Oto Haščák: "V tejto časti sezóny je veľmi ťažké nájsť rozdielového hráča."

Športový riaditeľ HC SLOVAN Bratislava Oto Haščák odpovedal na otázky týkajúce sa aktuálneho stavu kádra A mužstva a jeho prípadného doplnenia po predčasnom ukončení kontraktu Mattea Gennara.

Mužstvo je po takmer polovici základnej časti na prvom mieste. Túto pozíciu bude potvrdzovať v piatok večer doma v priamom súboji proti prekvapeniu súťaže z Nových Zámkov. Ako ste doteraz spokojný s priebehom sezóny?

Letné mesiace sme mali vyplnené kvalitnými prípravnými zápasmi. Odohrali sme domáci Danube Cup za účasti špičkových európskych tímov, duel s Třincom, na čo nadväzovali zápolenia v Champions Hockey League. Vo viacerých stretnutiach (Sparta, Davos, Lukko, Tappara) sme podávali dobré výkony a favoritom sa dokázali vyrovnať. Skúsenosti a forma z kvalitných zápasov sa preniesli aj do úvodu základnej časti, v ktorom sme pozbierali dosť bodov. Isté problémy nastali po výpadkoch zranených hráčov, čo sa odzrkadlilo na hre aj výsledkoch. S hrou v posledných dueloch nemôžeme byť spokojní. Pracujeme denne na tréningoch na tom, aby sa výkony čo najskôr zlepšili. Pomôcť by nám mali aj návraty zranených hráčov.  

V ktorom zápase(och) zahralo mužstvo najbližšie k Vašim a trénerovým predstavám?

Pre mňa bolo lepších výkonov viac. Páčili sa mi naše zápasy so Zvolenom, víťazné stretnutia v Banskej Bystrici i doma s Popradom. 

Zostavu už niekoľko týždňov ovplyvňujú zranenia, vrátane kľúčových hráčov. Mužstvo hrá prakticky od začiatku sezóny bez prvého centra, dlhšie absentujú aj Zigo, Török a Ackered. Čomu to pripísať?

Zranenia nám dramaticky vstúpili do zostavy, veď od úvodu absentovalo už 15 hráčov, čo sa na výkone musí prejaviť. Citeľnou stratou je najmä dlhodobá neúčasť Rapuzziho, ktorý odohral len dva zápasy. Sedem týždňov maródoval Milan Kytnár so zranením ruky, k nemu sa pridali postupne Zigo, Ackered, Lukošík a Török, ktorých zranenia si vyžadujú niekoľkotýždňovú rekonvalescenciu. V podstate všetko sú to úrazy, t.j. zranenia vypývajúce z hry a fyzických kontaktov, ktorých je  v dnešnom hokeji neúrekom.

Presne po mesiaci skončil Matteo Gennaro, o ktorom sa hovorilo ako o náhrade za dlhodobo zraneného Rapuzziho. Vlani v ECHL vyzeral výborne. Sklamanie?

Kanadský útočník Gennaro mal výborné sezóny v Severnej Amerike, bol herne aj bodovo lídrom svojich tímov. Floridu Everblades priviedol až k celkovému triumfu v Kelly Cup 2022 v ECHL. Nie nadarmo si preto pred touto sezónou vybojoval kontrakt v KHL. Mali sme ho dokonale napozeraného, očakávali sme, že kvalitou by mohol dosahovať na pozíciu centra v "upper six", čiže v prvých dvoch útokoch. Žiaľ, angažmán v Slovane mu nesadol. Od prvého stretnutia aj napriek dostatku príležitostí naše očakávania nenaplnil. Počas posledného víkendu sme sa preto po vzájomnej dohode rozlúčili. 

Bude sa športový manažment snažiť tento post v dohľadom čase doplniť?

Neustále sledujeme trh s hráčmi. V tejto časti sezóny je však veľmi ťažké nájsť rozdielového hráča. Komunikujeme s agentmi v Európe, v Severnej Amerike, sledujeme hráčov aj po vlastnej línii. Situácia na trhu nám momentálne príliš nenahráva. Nechceme sa unáhliť, no v prípade, že by sa objavil dostupný a vhodný hráč, ktorý by spĺňal naše požiadavky, klub je pripravený ponúknuť mu zaujímavý kontrakt.  

Kvôli zraneniam majú málo zápasov odohraných aj Rapuzzi a Ackered, takže Slovan vo viacerých zápasoch nastúpil iba so štyrmi importmi, hoci extraliga umožňuje sedem. Dajú sa očakávať nejaké zmeny aj v tomto smere?

Netrpezlivo čakáme na návrat Calle Ackereda po zranení v dolnej časti tela. Jeho liečenie sa o čosi predĺžilo, naskočiť by mal teraz v úvode decembra. Zdravotný stav Williama Rapuzziho sledujeme spolu s klubovými lekármi a fyzioterapeutmi, na dennej báze ho vyhodnocujeme. Po tom, ako odohral duel s Prešovom, sa jeho zranenie zčasti obnovilo. Momentálne začal s tímom opäť trénovať a chceme, aby nastúpil do niektorého z decembrových zápasov. On by taktiež veľmi chcel hrať, aktuálna situácia ho veľmi trápi, je to čestný a slušný chlap. Avšak v prípade, že ani potom jeho stav nebude taký, aby mohol podstupovať každodennú plnohodnotnú záťaž, budeme sa musieť s hráčom i agentom úprimne rozprávať o jeho ďalšej budúcnosti.  

Aká je vo všeobecnosti situácia na trhu s hráčmi? Okrem 36-ročného Paršina, 35-ročného Záborského a spomínaného Gennara v podstate od začiatku leta do extraligy neprišiel hráč z hokejovo uznávanej ligy. Aj z ECHL je príchodov minimum v porovnaní s nedávnymi sezónami...

Musíme si priznať, že dostať kvalitných a rozdielových hráčov so slušným hokejovým životopisom na Slovensko nie je vôbec jednoduché. Konkurenciou sú nám top ligy v Európe, ale dokonca už aj nemecká a rakúska nadnárodná lCE HL liga, ktoré dostávajú často prednosť. Napriek tomu sa nám podaril a aj osvedčil príchod Liama Pecarara, o ktorého sa zaujímali aj mužstvá zo spomenutých líg. Rovnako gólman Jared Coreau je pre nás výborným importom. Po krátkej aklimatizáciii sa stal veľkou oporou a vedie štatistiku brankárov Tipos Extralige s úspešnosťou nad 94% zákrokov. Spolu s akcionármi klubu sa budeme aj naďalej snažiť hráčom predostrieť také ponuky, aby boli konkurencieschopné iným ligám a dokázali sme do Slovana zaujímavých hráčov pritiahnuť.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar