Predstavujeme: SC Rapperswil-Jona Lakers

Dnes sa bližšie pozrieme na tretieho súpera HC SLOVAN Bratislava v nadchádzajúcom ročníku Champions Hockey League - švajčiarsky celok SC Rapperswil-Jona Lakers.

The Lakers boli založení po druhej svetovej vojne v roku 1945, ale až do roku 2005 ich poznali pod menom SC Rapperswil-Jona. Klub reprezentuje rovnomennú obec, ktorá vznikla iba v roku 2007 zlúčením obcí Rapperswil a Jona nachádzajúcich sa na severozápadnom brehu Zürišského jazera v kantone Sankt Gallen. Celkom tu žije 26 tisíc obyvateľov.

Hokejový klub je v posledných desaťročiach stabilným účastníkom najvyššej švajčiarskej súťaže NLA, hoci sa pár krát nevyhol zostupu do nižšej ligy. Majstrovský titul sa mu však zatiaľ nepodarilo získať ani raz. Najväčším úspechom klubu je - okrem víťazstva vo Švajčiarskom pohári v roku 2018 - dvojnásobná účasť v semifinále play off NLA v rokoch 2006 a 2021. Vlani mal k vyrovnaniu svojho maxima klub taktiež veľmi blízko, vo štvrťfinále viedol na zápasy už 3:0 nad HC Davos, napokon ale ďalej postúpil klub z mesta slávneho Spenglerovho pohára.

SC Rapperswill-Jona Lakers sa v hokejovej lige majstrov predstaví vôbec po prvý raz vo svojej histórii a to vďaka 4. miestu po základnej časti. Vyššie na 3. mieste sa klubu podarilo skončiť iba raz, v roku 1996.

Domáce zápasy hrávajú Lakers v St. Galler Kantonalbank Arene v Rapperswile. Halu postavili v roku 1987 pod názvom Eishalle Lido a rekonštruovali v roku 2005. Počas hokejových zápasov dosiahne kapacitu okolo 6 100 divákov.

Aj keď sa SC Rapperswil-Jona Lakers svojimi úspechmi a históriou nemôžu porovnávať s najslávnejšími švajčiarskymi klubmi, ako je Bern, Davos alebo Zürich, jeho pravidelné pôsobenie v ekonomicky silnej a atraktívnej NLA bolo garanciou, že dres klubu si v minulosti obliekli viaceré veľké mená svetového hokeja. V sezóne 1993/94 počas lockoutu v NHL tu hral Doug Gilmour, v ďalšej výlukovej sezóne 2012/13 tu pôsobil Jason Spezza. 

Švédsky tréner Stefan Hedlund sa stal vlani koučom roka v NLA, predtým už pôsobil v klube EV Zug a do Rapperswilu prišiel zo Skelleftey. Momentálne má na súpiske 20 domácich hráčov, po dvoch Kanaďanov, Američanov, Čechov a jedného hokejistu zo Švédska a Dánska. Rapperswil pred novou sezónou posilnili dvaja bývalí hokejisti Jokeritu Helsinki, dánsky internacionál Nicklas Jensen (vlani 34 bodov v KHL) a americký útočník Jordan Schroeder (29 bodov v KHL). Obrovskou posilou do obrany bude kanadský bek Maxim Noreau. Napriek svojim 35 rokom a nevysokému vzrastu (180 cm) sa zaradil medzi najväčšie osobnosti švajčiarskej NLA. V nej začne už svoju jubilejnú desiatu sezónu, pričom posledné štyri strávil u konkurenta Zürich Lions. Vlani zaznamenal v 66 zápasoch na obrancu úctyhodných 52 bodov. Reprezentoval Kanadu na posledných dvoch olympijských hrách, v roku 2018 v Pjongčangu pomohol k zisku bronzových medailí. 

Najdôležitejšou správou pre klub je však pokračovanie angažmán najväčšieho klenotu Rapperswilu českého reprezentanta Romana Červenku. Ten sa v Rapperswile dokonale udomácnil, nová sezóna bude už jeho štvrtou v klube a jeho produktivita má výrazne stúpajúcu tendenciu: 41 b. - 51 b. - 64 b. v základnej časti. Červenka exceloval aj na poslednom svetovom šampionáte vo Fínsku, kde ovládol produktivitu celého turnaja so 17 bodmi v 10 zápasoch.

Rapperswill-Jona Lakers bude posledným súperom HC SLOVAN v základnej skupine C. Na domácom ľade privítame švajčiarsky celok v stredu 5. októbra v netradičnom večernom čase o 20:00 h. Vstupenky sú už teraz v predaji v sieti Ticketportal. Záverečný zápas v skupine odohráme v Rapperswile o týždeň neskôr v utorok 11. októbra o 19:30 h.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar