Progres bol viditeľný

Modré krídla Slovan môžu byť s účinkovaním vo svojej druhej sezóne v druhej najvyššej hokejovej súťaži Tipos Slovenská hokejová liga (SHL) spokojné.

V reči čísiel si oproti premiérovej sezóne 2021/22 polepšili iba o jedno miesto, v konečnom poradí napokon skončili na 7. priečke. Môže za to nečakaný obrat vo štvrťfinálovej sérii Dubnica vs Žiar nad Hronom, v ktorej farma Zvolena otočila z 0:3 na zápasy a napokon postúpila do semifinále.

Vlani vypadli Modré krídla Slovan taktiež vo štvrťtfinále, avšak oveľa jednoznačnejšie 0:4 na zápasy s neskorším víťazom Vlci Žilina. Po základnej časti skončili na 10. mieste. V tejto sezóne sa vďaka dobre zvládnutému finišu vyhli kvalifikáciii o postup do playoff a obsadili 6. miesto. Vo štvrťfinálovej sérii podľahli tretiemu najlepšiemu mužstvu po základnej časti HC 19 Humenné 2:4 na zápasy, pričom ale až tri zo šiestich zápasov sa skončili až po predĺžení, resp. samostatných nájazdoch. Nanešťastie pre krídla, za stavu 2:2 na zápasy podľahli týmto spôsobom v oboch zvyšných zápasoch série.

Vôbec, nadstavený čas a predĺženie bolo nočnou morou pre mužstvo počas celej sezóny. Z jedenástich zápasov takto prehrali až sedem krát, čo bola štvrtá najhoršia bilancia spomedzi všetkých dvanástich účastníkov Tipos SHL. Dá sa to určite pripísať menšej skúsenosti hráčov, veď vekový priemer súpisky Modrých krídiel Slovan bol iba necelých 22 rokov a ak nerátame Slovensko 18 a zostupujúce HK Brezno Knights, ktorý súťaž dohrával s juniormi a dorastencami, tak slovanistické béčko bolo dlhodobo najmladší tím v súťaži.

Mužstvo v sezóne odohralo celkom 52 zápasov, 46 v základnej časti a 6 v playoff. Tréneri Ján Lipiansky a Tomáš Slovák do nich nasadili 46 hráčov, z toho 5 brankárov. Ani jednému hráčovi sa nepodarilo odohrať plný počet zápasov. V jednom jedinom chýbali dvaja hráči - útočník Antonio Ožvald a obranca Jozef Myšiak. Rovných 50 zápasov má na svojom konte Ľubomír Fetkovič a o jeden menej obranca Daniel Demo.

Najproduktívnejším krídlom sa stal Ľubomír Fetkovič s 36 bodmi (18+18), za ním nasledujú Klučiar (33 b.), Lipiansky (31 b.), Jasenec a Petriska (po 28 b.) a Preisinger (24 b.). Najlepší bodový priemer na zápas - presne jeden bod - dosiahol Ján Petriska, ktorý vstúpil do sezóny ako uragán a prepracoval sa na viac ako pol sezóny do prvého mužstva Slovana.

Svätyňu krídiel chránili počas sezóny piati brankári. Najviac odchytal najstarší a najskúsenejší z nich - Samuel Baroš. V 27 zápasoch zaznamenal 10 víťazstiev a výborný priemer 92,97 % úspešných zákrokov, vrátane troch shutoutov. Samo mal smolu, pokiaľ išlo o jeho účinkovanie v A mužstve. Zasiahol do dvoch zápasov (v Prešove a v Lige majstrov v Rapperswile), ale v oboch striedal už v prvej tretine po troch inkasovaných góloch. Za väčšinu z nich nemohol, hráči pred ním ho ani v jednom prípade nepodržali.

V siedmych zápasoch, z toho piatich víťazných, pomohol tímu aj Samuel Hlavaj. Zvyšok si medzi seba rozdelili mladí gólmami Beke, Marossy a Gadžijev. Ani jeden z nich nesklamal, mali vysokú percentuálnu úspešnosť zákrokov a sú prísľubom pre budúcnosť.

Najlepším hráčom v hodnotení plus/mínus bodov bol center prvého útoku Lukáš Lipiansky so 17 plusovými bodmi. Žiaľ, vo štvrťfinále proti Humennému sa nepríjemne zranil a podľa prognóz sa bude môcť k hokeju vrátiť až v samom závere tohto kalendárneho roku, teda po 9 mesiacoch.

Najusilovnejším strelcom bol so 159 strelami vyslanými na súperovu bránku Dušan Klučiar. Dokázal z nich vyťažiť 16 gólov. Povesť zlého muža potvrdil Richard Petráš, ktorý bol s 88 trestnými minútami druhým najčastejšie vylučovaným hráčom. Najviac trestných minút - 99 - mal však z tímu obranca Boris Žabka.

Najviac bodov získali Modré krídla v januári (20). Zo súperov im aspoň podľa výsledkov najviac vyhovoval Žiar n./Hronom, s ktorým získali 11 z 12 možných bodov. Pozitívnu vzájomnú bilanciu mali aj s Topoľčanmi, Breznom, Martinom a slovenskou osemnástkou.

Primárnym cieľom slovanistickej rezervy už pri jej založení v lete 2021 nebola honba za výsledkami a umiestnením v druhej najvyššej súťaži, ale príprava a rozvoj mladých hráčov pre A mužstvo. Z tohto pohľadu práve skončená sezóna splnila do bodky tento účel. Aj vzhľadom na neobvykle vysoký počet zranení si aspoň jeden zápas v extralige zahralo celkom 9 hráčov, s ktorými sa na začiatku sezóny primárne rátato v krídlach. Najviac - 28 - ich nazbieral Ján Petriska. Vďaka výbornému záveru sezóny si pripísal 24 zápasov iba 18-ročný Roman Kukumberg. Ďalšími hráčmi boli L. Lipiansky, Mi. Matoušek, F. Dej, W. Hauser, B. Žabka, J. Břežák a D. Demo. Áčku výdatne pomohli aj skúsenejší hráči krídiel, ako M. Presinger, S. Fereta a A. Bezák. 


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar