Novou posilou Slovana brankár Jared Coreau

HC SLOVAN Bratislava podpísal dvojročnú zmluvu s kanadským brankárom so skúsenosťami z NHL a AHL Jaredom Coreauom. Do Bratislavy pricestuje na budúci týždeň a v bránkovisku doplní Samuela Baroša a Samuela Hlavaja.

Športový manažment Slovana pracoval na príchode nového brankára prakticky od skončenia majstrovskej sezóny. Sledoval a bol v kontakte s takmer dvomi desiatkami brankárov prevažne zo zámoria, pričom nechcel nič podceniť, keďže klub mal záujem na angažovaní skúseného brankára na viac ako iba jednu sezónu.

Ďalšou podmienkou bolo, aby sa k mužstvu pripojil už od začiatku prípravy a bol pripravený chytať v medzinárodných konfrontáciách ešte pred začiatkom extraligy na letnom turnaji Danube Cup a v zápasoch základnej skupiny Ligy majstrov. Viacerí brankári medzičasom uprednostnili kontrakty v zámorských súťažiach na úrovni AHL, iní sa rozhodli ešte vyčkávať. Voľba napokon padla na Jareda Coreaua.

Jared Coreau (nar. 5.11. 1991, Perth, Ontario, Kanada) už v Bratislave krátko pôsobil, v sezóne 2020/21 nastúpil na 26 zápasov (z toho 5 v play off) v drese Bratislava Capitals v nadnárodnej ICE HL. Svoju juniorskú kariéru prežil v súťaži OHL (Peterborough Stars) a USHL (Lincoln Stars). Nasledujúce tri sezóny pôsobil v univerzitnej súťaži NCAA v mužstve Northern Michigan University.

Do profesionáleho hokeja vstúpil Jared Coreau pred sezónou 2013/14 podpisom trojročnej nováčikovskej zmluvy s Detroit Red Wings. Počas prvých dvoch profi sezón pendloval medzi farmárskymi mužstvami klubu z veterného mesta v AHL (Grand Rapids Griffins) a ECHL (Toledo Walleye). V sezóne 2015/16 odchytal doteraz najviac zápasov v jednom roku (47) a zaradil sa medzi najlepších brankárov AHL v počte víťazstiev, priemernom počte inkasovaných gólov, úspešnosti zásahov, ako aj vychytaných núl. Okrem toho ustanovil nový klubový rekord Grand Rapids Griffins v počte domácich víťazstiev za sebou (12).

Sezóna bola predzvesťou jeho doteraz najlepšieho úseku kariéry, ktorý prišiel v nasledujúcej sezóne 2016/17. Na jej začiatku podpísal predĺženie kontraktu s Detroit Red Wings na ďalšie dva roky. Debut v NHL prišiel dňa 3. decembra 2016 v zápase proti Pittsburgh Penguins (3:5), v ktorom chytil 32 striel súpera. O pár dní neskôr zaknihoval svoje prvé víťazstvo v najlepšej lige sveta. Pri triumfe 4:3pp nad Floridou Panthers zneškodnil 31 striel. Celkom do konca tejto sezóny odchytal Coreau za Detroit Red Wings 14 zápasov s bilanciou 5 výhier, 88,7 %-nou úspešnosťou zásahov a priemerom 3,46 obdržaných gólov na zápas. Nemenej významným v tejto sezóne však bolo jeho výborné počínanie vo farmárskom tíme Detroitu Grand Rapids Griffins. Vrátane play off odchytal 52 zápasov a mal veľký podiel na zisku v zámorí veľmi ceneného Calder Cupu za víťazstvo v play off AHL.

Aj v ďalšej sezóne 2017/18 sa Jared Coreau objavil v bránke Detroitu, celkom v 7 zápasoch, ale v konkurencii Jima Howarda a Petra Mrázka sa v prvom mužstve dlhšie neudržal. Ako voľný hráč si v nasledujúcich sezónach pripísal ďalšie štarty v AHL v kluboch San Diego Gulls, San Antonio Rampage a Bridgeport Sound Tigers. Keďže v prvom roku celosvetovej COVID-19 pandémie sa z hokejového trhu v zámorí dočasne vytratilo viacero klubov,  v polovici sezóny 2020/21 kývol na ponuku Bratislava Capitals. Aj vo vlaňajšej sezóne pokračoval v nadnárodnej ICE HL, napriek veľkému úsiliu sa mu však suverénne najslabší tím súťaže Black Wings Linz nepodarilo posunúť vyššie z posledného miesta ligy.

"Príchod Jareda Coreaua je výsledkom dlhodobej práce klubového skautingu. Od konca uplynulej sezóny sme sledovali veľké množstvo brankárov z USA a Kanady. Nechceli sme sa však unáhliť, pretože nám bolo jasné, že vzhľadom na ambície klubu v extralige, ako aj na medzinárodnom ľade potrebujeme kvalitného a skúseného brankára. Jared má na svojom konte 21 zápasov v NHL a takmer 250 v AHL.

Zo všetkých brankárov, o ktorých sme uvažovali, má najviac skúseností. Zo vzájomných rozhovorov sme nadobudli pocit, že po vlaňajšej sezóne, ktorú strávil v slabšom tíme, má obrovskú motiváciu hrať v Slovane a opäť bojovať o trofeje. Navyše z predchádzajúcieho pôsobenia v Bratislava Capitals veľmi dobre pozná tunajšie prostredie a do Bratislavy sa vyslovene teší," povedal k príchodu kanadského gólmana športový riaditeľ HC SLOVAN Bratislava Oto Haščák.

Jared Coreau priletí do Bratislavy predbežne vo štvrtok 11. augusta ráno a vzápätí sa zapojí do spoločnej letnej prípravy mužstva. V Slovane by mal chytať so svojím obľúbeným číslom 31. Jaredovi želáme rýchlu aklimatizáciu v našom meste a úspešnú sezónu s tímovým úspechom, ako aj dobrými osobnými štatistikami.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar