Na Spiši sa hrá vždy ťažko

Ešte v piatok - pred nedeľným domácim šlágrom proti HK Nitra - sa Slovan Bratislava predstaví na Spiši v zápase proti HK GROTTO Spišská Nová Ves.

V Spiš Aréne čaká na Slovan búrlivá atmosféra, v ktorej sa každému mužstvu hrá ťažko. Aj keď naposledy tu prekvapil Liptovský Mikuláš, ktorý si udržal čisté konto po výsledku 0:3. Predtým Rysy zvíťazili nad Trenčínom (6:2) a z dvoch zápasov vonku vydolovali bod za prehru po predĺžení v Michalovciach.

Úspešného trénera a odchovanca Slovana Miroslava Mosnára pred novou sezónou nahradil český odborník Vlastimil Wojnar. Na súpiske má okrem slovenských hráčov aj 8 legionárov. Z nich najzaujímavejším úlovkom je nepochybne litovský internacionál Nerijus Ališauskas, ktorý v sezóne 2020/21 odvádzal výborné služby pre Slovan a vlani pravidelne nastupoval v KHL za mužstvo Dinamo Riga, až do jeho predčasného odchodu zo súťaže. Fanúšikom hokeja na Slovensku je povedomé aj meno Kale Kerbashian. Kanadský útočník síce prišiel na Spiš z dánskeho Esbjergu, ale v minulosti pôsobil v Nitre. Z nižších zámorských súťaží Spišskú Novú Ves posilnili aj ďalší dvaja kanadskí útočnící Hayden Verbeek a Anthony Nellis. V obrane majú Spišiaci z legionárov fínskeho beka z dánskej ligy Eliasa Ulandera. K zaujímavým príchodom možno zaradiť aj slovenské posily - Adama Žiaka z Trenčína, Michaela Vandasa z Popradu a naposledy tiež Dalibora Bortňáka, ktorý sezónu 2020/21 taktiež strávil v Slovane a vlani bojoval v tíme najslabšieho účastníka nadnárodnej ICE HL Black Wings Linz.

Novým hráčom museli uvoľniť miesto odchody. Porúčali sa fínski hráči Kuru a Nieminen, poľský talent Tyczynski, švédsky útočník Ahström a tiež obranca Atwal. Do slovenských klubov uvoľnila Spišská Nová Ves Džugana, Vrábela a Zekuciu.

V bránke bude oporou Marcel Melicherčík, ktorého na konci minulej sezóny zvolili do prvého All Stars tímu celej extraligy. V útoku sa popri nových akvizíciách čaká produktivita od skúsených extraligových harcovníkov, akými sú Branislav Rapáč, Juraj Majdan, Andreas Strauch alebo Matej Giľák.

Vlani bola Spišská Nová Ves iba jedným z dvoch mužstiev, s ktorým mal majstrovský Slovan negatívnu vzájomnú bilanciu. Podarilo sa nám zvíťaziť iba v úvodnom zo štyroch meraní síl (doma 2:1). Na Spiši sme dvakrát podľahli (4:2, 2:0) a tretiu prehru sme utŕžili krátko pred Vianocami doma (3:4), keď nám Spišská Nová Ves prerušila desaťzápasovú víťažnú šnúru.

Nepriaznivú bilanciu posledných troch prehier s týmto súperom sa Slovan pokúsi zlomiť v piatok o 17:30 h. K dispozícii by už mali byť uzdravení Ackered, Sersen aj Valach. Otáznik naďalej visí nad centrom prvého útoku Rapuzzim a do zápasu ešte určite nezasiahne Kytnár. Tréneri si môžu vyberať z dvoch brankárov so skvelou formou. O tom, či začne Hlavaj alebo Coreau, sa rozhodne až v deň zápasu po domácom rozkorčuľovaní.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar