Slováci nestrelili Bielorusom ani gól

Ďalšia prehra slovenskej reprezentácie

Slovenská reprezentácia neuspela vo svojom úvodnom vystúpení na medzinárodnom turnaji Arosa Challenge vo švajčiarskom Herisau, keď v piatok popoludní prehrala s Bieloruskom 0:1 po predĺžení. Zverenci trénera Glena Hanlona mali v bielych dresoch v úvode miernu prevahu, v druhej časti boli aktívnejší Bielorusi. V treťom dejstve sa ani jednému tímu nepodarilo rozhodnúť. Bielorusko si postup do finále turnaja vybojovalo v predĺžení, v jeho 51. sekunde J. Hudáčka prekonal Kulakov.

Slováci v šestnástom súboji proti Bielorusku zaznamenali piatu prehru, prvú s týmto súperom pod vedením Glena Hanlona, bývalého kormidelníka bieloruského tímu. Reprezentačnú premiéru zažila v drese SR na švajčiarskom ľade šestica hráčov - Libor Hudáček, Ján Brejčák, Radek Deyl, Rastislav Dej, Adam Lapšanský a Vladislav Baláž.

V sobotu 18. decembra o 16.00 h si slovenský tím v zápase o 3. miesto zmeria sily s Dánskom, ktoré v piatkovom večernom dueli podľahlo favorizovanému domácemu tímu Švajčiarska 0:3. 

Arosa Challenge - piatokový súhrn výsledkov:

Švajčiarsko - Dánsko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0) 
Góly: 12. Domenichelli, 38. a 60. Monnet

Slovensko - Bielorusko 0:1 po predĺžení (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1) 
Gól: 61. Kulakov (Stas, Denisov) 
Vylúčení: 3:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Koch, Massy - Arm, Kung (všetci Švajč.), 126 divákov

Zostavy: 
Slovensko: 
J. Hudáček - Baranka, P. Mikuš, Sersen, Stehlík, Švarný, J. Brejčák, Deyl - A. Lapšanský, Zagrapan, L. Nagy - M. Bartánus, Mikúš, Rudolf Huna - Dravecký, M. Macho, V. Baláž - Róbert Huna, Dej, Richard Huna - L. Hudáček

Bielorusko: Kovaľ - Denisov, Antonov, Usenko, Filičkin, Goroško, Šeleg, Korobov - Ugarov, Stas, Stefanovič - Kovyršin, Konstantin Koľcov, Michaľov - Drozd, Jefimenko, Kulakov - Pavlovič, Demkov, Baukin

Po opatrnom začiatku a spoznávaní sa súperov boli v úvodnom dejstve mierne aktívnejší Slováci. V 9. min však J. Hudáčka postrašil Jefimenko, ale slovenský gólman bol pozorný. Slovenský tím hral od 13. min v početnej výhode pri vylúčení Pavloviča, ale Kovaľ si pri pokusoch Zagrapana, Nagya aj Bartánusa udržal čisté konto. Ešte pred prvou sirénou si zahrali presilovku aj Bielorusi, ale ani J. Hudáček neinkasoval. Najaktívnejším strelcom v I. tretine bol Dravecký, ktorý ohrozil Kovaľa trikrát. 

V druhej časti prevzali aktivitu Bielorusi, ktorí si dvakrát zahrali presilovku, ale vylúčenia Zagrapana a Róberta Hunu nepotrestali. V II. tretine vyslali bieloruskí reprezentanti na brankára J. Hudáčka jedenásť pukov, ani jeden však mladý gólman za svoj chrbát nepustil. V tretej časti sa ani jednému zo súperov nepodarilo rozhodnúť, aj keď aktívny Jefimenko vystrelil na slovenského brankára až štyrikrát. 

Rozhodnutie napokon prišlo až v predĺžení. V jeho 51. sekunde po prihrávke Stasa prekonal J. Hudáčka útočník Dinama Minsk Kulakov a poslal Bielorusov do finále.

Ľubomír Pokovič (asistent trénera): "Bol to vyrovnaný zápas. Nám patrila prvá tretina, Bielorusku druhá časť aj vďaka tomu, že sme hrali dvakrát v oslabení. Na šance aj na priebeh hry to bolo vyrovnané. Je malý rozdiel medzi prehrou 0:1 a víťazstvom 1:0. Nepremenili sme naše šance, mali sme ich niekoľko. Rudo Huna v druhej tretine strieľal do prázdnej bránky, kde stále len jeden súperov hráč, no trafil ho len do chráničov. V predĺžení rozhodol po individuálnej akcii Kulakov. Mali sme využiť naše šance, mohli sme zvíťaziť. Príležitostí na oboch stranách nebolo veľa, pretože sa dosť pozorne bránilo. Hra síce potešila, ale výsledok nie. Treba však dodať, že sa hrá na výsledky, nie na výkon, takže spokojní nie sme."

Sobotňajší program: 
o 3. miesto: Slovensko - Dánsko (16.00) 
finále: Bielorusko - Švajčiarsko (20.15)

jk, sita

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar