Slovan má nového športového riaditeľa a hlavného trénera

Hokejistov úradujúceho slovenského majstra HC SLOVAN Bratislava povedie od novej sezóny trénerská dvojica Ján Pardavý - Andrej Podkonický. Obaja podpísali s klubom zmluvu na dva roky s ročnou opciou.

V pozícii nového športového riaditeľa vedenie Slovana potvrdilo doterajšieho asistenta generálneho manažéra reprezentácie a dlhoročného skauta viacerých klubov NHL Ota Haščáka. Svojej funkcie sa oficiálne ujme od 1. augusta po tom, čo ukončí svoje záväzky voči reprezentácii a klubu New York Rangers. Už niekoľko mesiacov však pomáha Slovanu ako konzultant a výsledkom jeho práce je aj prvých päť nových posíl, ktoré Slovan predstavil na dnešnej tlačovej konferencii.

Do bránkoviska Slovan angažoval svojho odchovanca Samuela Baroša, ktorý naposledy pôsobil v nadnárodnej ICE HL v mužstve Bratislava Capitals a po známych tragických udalostiach uplynulú sezónu dohral vo farmárskom mužstve Oceláři Třinec HC Frýdek-Místek.

Obranu, ktorá je vzhľadom na predĺžené kontrakty takmer kompletná, doplní švédsky bek Carl Ackered. Bol voľbou nového hlavného trénera Jána Pardavého, ktorý ho veľmi dobre pozná z pôsobenia v Dukle Trenčín. Vlaňajšiu sezónu odohral taktiež v ICE HL v tíme Graz 99ers a ako ofenzívny obranca v nej zaznamenal 24 bodov, teda približne rovnako ako Matt MacKenzie pred svojím príchodom do Slovana.

Druhým importom je krídelník Liam Pecararo, ktorý má za sebou niekoľko bodovo bohatých sezón v zámorskej ECHL. Vlani nazbieral v tíme Greenville Swamp Rabbits 56 bodov a športový manažment Slovana ho vidí na krídle prvých dvoch formácií a tiež v presilovke. V zostave by mal nahradiť Andrewa Yogana.

Ďalším útočníkom je čerstvý reprezentant Jakub Minárik. Na Slovensku doteraz hrával v najvyššej súťaži v Nitre a Trenčíne, je odchovancom topoľčianskeho hokeja. Stále má iba 22 rokov a jeho výhodou je, že dokáže hrať rovnocenne na pozícii centra aj krídla. Vďaka kvalitnému korčuľovaniu, fyzickej hre a dobrému ovládaniu puku vie byť prospešný na oboch stranách klziska.

Nateraz poslednou akvizíciou belasých je útočník Tomáš Török. Odchovanec Martina strávil poslednú sezónu vo Zvolene. V zostave Slovana by mal figurovať v tzv. "bottom six", teda v treťom alebo štvrtom útoku. Práve tu by mal uplatniť dobrý fyzický fond, rýchlosť a schopnosť vybojovať veľa pukov pre celú formáciu.

Na aktuálnej súpiske je momentálne 24 hráčov, z toho dvaja brankári, 9 obrancov a 13 útočníkov. Samozrejme,  podobne ako v majstrovskej sezóne šancu budú dostávať aj najlepší hráči z rezervy Modré krídla Slovan. Na rozdiel od viacerých minulých rokov, keď Slovan o takomto čase nemal na súpiske jediného hráča a nevedel, v akej súťaži bude pôsobiť, je súčasný káder stabilizovaný. Z vlaňajšej zostavy zostalo 20 hráčov, teda presne dve tretiny.

Podľa slov športového riaditeľa Ota Haščáka má klub miesto ešte pre dvoch importov, z toho jedným s najväčšou pravdepodobnosťou obsadí post brankárskej jednotky. Vytipovaných mal viacero gólmanov, zatiaľ žiaľ z rôznych dôvodov sa ani s jedným nepodarilo podpísať zmluvu. 

Ján Pardavý v krátkosti popísal priebeh letnej prípravy. Mužstvo sa v kompletnom zložení stretne 27. júla a po úvodných dňoch vyplnených testovaním bude nasledovať dvojtýždňový cyklus zameraný najmä na kondičnú stránku. V druhej polovici augusta čaká na mužstvo kvalitne obsadený domáci turnaj Danube Cup / Memoriál Jána Staršieho a od 1. septembra zápasy základnej skupiny Ligy majstrov. Keďže v týchto dvoch súťažiach Slovan odohrá do začiatku extraligy až 7 kvalitných zápasov proti špičkovým tímom z hokejovo vyspelých krajín Európy, priestor zostal už iba na jeden-dva prípravné zápasy. Dohodnutá je zatiaľ konfrontácia s trojnásobným českým šampiónom Oceláři Třinec na severe Moravy.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar