Tappara Tampere prvým súperom Slovana v Lige majstrov

Mužstvo z dejiska tohtoročných majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji sa v Bratislave predstaví 1. septembra.

Hneď na úvod tohtoročnej edície hokejovej Ligy majstrov Champions Hockey League bude mať Slovan súpera z kalibra najťažších. Do Bratislavy zavíta úradujúci majster krajiny majstrov sveta a olympijských víťazov Tappara Tampere. Futbalovou terminológiou, ako keby na Tehelné pole prišiel Paris Saint-Germain, AC Milano alebo povedzme Manchester City. Podľa nedávneho prieskumu medzi zástupcami všetkých 32 zúčastnených klubov je práve Tappara považovaná za najväčšieho favorita na zisk cennej trofeje v tomto roku.

Tappara Tampere považuje za oficiálny dátum svojho vzniku rok 1955, avšak klub nadväzuje na svojho predchodcu TBK, ktorý pôsobil už od roku 1932. Klubovými farbami sú modrá, oranžová a biela. Klub hráva svoje zápasy v novučičkej modernej Tampere Deck Arena, ktorá bola dejiskom tohtoročných MS v hokeji a svetový šampionát sa do nej vráti aj v budúcom roku. O nádhernú halu s kapacitou 13 455 miest sa delí s miestnym rivalom Ilves.

Názov klubu v preklade znie "Bojové sekery", o čom svedčí aj stvárnenie loga klubu. Mimochodom viacerí hokejoví fanúšikovia ho považujú za jedno z najvydarenejších v európskom klubovom hokeji. Tappara je jedným z najúspešnejších fínskych klubov aj po športovej stránke. V každej z posledných dekád klub získal niekoľko majstrovských titulov, naposledy v rokoch 2016, 2017 a v tejto sezóne. Celkom ich má na svojom konte už osemnásť. 

Výraznú stopu zanechala Tappara aj v Champions Hockey League. Ako jeden z mála európskych klubov sa zúčastnila vo všetkých siedmich posledných odohraných ročníkoch. Svoju výkonnosť postupne gradovala až do finálovej účasti práve v poslednej sezóne ligy majstrov, keď tesne podľahla domácemu švédskemu rivalovi BK Rögle. O to väčšia je motivácia "sekier" uspieť v novom ročníku.

Je zaujímavé, že Slovan Bratislava sa už s Tappara Tampere na európskej klubovej scéne raz stretol. Na finálový turnaj Európskeho pohára majstrov 1980 v rakúskom Innsbrucku však nemáme dobré spomienky. Fínsky majster nás deklasoval 2:10, navyše z turnaja sme sa vtedy vrátili už bez bratov Petra a Antona Šťastných, ktorí sa rozhodli emigrovať do Kanady a vo svojej úspešnej kariére pokračovať v NHL v tíme Québec Nordiques.

Súpiska fínskeho majstra na novú sezónu ešte len naberá reálne kontúry. Isté však je, že Tappara bude opäť mimoriadne silná a bude chcieť byť úspešná na oboch frontoch - domácom i európskom. Mužstvo opäť povedie progresívny fínsky tréner Jussi Tapola. Zaujímavosťou je, že mužstvo sa krátko po skončení sezóny posilnilo hneď o dvoch hráčov z radov svojho úspešnejšieho finálového súpera v CHL. Do Tampere sa z Rögle sťahuje produktívny nórsky útočník Philip Granath a fínsky obranca Valtteri Kemiläinen. Z Jönköpingu prichádza americký útočník Tyler Kelleher, kontrakt predĺžil Veli-Matti Savinainen, ktorý po konci Jokeritu v KHL prišiel tesne pred začiatkom play off. V KHL pôsobil v rôznych kluboch už od sezóny 2013/14. V tíme pokračuje aj talentovaný obrancu Santtu Kinnunen, ktorý má inak zmluvu s klubom NHL Florida Panthers. Klub si tiež udržal svojich najproduktívnejších hráčov z majstrovskej sezóny, domácich útočníkov Antona Levtchiho a Waltteri Merelä. Naopak, Tappara sa rozlúčila s dvojicou kanadských útočníkov Tyler Morley a Kyle Platzer a tiež obrancom Otto Leskinenom, ktorý zamieril do švédskej Frölundy Indians. 

Jednotkou v bránkovisku by mal zostať Christian Heljanko, ktorý vlani odchytal 64 zápasov a v playoff nastúpil do 15 zo 16 zápasov s famóznym priemerom 1,59 inkasovaného gólu na zápas a 93 %-nou úspešnosťou zásahov. Známou tvárou na súpiske Tappary je útočník Patrik Virta, ktorý nastúpil za Slovan v sezóne 2018/19 do 21 zápasov KHL s bilanciou 9 b. (2+7). V Tappare vlani patril medzi lídrov produktivity so 41 bodmi. Jediným zástupcom nabitej súpisky Tappary na úspešných domácich majstrovstvách sveta bol obranca Mikael Seppälä.

Domáci zápas s Tappara Tampere odohráme vo štvrtok 1. septembra 2022 o 19:30 h. Odvetu v Tampere absolvujeme o týždeň neskôr 8. septembra o 18:00 h. Vstupenky na domáce zápasy Ligy majstrov pôjdu do predpredaja od pondelka 27. júna v sieti Ticketportal. Na zápas platia permanentky "All Access", ktoré sú už dva týždne v predaji.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar