Na extraligovej súpiske najviac odchovancov za posledné roky

Počas úvodnej fázy predsezónnej prípravy, ktorá pre hokejistov HC SLOVAN Bratislava začala už 1. mája, trénuje s A mužstvom viacero mladých odchovancov, ktorí strávili uplynulú sezónu v B mužstve Modré krídla Slovan. Realizačný tím HC SLOVAN Bratislava s nimi ráta do novej extraligovej sezóny.

Vyzerá to tak, že v novej sezóne sa v A mužstve Slovana objaví najviac odchovancov a rodákov z Bratislavy za posledné roky. Na poste brankárskej dvojky by mal začať Samuel Baroš, ktorý prevažnú časť vlaňajšej sezóny strávil v Modrých krídlach Slovan. Odchytal tam 27 zápasov vrátane playoff, v základnej časti dosiahol výborný priemer 93,2 % úspešných zákrokov.

Popri ňom sa môžu do áčka pozrieť aj dvaja talentovaní brankári ročníka 2004 – Alexandr Marossy a Šichabutdin Gadžijev. Gadžijev vychytal juniorke titul, Marossymu sa prisudzujú slušné šance v júnovom drafte NHL, vyše dvojmetrový brankár počas sezóny pútal pozornosť skautov viacerých klubov NHL.

Štvrtý útok z krídiel?

Vlani sa v útoku A mužstva výraznejšie presadil v tom čase 20-ročný Adam Lukošík, ktorý si dokonca vybojoval nomináciu na februárové prípravné zápasy reprezentácie Slovenska proti Nemecku. V tomto roku sa zásadnejší prienik do základnej zostavy očakáva od Lukáša Lipianskeho (2002), Ľubomíra Fetkoviča (1996) a Michala Jasenca (2002). Všetci traja sú odchovanci Slovana a Bratislavčania, aj keď najstarší z nich – Ľubomír Fetkovič – sa narodil v Galante. 

Fetkovič a Lipiansky, spoločne s navrátilcom a ďalším odchovancom Samuelom Petrášom by mali priniesť niekoľko alternatív na obsadenie postu štvrtého centra. Ľubomír Fetkovič bol s 36 bodmi najproduktívnejším hráčom Modrých krídiel v uplynulej sezóne a druhým v hodnotení +/- bodov. Má za sebou skúsenosti z nižších ligových súťaží vo Švédsku, extraligu si už zahral v Nitre a Nových Zámkoch. 

Lukáš Lipiansky v posledných mesiacoch podstatne zlepšil svoje korčuľovanie, čo sa prejavilo aj na jeho produktivite; s 31 bodmi bol tretím najproduktívnejším hráčom Modrých krídiel. Žiaľ, v playoff sérii proti neskoršiemu víťazovi Tipos SHL HC 19 Humenné sa zranil a podľa kvalifikovaných odhadov sa vráti do zápasového rytmu až pred Vianocami.

Michal Jasenec už má na svojom konte 13 extraligových zápasov za Slovan zo sezóny 2020/21 ako osemnásťročný. Potom strávil jeden rok v americkej juniorskej lige NAHL a okľukou cez Brezno sa v zime vrátil do materského klubu. Vlani zaznamenal v Tipos SHL 28 bodov, sezónu končil v juniorke ziskom titulu.

Draftové nádeje

Slovan má eminentný záujem aj o podpis nových zmlúv s Romanom Kukumbergom a Františkom Dejom. Syn jednej z klubových ikon už vlani naskočil do 24 extraligových zápasov a odohral celú štvrťfinálovú sériu playoff proti Michalovciam, v ktorej strelil aj svoj premiérový gól. Okrem toho v 17 rokoch pravidelne hrával seniorsky hokej za Modré krídla Slovan s bilanciou 5G + 6A. Bol tiež dôležitou súčasťou reprezentácie Slovenska do 18 rokov na MS vo Švajčiarku, kde dal 1 gól a na 3 asistoval. Niet divu, že Centrálny skauting NHL ho medzi európskymi korčuliarmi eviduje na 56. mieste s reálnou šancou byť v júni draftovaný. To zároveň pravdepodobne rozhodne, či ďalšiu sezónu strávi v áčku Slovana alebo v zámorí.

Podobný vývoj sa dá očakávať aj u Františka Deja. Tomu síce nevyšli majstrovstvá celkom podľa predstáv. V sezóne však pravidelne nastupoval za Modré krídla Slovan, v 17 rokoch mal v 28 zápasoch u dospelých slušnú bilanciu 8G + 14A. V Centrálnom skautingu NHL sa nachádza ešte vyššie ako „Kuko“ – na 48. mieste.  Zámorským expertom okrem jeho hry imponujú aj výborné fyzické parametre (194 cm, 91 kg).

Hofstädter: "Nemienime zbytočne preplácať hráčov"

Niektorí fanúšikovia Slovana zrejme očakávali, že Slovan po neúspechu vo vlaňajšej sezóne siahne po slovenských lídrov svojich najväčších konkurentov z Košíc, Zvolena, Popradu či Banskej Bystrice. Podobným spôsobom bola tvorená súpiska Slovana v prvej dekáde tohto milénia, keď si Slovan a Košice ako dva najbohatšie kluby v podstate delili medzi seba najlepších hráčov. Odvtedy sa však situácia na slovenskom hokejovom trhu zmenila. Kvalitných slovenských hráčov je výrazne menej a porovnateľne dobré podmienky im vedia ponúknuť aj ostatné extraligové kluby, o čom svedčí príklad Michaloviec, či Spišskej Novej Vsi. 

Schodnejšou cestou aj pre Slovan je výchova a rozvoj vlastných mladých hráčov, čo na svojej inauguračnej tlačovej konferencii v auguste 2020 deklaroval väčšinový akcionár Slovana Rudolf Hrubý. Už rok na to získal Slovan licenciu pre svoj oficiálny B tím Modré krídla Slovan v druhej najvyššej súťaži Tipos SHL. V uplynulej sezóne v nej skončil na 6. mieste po základnej časti s tímom, ktorý mal vekový priemer tesne nad 21 rokov, pričom tréneri Lipiansky a Slovák v spolupráci s mládežníckymi trénermi do mužstva pravidelne zapracovávali ďalších juniorov.

„Naďalej budeme veľmi pozorne sledovať našu farmu Modré krídla Slovan a podľa výkonnosti a kvality vyťahovať v priebehu sezóny do mužstva aj ďalších mladých adeptov, ktorí budú ukazovať extraligovú kvalitu. Do tejto fázy letnej prípravy sme zaradili aj ďalších chlapcov v juniorskom veku, ako sú obrancovia Fabian Ličko a Tomáš Královič (účastník MS do 18 rokov) a útočníci Lucas Jendek a Maxim Mamonov (najlepší junior v produktivite),“ povedal športový riaditeľ HC SLOVAN Bratislava Oto Haščák.

Nový pohľad na tvorbu kádra A mužstva poskytol člen predstavenstva HC SLOVAN Bratislava Pavol Hofstädter:

„Pred necelými tromi rokmi sme klub prevzali na pokraji bankrotu, s obrovskými dlhmi voči hráčom, zamestnancom, dodávateľom. Nasledovali dve náročné sezóny poznačené covidom. Aj preto medzi akcionármi klubu panuje jasná zhoda, akým spôsobom chceme ďalej rozvíjať náš klub a zároveň ho udržať ekonomicky zdravým. Nemienime nezmyselne preplácať hráčov iba za to, že budú ochotní prísť do Bratislavy hrať za Slovan. Namiesto toho si vyberáme typologicky vhodných hokejistov, o ktorých je náš športový úsek presvedčený, že sa hodia do nášho herného systému. A popri tom chceme dávať čoraz viac príležitostí mladým hráčom a našim odchovancom. Sme úradujúci majstri Slovenska v troch najdôležitejších mládežníckych kategóriách. V reprezentačných výberoch Slovenska počnúc U16 mávame takmer dvadsiatku našich chlapcov. Chceme vyslať jasný signál hráčom, ale aj ich rodičom a fanúšikom, že naši odchovanci majú v klube svoje miesto a dostanú šancu sa presadiť. Očakávam preto od našich fanúšikov, že týchto chlapcov podporia a zároveň budú trpezliví.“


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar