Slovensko porazilo Dánsko

Turnaj vyhrali Bielorusi

Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila v sobotňajšom stretnutí o 3. miesto na turnaji Arosa Challenge vo švajčiarskom Herisau nad Dánskom 5:3. Víťazmi turnaja sa stali Bielorusi, ktorí vo večernom finále zdolali domáce Švajčiarsko 4:3.

Zverenci trénera Glena Hanlona obsadili na miniturnaji vo Švajčiarsku konečné 3. miesto. Ešte viac teší, že dosiahli druhé tohtosezónne víťazstvo. Proti Dánom si Slováci zaknihovali šiesty triumf, krutá prehra 0:6 z MS 2010 s týmto súperom však ešte stále "bolí". Slovenská reprezentácia strelila v sobotu v Herisau zatiaľ najviac gólov v jednom zápase v tejto sezóne. Marek Bartánus a Adam Lapšanský si otvorili strelecký účet v národnom tíme. 

„Som spokojný. Hráči splnili to, čo sme od nich očakávali - hrali tvrdo, dali do zápasu emócie. Samozrejme, pred zápasom som si spomenul aj na prehru s Dánmi na MS. Ale teraz sme mali úplne iný káder ako na svetovom šampionáte,“ povedal pre szlh.sk hlavný tréner Glen Hanlon, ktorý počas dvoch úvodných podujatí v tejto sezóne vyskúšal takmer štyridsať hráčov. Na ďalší turnaj - februárový Slovakia Cup chce poskladať čo najsilnejší výber. "Nemecký pohár, rovnako tak aj tento turnaj vo Švajčiarsku nám ukázal, s ktorými hráčmi budeme môcť počítať v budúcnosti. Na februárový turnaj by som chcel zložiť najsilnejší slovenský výber z európskych líg. Verím, že sa v ňom objavia aj hráči, ktorí sa zranili pred turnajom vo Švajčiarsku. Hoci dnes veľmi dobre zahrali mladí hráči Lapšanský či Bartánus, v tomto momente ešte neviem, koľko hráčov z tohto výberu dostane šancu predstaviť sa vo februárovom turnaji,“ dodal pre szlh.sk Glen Hanlon.

Vo finále viedli Bielorusi štyrikrát o gól, Švajčiari trikrát dokázali vyrovnať, na rozhodujúci presný zásah Andreja Michaľova zo 40. min však už odpoveď nenašli. Bielorusko si v piatok poradilo so Slovenskom 1:0 po predĺžení.

Finále: 
Švajčiarsko - Bielorusko 3:4 (1:2, 2:2, 0:0)
Góly: 10. Bärtschi (Domenichelli, Monnet), 21. Von Gunten (Monnet, Blum), 32. Stancescu (Lötscher, Gardner) - 7. Koivyršin (K. Koľcov), 13. Denisov (Antonov, Drozd), 25. Stefanovič (Ugarov, Denisov), 40. A. Michaľov (Kuľakov, Drozd)
Vylúčení: 7:6 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. 

Zápas o 3. miesto: 
Dánsko - Slovensko 3:5 (1:0, 1:2, 1:3) 
Góly: 9. Lassen (Green, D. Nielsen), 40. M. Madsen (Green), 59. Green (M. Madsen, Lassen) - 25. Lapšanský (Stehlík, Sersen), 34. Mikúš, 46. M. Bartánus (Švarný), 55. M. Macho (Dravecký), 60. M. Bartánus. 
Vylúčení: 6:4 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0. Rozhodovali: Massy, Stricker - Fluri, Zosso (všetci Švajč.) 

Dánsko
: Andersen - D. Nielsen, Lassen, Mads Bodker, Hersby, Jensen, Eskesen - Green, Starkov, M. Madsen - Degn, Dresler, Poulsen - Olafur, Jensen, L. Morten - Lassen, A. Morten, Thomas - Storm 

Slovensko
: Staňa - Baranka, P. Mikuš, Sersen, Stehlík, Švarný, J. Brejčák, Deyl - Rudolf Huna, Zagrapan, Nagy - Bartánus, Mikúš, Lapšanský - Dravecký, Macho, V. Baláž - Richard Huna, Dej, Róbert Huna - L. Hudáček 

Jediný gól úvodného dejstva zaznamenal v 9. min pri presilovke strelou od modrej Stefan Lassen. Slováci sa podobne ako v piatok s Bieloruskom trápili v koncovke, od 10. min hrali štyri minúty presilovku, ktorú však nedokázali využiť. 
Slovensko sa v Herisau gólovo prebudilo až v druhej časti. Najprv si premiérový presný zásah v národnom tíme pripísal Lapšanský, ktorý v 25. min potrestal vylúčenie Dreslera, o osem minút neskôr Mikúš dokonca poslal Slovákov do vedenia. Následne zverenci trénera Glena Hanlona nevyužili dve presilovky a zákonite prišiel trest. Na trestnú lavicu putoval za podrazenie J. Brejčák a M. Madsen štyri sekundy pred druhou sirénou vyrovnal na 2:2. 

Gól do šatne slovenský tím nezlomil a v 46. min sa po Bartánusovom pokuse dostali zverenci trénera Glena Hanlona do vedenia. Na 4:2 zvýšil v 55. min M. Macho a hoci Green tesne pred koncom duelu zdramatizoval jeho vývoj, definitívu stanovil v poslednej minúte svojim druhým gólom v zápase M. Bartánus. Slováci sa tešia z druhého tohtosezónneho víťazstva. 

Ľubomír Pokovič (asistent trénera SR): "Samozrejme, víťazstvo nás teší a rovnako aj skutočnosť, že sme dali až päť gólov. Mohli sme ich dosiahnuť ešte viac, šancí sme mali mnoho, či už pred prázdnou bránkou alebo po vynikajúcich strelách. Šance sme si vytvárali aj po akciách z krídelných priestorov. Nebolo to jednoduché víťazstvo, pretože Dáni boli vysoko efektívni, kým my sme veľa príležitostí zahodili."

jk, sita

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar