MANAŽÉR MODRÝCH KRÍDEL SLOVAN LAŽO: „SME NA DOBREJ CESTE!“

B tím HC Slovan Bratislava – Modré Krídla Slovan hneď vo svojej premiérovej sezóne dokázal uspieť v náročnom boji o Playoff a vyradiť favorizovaného, tradičného účastníka vyraďovacích bojov SHL z Považskej Bystrice. O tomto úspechu sme sa porozprávali s manažérom tímu Miroslavom Lažom.

Ako by ste opísali svoje pocity po nečakanom premiérovom postupe Modrých Krídel?

V prvom rade je to naozaj obrovská radosť a tie najkrajšie pocity. Častokrát, aj keď už nehrávam, tak sa aj v pozícii manažéra prichytím pritom, že priebeh hry a šance veľmi prežívam. Za chlapcov som naozaj veľmi rád. Musím povedať, že som im od začiatku veril a oni urobili skutočne maximum. Boli koncentrovaní na svoj výkon a ciele, ktoré sme si stanovili a taktiež boli kvalitne prípravní. Keď sme potom vyhrali jeden zápas v Považskej Bystrici, vedel som, že sme schopní a skutočne môžeme zdolať aj vyššie postavený favorizovaný tím a postúpiť! Je to veľký úspech celého kolektívu Krídel a som nato hrdý.

V čom vidíte výhody resp. hlavný zmysel tohto projektu? Bol po prvej sezóne naplnený?

Výhody tohto projektu vidím najmä v tom, že naši mladí hráči majú vynikajúcu možnosť veľmi plynulého prechodu z juniorského do seniorského hokeja. Keď hráči v minulosti nemali nato aby sa dostali do A-tímu tak sa „túlali“ a skúšali šťastie resp. možnosti po okolí či niekde inde. Takto majú vďaka novému vedeniu nášho klubu možnosť pokračovať v svojej materskej organizácii, môžu dozrieť, zdokonaliť sa, či nabrať zápasovú prax a následne zabojovať aj o A-mužstvo. Častokrát to má navyše súvis aj s rodinnými väzbami či vzdelávacím procesom hráčov a to je tiež veľmi podstatné. Myslím, že tieto spomínané ciele boli v projekte Modrých Krídel už v prvej sezóne ich fungovania úspešne naplnené!

Ako po roku hodnotíte úroveň a potenciál 1. SHL?

Musím sa priznať, že SHL ma svojou kvalitou skutočne prekvapila. Je to vyrovnaná súťaž, čo je pre ligu veľmi dobré. Veď aj my sme niekoľkokrát hrali s jednoznačným lídrom zo Žiliny vyrovnané tretiny, kde sme mali dokonca niekedy aj navrch. Preto ju považujem za naozaj ideálnu možnosť pre rozvoj mladých hráčov, kde môžu získavať veľmi cenné skúsenosti so seniorským hokejom a hokejovú prax. Obavy niektorých hráčov, ktorí hľadajú častokrát cestu niekde inde, preto považujem za neopodstatnené. SHL je na dobrej ceste a bude aj do budúcna veľkým prínosom pre slovenský hokej!

Aké vidíte ešte rezervy projektu a čo ďalšie plány do budúcna?

Tento projekt nám v prvej sezóne ukázal čo bolo dobré, ale aj načo si máme dať v budúcnosti pozor. Nakoľko sme licenciu získali na poslednú chvíľu, skladba mužstva bola veľmi náročná a dosť tým trpela naša juniorka. Najlepší hráči v úvode prešli do Modrých Krídel a juniorský tím to samozrejme oslabovalo. V tomto projekte sa určite budeme snažiť pokračovať aj naďalej, za čo som veľmi rád. Som vďačný našim akcionárom, že v ňom aj oni vidia veľký potenciál a že im skutočne záleží na mládeži nášho klubu. Ako suverénne najmladší tím súťaže sme sa dostali do Playoff a dokázali v predkole vyradiť vyššie nasadeného súpera a tradičného účastníka SHL. V každom zápase sme pritom nasadzovali maximálny povolený počet juniorov (10) a dávali im naozaj veľký priestor. Toto je cesta – kvalitná príprava našej mládeže v tých najlepších možných podmienkach, kde vychováme nielen šikovných hokejistov ale najmä dobrých ľudí so správnymi hodnotami. A toto je náš cieľ!


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar