Slovensko bez play off, Hlavaj zaujal svet

Slovensko obsadilo na MS v ľadovom hokeji v Tampere a Rige konečné 9. miesto a nepostúpilo do štvrťfinále play off. Rozhodol o tom posledný zápas základnej skupiny Švajčiarsko - Lotyšsko, ale aj celkový bodový zisk Slovákov v siedmych zápasoch základnej skupiny.

Z klubov Tipos extraligy sa do záverečnej nominácie na MS dostali siedmi hráči: Hlavaj zo Slovana, Škorvánek z Michaloviec, Gajdoš z Nitry, Tamaši z Banskej Bystrice, Čacho z Trenčína, Riečicky z Košíc a Mudrák zo Zvolena. Poslední dvaja však napokon do zápasov na šampionáte nezasiahli.

Už teraz je zrejmé, že do extraligy sa v novej sezóne vrátia určite iba dvaja, možno traja. Riečický bude pokračovať v Košiciach, Gajdoš v Nitre a Škorvánek má podpísaný kontrakt v Michalovciach, ale na majstrovstvách svojimi skvelými výkonmi nepochybne zaujal viaceré kluby z kvalitnejších líg. Alex Tamaši bude v novej sezóne pôsobiť v Hradci Králové a Viliam Čacho v tíme suveréna posledných sezón najvyššej českej súťaže Oceláři Třinec.

Do českej extraligy odchádza aj brankár Samuel Hlavaj, ktorý si vybral ponuku klubu HC Plzeň. Hlavaj strávil posledné dve sezóny v Slovane, kam prišiel v lete 2020 ako dvadsaťročný z juniorskeho tímu QMJHL Sherbrooke Phoenix. V Slovane odohral počas dvoch rokov celkom 28 zápasov, ďalších 34 pridal v rezervnom tíme Modré krídla Slovan v Tipos SHL. Zatiaľ čo v prvej sezóne väčšinou kryl chrbát skúsenejším zámorským gólmanom Clintovi Windsorovi a Anthonymu Petersovi, v uplynulej sezóne sa počtom zápasov takmer vyrovnal jednotke Jaredovi Coreauovi.

Na majstrovstvách sveta dostal príležitosť v troch zápasoch proti Kanade (1:2sn), Kazachstanu (3:4sn) a Švajčiarsku 2:4. Napriek tomu, že ani jeden zápas nebol víťazný, jeho ososbné štatistiky boli výrazne nadpriemerné: inkasoval v priemere 2,22 gólov na zápas pri výbornom priemere 93,2% úspešných zákrokov. Prakticky vo všetkých troch zápasoch dal nášmu mužstvu šancu na dobrý výsledok až do posledných sekúnd zápasu. Podľa viacerých publikovaných správ s jeho výkonmi bol spokojný nielen jeho nový zamestnávateľ z Plzne, ale niektorí zámorskí pozorovatelia mu už teraz - v prípade dobrej sezóny v kvalitnejšej českej lige - predpovedajú o rok šancu zabojovať o zmluvu v profesionálnej lige v zámorí.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar