Najstarší Slovanista Alfréd Bollardt sa dnes dožíva úctyhodných 95 rokov

Dnes, 8. decembra 2011, sa dožíva nádherných 95 rokov najstarší žijúci hráč Slovana Bratislava, prof. Alfréd Bollardt.

Alfréd Bollardt bol výraznou hokejovou osobnosťou svojej doby a dnes je žijúcou legendou zosobňujúcou bohatú históriu nášho klubu. Narodil sa v rakúskom Podlanigu v roku 1916. Ľadový hokej hral na špičkovej úrovni neuveriteľných 22 sezón, najmä vďaka obrovskému zanieteniu pre svoj šport a zdravému patriotizmu. 
So starším bratom Walterom obliekal dres 1. ČsŠK Bratislava už v sezóne 1933/1934. V Malackách, kde sa ich rodina po vzniku Československej republiky usadila, v tom istom roku založili hokejový oddiel a Alfréd Bollardt sa stal jeho oporou. Do Slovana sa vrátil neskôr ako 32-ročný pred sezónou 1948/49 a na ďalších sedem rokov sa stal platným obrancom. So svojou dvojičkou Rudolfom Horským vytvorili spoľahlivú obrannú dvojicu, ktorá pred brankármi Kuchárom či Jendekom vzbudzovala rešpekt. Dobre sa doplňovali, raz založil útok jeden, inokedy druhý. Boli dostatočne tvrdí, R. Horský často využíval svoj fyzický fond, ale aj subtílnejší  Bollardt dokázal rozdať bodyčeky. Považovali ho za charakterného hráča. Keď sa previnil voči pravidlám, nečakal na verdikt rozhodcu a pokorne zamieril na trestnú lavicu. 
Okrem Slovana a Malaciek Alfréd Bollardt hral aj za kluby OAP, VŠ, HC a TŠKNB Bratislava, reprezentoval vo výberoch Bratislavy a Slovenska v zápasoch proti zahraničným, či pražským súperom. Po skončení aktívnej činnosti pôsobil Alfréd Bollardt ako stredoškolský profesor latinčiny, nemčiny i telesnej výchovy. Stále sa udržiava vo veľmi dobrej fyzickej kondícii, venuje sa turistike a dodnes korčuľuje tak, že mu to väčšina z nás ostatných môže iba úprimne závidieť. 
Alfréd Bollardt prijal pozvanie vedenia HC SLOVAN Bratislava a so svojimi najbližšími bude čestným hosťom extraligového šlágru medzi Slovanom a Košicami v pondelok 12. decembra 2011 v Slovnaft Arene. Tesne pred stretnutím mu generálny manažér klubu oslavujúceho v týchto dňoch 90. výročie svojho vzniku zablahoželá k 95. narodeninám. Na snímke je Alfréd Bollardt v drese Sokol NV (Slovan) Bratislava v hornom rade druhý sprava.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar