Slovan získal do útoku Nikitu Scherbaka

HC SLOVAN Bratislava posilnil svoje útočné rady o 27-ročného ruského útočníka Nikitu Scherbaka, ktorý podpísal zmluvu do konca prebiehajúcej sezóny.

Manažmentu Slovana sa podarilo dotiahnuť angažovanie ruského krídelníka so skúsenosťami zo zámorskych súťaží, KHL, českej najvyššej súťaže, ako aj slovenskej extraligy.

Nikita Scherbak (nar. 30.12. 1995, Moskva, výška 188 cm, hmotnosť 87 kg) je odchovancom mládežníckeho klubu Vastom Moskva, z ktorého prešiel do dorastu slávneho Spartaka Moskva. Od roku 2013 sa jeho hokejová kariéra odvíjala prevažne v zámorí, kde aj dlhodobo žije. Po dvoch rokoch v juniorskej Western Hockey League (WHL) odohral prvú sezónu v AHL v tíme St. John's IceCaps, kde zaznamenal v 48 zápasoch na 19-ročného mladíka slušných 23 bodov.

To pochopiteľne neuniklo pozornosti Montréalu Canadiens, ktorý Nikitu draftoval v NHL drafte 2014 už v prvom kole z celkového 26. miesta. Jeho debut v najlepšej lige sveta bol ako z rozprávky. Za Montréal Canadiens nastúpil 7. januára 2017 krátko po dovŕšení 22 rokov a skóroval v presilovke hneď zo svojej prvej strely v prvom zápase! Celkovo v sezóne 2016/17 nastúpil do troch zápasov NHL, zvyšok sezóny strávil na farme v St. John's IceCaps, kde v 66 zápasoch zaznamenal 41 bodov.

V ďalšej sezóne si pripísal 26 zápasov a 6 bodov, väčšinu sezóny však opäť odohral na farme, tentoraz v Laval Rocket. V decembri 2018 ho Montréal Canadiens umiestnili na zoznam nechránených hráčov, odkiaľ po ňom siahol tím Los Angeles Kings. U "Kráľov si Scherbak zaknihoval ďalších 8 zápasov v NHL s jedným gólom.

Na začiatku sezóny 2019/20 mu zo strany Kings nebol ponúknutý kvalifikovaný kontrakt, preto sa rozhodol pre návrat do Ruska. V sezóne nastúpil celkom do 31 zápasov v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL), pričom polovicu odohral v klube Avangard Omsk a polovicu v Traktore Čeljabinsk. V týchto zápasoch zaznamenal spolu 11 bodov.

Ako voľný hráč pre sezónu 2020/21 poznačenú pandémiou koronavírusu sa Nikita Scherbak rozhol podpísať jednoročný jednocestný kontrakt s klubom Texas Stars v AHL. V 28 zápasoch za texaské hviezdy bol celkom produktívny, na jeho konto pribudlo 5 gólov a 10 asistencií.

Uprostred ďalšej sezóny po ňom ako po voľnom hráčovi siahla Banská Bystrica. V jej drese stihol odohrať 25 zápasov s bilanciou 6 gólov a 15 asistencií. To neuniklo pozornosti klubov z kvalitnejších európskych líg. Scherbak sa napokon na záver sezóny sťahoval do ambiciózneho tímu českej najvyššej súťaže Mountfield Hradec Králové, kde pokračoval v náročnejších podmienkach v slušnej produktivite; v 22 zápasoch mal bilanciu 5+9 (14 bodov). S bilanciou bod na zápas začal v Hradci aj novú sezónu, po vypršaní povolenia na dočasný pobyt v Česku sa však musel vrátiť naspäť do Kanady, kde sa až doteraz pripravoval individuálne.

HC SLOVAN Bratislava víta Nikitu Scherbaka v tíme, v ktorom je aktuálne sedem hráčov s iným ako slovenským pasom. Do tréningového procesu sa zapojí už v utorok a ak bude pripravený, debut v drese Slovana zažije už v piatok na horúcom ľade Steel Arény v dôležitom derby proti HC Košice. V Slovane bude nosiť na drese číslo 95.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar