Pavol Rybár oslavuje 50. narodeniny!

Brankárska legenda HC SLOVAN Bratislava sa dožíva životného jubilea.


Niekdajší vynikajúci brankár sa narodil 12. októbra 1971 v 1971 v Skalici. V rodnom meste aj začínal s hokejom a cez české nižšie súťaže, slovenskú prvú ligu sa prepracoval so Skalicou až do slovenskej extraligy. V nej odchytal sezónu aj v Nitre či Spišskej Novej Vsi a cez štáciu v českom Znojme sa dostal do HC SLOVAN Bratislava, kde prvý kontrakt podpísal pre ročník 2000-2001.
Pavol Rybár sa stal okamžite oporou nášho klubu. Jeho dres obliekal s prestávkami osem sezón, nastúpil na vyše 300 zápasov a získal tri majstrovské tituly. Pamätná je najmä majstrovská lockoutová sezóna 2004/2005, kedy vytvoril veľmi silnú brankársku dvojicu s českým gólmanom Liborom Bártom.
Dobrými výkonmi si Pavol Rybár vypýtal aj angažmán v ruskej Super Lige, predstavil sa vo vzdialenom Amure Chabarovsk. Na východe Ruska však výkony poznačili zranenia a ročník dohrával v bieloruskom Gomeli.

Vo svojej zbierke má okrem klubových úspechov aj dve medaily z vrcholných seniorských podujatí. Členom kádra bol pri vôbec prvom slovenskom úspechu v Petrohrade 2000, kedy získal striebro. O tri roky neskôr v roku 2003, bol súčasťou bronzového tímu zo šampionátu v Helsinkách.
Hráčsku kariéru ukončil Pavol Rybár ako inak v drese s orlom na hrudi, v ročníku 2010/11. V ňom sa zároveň v mužstve stretol so svojim synom Patrikom, ktorý začínal svoju profesionálnu brankársku dráhu. Dnes je úspešným gólmanom v celku Dinamo Minsk v nadnárodnej Kontinentálnej hokejovej lige.
V posledných rokoch patrí Pavol Rybár k uznávaným trénerom brankárov. Na tejto pozícii pracoval v Slovane v KHL, v realizačných tímoch Rostlava Čadu, Petriho Matikainena i Vladimíra Országha. Ako tréner brankárov získal dva majstrovské tituly s Banskou Bystricou. Pôsobil aj v Česku, v tímoch Kometa Brno a Dynamo Pardubice. Jeho trénerskou devízou je aj výborná znalosť a zanietenosť pre moderné technológie či videoanalýzy, ktorým sa venuje v aktuálnom ročníku pre HC SLOVAN Bratislava. 
Fanúšikovia budú môcť Pavlovi Rybárovi spoločne zablahoželať pred piatkovým domácim zápasom proti  Banskej Bystrici o 18:00 h, kedy bude súčasťou úvodného ceremoniálu.
Zdroj foto: Šport - Milan Illík

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar