Obranu Slovana posilní Matt Murphy

HC SLOVAN Bratislava sa s kanadským obrancom dohodol na jednoročnom kontrakte.

Matt Murphy (5.11.1995, Fredericton, New Brunswick, Kanada) prichádza do Slovana z nadnárodnej ICE HL ligy, kde v závere sezóny pôsobil v rakúskom tíme Black Wings Linz. Dvadsaťsedemročný obranca však začal sezónu 2022/2023 v organizácii Iowa Wild v AHL (American Hockey League) so striedavým štartom v Iowa Heartlanders v ECHL (East Coast Hockey League).

Kanadský obranca pôsobil v juniorských ročníkoch ako tzv. magnet na trofeje. Ako junior si Murphy v roku 2013 zabezpečil prestížny Memorial Cup s tímom Halifax Mooseheads v kanadskej QMJHL (Quebec Major Junior Hockey League). V tíme vtedy pôsobil po boku budúcej superhviezdy z NHL Nathana MacKinnona, alebo s českým útočníkom Martinom Frkom. Po celkovo 157 zápasoch so 76 bodmi v tíme Halifaxu a ďalšej sezóne v Québec Remparts a Saint John Sea Dogs sa Murphy v roku 2016 rozhodol študovať a hrať hokej na University of New Brunswick. Počas štvorročného pôsobenia v univerzitnom tíme nastúpil do 150 zápasov, v ktorých nazbieral 86 kanadských bodov a dvakrát sa radoval z univerzitného titulu. 

Jeho prvá profesionálna zmluva nasledovala v roku 2020 v ECHL (East Coast Hockey League), kde sa vo svojom prvom roku s Fort Wayne Komets opäť prebojoval do finále a získal Kelly Cup. Nasledovalo dvojročné pôsobenie v AHL, kde dobre stavaný obranca odohral 29 zápasov za Chicago Wolves, Belleville Senators, Providence Bruins a Abbotsford Canucks.

Príchod kanadského obrancu okomentoval športový riaditeľ HC SLOVAN Bratislava Oto Haščák.

„Matt je skúsený ‘two-way‘ obranca, ktorý mal solídne čísla v AHL a taktiež v ECHL. Posledné zápasy minulej sezóny odohral v rakúskom Linzi, kde sme si všimli jeho štýl hry. Je to dobre stavaný obranca, ktorý dobre využíva svoj dlhý dosah s hokejkou. V zložitých defenzívnych situáciach vie zachovať chladnú hlavu a nespanikáriť. Vďaka jeho fyzickým predpokladom je silný v osobných súbojoch a v predbránkovom priestore. Matt má dobré hokejové myslenie a dobrú rozohrávku, určite nám bude platný aj v ofenzívnych činnostiach a presilových hrách.“

Matt Murphy sa pripojí k tímu na konci leta a zapojí sa do hlavnej fázy letnej prípravy v Bratislave a do plánovaných prípravných zápasov. Doplní tak doteraz zazmluvnených obrancov, ktorými sú Sersen, Gachulinec, Scheid, Romančík, Beňo, Golian, Maier a Fereta.

„Som veľmi nadšený, že prichádzam do Bratislavy. Viem, že Slovan vždy patrí medzi najväčších kandidátov v lige na titul. Zo všetkého, čo som videl a počul, som si urobil predstavu o tom, v akom úžasnom meste a klube budem mať možnosť pôsobiť. Neviem sa už dočkať začiatku sezóny. Mojím hlavným cieľom je prísť a urobiť všetko pre to, aby som pomohol tímu víťaziť. Verím, že túto sezónu máme veľmi dobrú šancu byť úspešní,“ uviedol kanadský obranca Matt Murphy.  


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar