskôr. Verím, že som sa rozhodol správne a svojimi výkonmi pomôžem Slovanu v ceste za úspešnou sezónou.Ešte pred ročníkmi vo vyšších ligách si pôsobil na univerzite. Aký odbor si študoval?
Mám ukončené tri roky na univerzite. Popri hokeji som začal so štúdiom na St. Lawrence University, kde som bol dva roky. Neskôr som rok strávil na Adrian College. Aktuálne som skončený bakalár, chcel by som štúdium dokončiť online a stať sa magistrom v odbore Ekonómia – manažment obchodu.Sezóna v zámorí skončila predčasne v marci. Kedy začala tvoja príprava na nový ročník?
Nechcel som úplne vypadnúť z kondície a optimálnej formy. Dal som si pár dní prestávku a pripravoval sa už na jar na novú sezónu. Už vtedy som tušil, že sa budem chcieť sťahovať do Európy a chcel som byť čo najlepšie pripravený. Pracoval som trikrát do týždňa na ľade, ďalšie štyri dni som do svojho mikrocyklu zapojil aj tréning v posilňovni.Bude pre teba náročnejšie prispôsobiť sa našej súťaži aj pre odlišné rozmery klziska?
Absolvoval som už niekoľko tréningov a zvykám si veľmi rýchlo. Veľkosť ľadovej plochy ovplyvňuje aj štýl hry. V súťažiach za morom sa hralo rýchlo, hráči príliš nešpekulovali a nemali čas na kombináciu. Naopak na väčšom klzisku budem musieť byť trpezlivejší, zostať v dobrom postavení a v čo najlepšej pozícii až do poslednej chvíle.V Slovane si sa stretol s trénerom brankárov Petrom Skrabeljom, ako sa ti zatiaľ pozdáva spolupráca?
Všetko funguje výborne. Páči sa mi ako Peter pracuje s gólmanmi. Je progresívny tréner, sleduje nové trendy, čo samozrejme pomáha aj nám ako jeho zverencom. Som tu len pár dní, no nemôžem sa sťažovať. Na ľade máme dostatok priestoru, aby sme sa mohli zlepšovať. Ďalšou devízou je, že tréner rozpráva plynule po anglicky a pomohol mi tiež pri aklimatizácii po prílete do Európy.Do Bratislavy si pricestoval sám, plánuje za tebou prísť rodina, priateľka?
Uvidíme ako sa bude vyvíjať situácia ohľadom pandémie koronavírusu. Priateľka by rada prišla, no cestovanie nie je jednoduché, navyše do toho vstupujú aj karanténne opatrenia. Verím však, že spolu nájdeme spôsob a dobrý dátum príchodu na Slovensko.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar