Richard Horský: Chlapci urobili sebe aj Slovanu výbornú reklamu

Tréner Richard Horský zhodnotil účinkovanie mladých Slovanistov na turnaji vo Švédsku.

Ako hodnotíte celkovú organizáciu turnaja Uplandia Trophy?

Kvalita a organizácia turnaja bola na veľmi vysokej úrovni. Tento turnaj bol s označením AAA, čo znamená, že na ňom pracovali tí najlepší ľudia a právoplatne patrí k najlepším turnajom v Európe. Bolo o nás dobre postarané. Spokojní sme boli so zázemím aj s arénami, v ktorých sa turnaj konal.

Ako hodnotíte výkony nášho mužstva?

Každý sa pred turnajom obával ako turnaj môže dopadnúť. Ja týchto chlapcov poznám už odmalička a turnaja som sa nebál. Hrávali sme v zahraničí už v minulosti a vždy sme patrili k tým najlepším na turnaji. Po dvoch rokoch, čo sme nehrali kvôli COVID-19, mali hráči pred začiatkom rešpekt. Sami však od začiatku pochopili, že sa nie je čoho obávať. Na turnaji boli predovšetkým fínske a švédske mužstvá, ktorým sme neboli vyrovananým súperom. Boli sme lepší.

Cesta mladých hokejistov sa skončila vo štvrťfinále. Ako ste spokojný s umiestením?

Po zápase, keď som vošiel do šaťne, všetci plakali. Prišlo mi to ľúto, pretože chalani boli v tom zápase lepší. Súpera sme dvojnásobne prestrielali. Podržal ich výborný brankár, ktorého sme nevedeli prekonať. Celkovo by sme mohli byť spokojní, avšak mali sme určite na lepšie umiestenenie. Ja som osobne očakával ešte aspoň dva ďalšie zápasy. Turnaj vyhral švédsky tím SDE Hockey. My jediní sme ho v základnej časti na turnaji zdolali.

Prekvapili vás niečím tímy, ktoré sa zučastnili na turnaji?

Turnaj mal veľmi kvalitné obsadenie z Fínska, Švédska, Nórska, Lotyšska a Česka. Aj tie najslabšie tímy boli podľa môjho posúdenia lepšie, ako máme v domácej súťaži.

Čo nám tento turnaj ukázal?

Skúsenosti. Skúsenosti na medzinárodnej úrovni budú našich mladých hráčov posúvať dopredu. Boli situácie, ktoré na Slovensku ešte nazažili a tam ich zažili prvýkrát v živote. Takéto veci budujú dobrých hráčov. Poučiť sa môžeme aj zo smolného švrťfinále. Chybičku, ktorú sme urobili pred záverom sme si už rozobrali na videu. Na chlapcov a ich výkony sme však veľmi hrdí. 

Aká je budúcnosť tímu?

Pripravujeme sa na Majstrovstvá Slovenska starších žiakov, ktoré sa odohrajú 22. - 24.4.2022 v Ružomberku. Vyhrali sme základnú časť západu a na MS sa stretneme s Popradom, Žilinou a Trenčínom. Cieľ je samozrejme vyhrať. Dostali sme ďalšie pozvánky na rôzne turnaje. Spomenul by som decembrovú pozvánku do Nashvillu, kde hrajú tie najlepšie tímy sveta. Chlapci si urobili dobrú reklamu. Taktiež aj nášmu klubu. Ukázali sme, že aj v našich podmienkach na Slovane dokážeme vychovať takých hráčov, ktorí nie sú len konkurencieschopní, ale dokonca aj lepší ako ich rovesníci zo zahraničia. To ma osobne veľmi teší, mojím cieľom je vychovať tých najlepších hráčov pre našich mužov.

 


Fotogaléria

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar