Play off začneme doma proti Michalovciam

Dramatická kvalifikácia o postup do play off určila za súpera HC SLOVAN vo štvrťfinále play off mužstvo HK Dukla Ingema Michalovce.

Mužstvo zo Zemplína obsadilo po základnej časti Tipos extraligy celkové 8. miesto, keď nazbieralo 63 bodov, presne o 30 menej ako Slovan. V kvalifikácii o postup do play off si napokon poradilo s Duklou Trenčín v sérii 3:2 na zápasy. Michalovce už prehrávali 1:2 a Trenčín mal v nedeľu na svojom ľade postupový mečbal, avšak ho nevyužil. Séria nebola - okrem divokej tretej tretiny druhého zápasu v Michalovciach - bohatá na góly.

Michalovce sú na rozdiel od Slovana rozohrané, vďaka kvalifikácii hrali o 5 zápasov viac ako Slovan. Uvidíme, či to bude pre nich výhoda alebo sa prejaví možná únava. Dôležitým faktorom tejto série bude aj dlhé cestovanie. Pôjde o sériu, v ktorej súperov delí najdlhšia vzdialenosť, až 441 km. Je zrejmé, že obe mužstvá budú na zápasy u súperov cestovať deň vopred.

HK Dukla Ingema Michalovce je jedným z tímov extraligy, s ktorým mal Slovan v základnej časti negatívnu bilanciu. Zo štyroch zápasov sme zvíťazili iba v jedinom, tom prvom ešte na začiatku sezóny doma 4:1. V ďalšch troch sme prehrali vždy o jeden gól 1:2, 2:3 a naposledy doma 2:3. Celkové skóre zo vzájomných zápasov je tak vyrovnané 9:9.

Michalovce sa v základnej časti postarali o dve kuriozity. Tou prvou je, že mužstvo má v tejto sezóne už tretieho hlavného trénera. Kanaďana Toma Coolena, ktorý sezónu na východe začal, striedal v novembri minulého roku Roman Stantien. Negatívna séria výsledkov po Novom roku ho stála krk a na striedačke ho už v pozícii hlavného trénera nahradil vo februári bratislavský rodák a odchovanec Slovana, iba 35-ročný Peter Kudelka. Bývalý robustný obranca v sezóne 2007/08 nastúpil vo veku 20 rokov do štyroch play off zápasov v drese Slovana. V posledných rokoch sa tento absolvent trénerstva na FTVŠ v Bratislave vzdeláva na prestížnej športovej univerzite vo fínskom stredisku Vierumäki. V Michalovciach predtým pôsobil pri mládeži a Stantienovi robil asistenta. Považujú ho za novú nastupujúcu generáciu progresívnych slovenských trénerov. Mimochodom, svoju premiéru ako hlavný tréner seniorskeho tímu zažil práve proti Slovanu na Valentína 14. februra a bola to víťazná premiéra (3:2).

Druhým paradoxom je fakt, že najproduktívnejším hráčom tímu je obranca - Zach Osburn. Doteraz nazbieral 34 bodov za 14 gólov a 20 asistencií. Najlepším strelcom tímu je ďalší rodený Bratislavčan a bývalý hráč Slovana Roman Žitný so 17 gólmi. Michalovce majú so strieľaním gólov v tejto sezóne problém, vrátane kvalifikácie o play off ich dali iba 135, úspešnosť streľby mali okolo 7,5 %. Bodovo počas sezóny prispievali aj  Jakub Suja, Dávid Buc, Matúš Paločko a lotyšský internacionál Patriks Zabusovs. V mužstve pôsobí viacero legionárov. Zatiaľ čo na začiatku sezóny sa Michalovce vydali zámorskou cestou, v súčasnosti medzi zahraničnými hráčmi dominujú Rusi a Lotyši - okrem Zabusovsa aj Bazevičs, Pavlovs, Glazkov a Pereskokov. 

V obrane Michalovce nemajú až taký problém, môžu sa spoliehať na extraligovo nadštandardne kvalitnú brankársku dvojicu Stanislav Škorvánek - Andrej Košarišťan, pričom prvý menovaný má výborný priemer úspešných zákrokov 92,89% a vyprofiloval sa na jasnú jednotku mužstva v bránkovisku.

Úvodné dva zápasy štvrťfinále play off HC SLOVAN Bratislava vs HK Dukla Ingema Michalovce sú na programe v piatok 17. marca 2023 o 18:30 h a v sobotu 18. marca 2023 o 18:00 h. Vstupenky sú už v predpredaji online v sieti Ticketportal alebo na predajných miestach Zimný štadión Ondreja Nepelu a OC Central. V ponuke okrem bežných zápasových vstupeniek aj zvýhodnená dvojvstupenka na oba zápasy na rovnaké sedadlo).


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar