Richard Kapuš: "Prípadné prehry v príprave s ťažkými súpermi nám ukážu viac užitočného."

Hokejisti HC SLOVAN Bratislava majú za sebou prvý mesiac letnej prípravy pred novou sezónou. Celú ju doteraz odviedol asistent trénera Richard Kapuš s trénerom brankárov a videoanalytikom Pavlom Rybárom a novým kondičným trénerom Jánom Kovačičom.

Do prípravy nastúpilo presne 1. mája 12-13 hráčov, postupne sa pridávali ďalší chlapci, ktorí sa vracali z reprezentačných zrazov alebo sa dohodli na nových zmluvách. V týchto dňoch trénuje spoločne 16 až 20 hráčov vrátane brankárov. Niektorí sa zapoja až neskôr, keďže sú po operačných zákrokoch (Golian, Gachulinec). V tréningových skupinách boli aj viacerí juniori a hráči z Modrých krídiel Slovan. Na niektorých je vidieť, že je toho na nich veľa. Najmä fyzický skok z juniorky je značný. Každý to zvláda inak, všetci sa však snažia odvádzať maximum.Zámorské posily sa podľa dohody pripoja k mužstvu až v úvode hlavnej fázy prípravy 26. júla.

"Úvod prípravy je klasický, jeho cieľom je predovšetkým nabrať fyzický objem, z ktorého sa dá neskôr prechádzať do výbušnosti, vytrvalosti. Najprv však treba nabrať silu. Práve toto má vo svojich blokoch na starosti nový kondičný tréner Ján Kovačič," vysvetľuje asistent trénera Richard Kapuš. 

V rámci jednotlivých blokov prípravy boli na programe aj tréningové jednotky na ľade, približne dvakrát počas týždňa. V minulosti sa tak skoro na ľad nechodilo, táto fáza letnej prípravy prebiehala takmer kompletne na suchu.

"Ľad máme dvakrát týždenne, viacmenej preto, aby sme s ním nestratili kontakt, keďže posledný zápas chlapci odohrali ešte koncom marca. Faktom však je, že táto fáza nie je primárne o ľade. Príprava na suchu pozostáva z iných typov pohybu, preto pri prechode na ľad musíme dávať veľký pozor, aby chlapci nemali problémy napr. s priťahovačmi. Teraz je prechod na ľad plynulejší. Počas tréningu na ľade sa snažíme robiť cvičenia, na ktoré nie je toľko času počas sezóny. Rozdiel je v tom, že hráme viac tzv. minihier, aby to chalanov viac bavilo. Nacvičujeme tiež streľbu, je tam aj trochu jazdenia, na záver tréningovej jednotky na ľade si viac zakorčuľujú, aby tam bol prítomný aj kĺzavý pohyb a priťahovače pri prechode na ľad z prípravy na suchu toľko netrpeli."

Keďže Ján Pardavý a Andrej Podkonický sa bezprostredne po vypadnutí Slovana z playoff pripojili k reprezentačnému mužstvu, Richard Kapuš odtiahol túto fázu prípravy prakticky sám, pomáhali mu Pavol Rybár a už spomínaný kondičný tréner Ján Kovačič. 

"Počas majstrovstiev sveta sme sa snažili ostatných dvoch trénerov nerozptyľovať. Vedeli sme, že sú v plnom nasadení v prospech reprezentácie. Spolu s Palom Rybárom a Jančim Kovačičom sme už dostatočne skúsení na to, aby sme jeden mesiac v pohode zvládli aj bez nejakých častých konzultácií. V Rige mali určite náročný program, množstvo video analýz. Snažili sme sa ich odbremeniť, zobrali sme to na svoje plecia. Kondičnú prípravu na suchu mal na starosti prevažne kondičný tréner, ktorý má našu plnú dôveru. Tak ako on nám dôveruje pri tréningoch na ľade, my sa môžeme na neho spoľahnúť pri tréningoch na suchu," povedal Richard Kapuš.

Do jedného z blokov prípravy zaradili aj legendárne schody v Horskom parku, ktoré si sám Rišo Kapuš počas svojej hráčskej kariéry viackrát odbehol. Schody milovali aj niekdajší slávni tréneri Slovana Jaroslav Walter alebo Miloš Říha. Napokon sa schodom časť chalanov predsa len vyhla, keďže v kabíne prepukla menšia viróza.

"To sa prihodí bežne, treba sa iba promptne zariadiť podľa situácie. Posledné štyri týždne boli pre všetkých náročné, aj preto bude ten ďalší týždeň kratší. Chlapci dostanú na pár dní voľno. Po ňom pôjdeme znovu do plnej záťaže počas troch-štyroch týždňov až do konca júna. Nasledovať budú hlavné dovolenky a 26. júla sa spolu všetci stretávame pred začiatkom hlavnej fázy. Potom už pôjdeme spolu celý čas až do konca," ozrejmuje program Slovanistov v najbližších letných týždňoch bývalý skvelý útočník, ktorý cez koučovanie v mládežníckych kategóriách a B tíme Modrých krídiel Slovan zasadol vlani v lete na trénerskú stoličku pri A mužstve.

V príprave má Slovan v pláne 8 zápasov, všetky iba so zahraničnými súpermi. Je to zámer?

"Bol to jednoznačný zámer a je to tak dobré. Bolo by zbytočné hrať so súpermi, s ktorými sa stretávame viackrát počas celej sezóny. Som presvedčený, že súčasný Slovan potrebuje konfrontáciu so silnými zahraničnými tímami. Ja som takýto postup preferoval už v juniorke, hrávali sme s českými mužstvami. Aj prípadné prehry v príprave s ťažkými súpermi nám ukážu podstatne viac užitočného, ako keby sme  v príprave dominovali nad ľahšími súpermi," uzavrel svoje hodnotenie doterajšieho priebehu letnej prípravy Richard Kapuš.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar