Kto vyhrá Pohár Dušana Pašeka?

Dva týždne a päť zápasov pred koncom základnej časti Tipos extraligy majú aspoň teoretickú šancu na prvé miesto ešte štyri kluby - Slovan, Zvolen, Košice a Banská Bystrica.

Zhodou okolností sú to všetko kluby, ktoré si medzi sebou podelili majstrovské tituly od roku 2006, s výnimkou sezóny 2015/16, v ktorej zvíťazila Nitra. Pravdou však je, že šance momentálne štvrtej Banskej Bystrice sú už iba v čisto matematickej rovine a aj tá pravdepodobne po utorkovom kole padne, takže Bystrica sa skôr zameria na udržanie štvrtej priečky, ktorá by pre ňu znamenala výhodu domáceho prostredia vo štvrťfinálovej play off sérii.

Zatiaľ najlepšiu východiskovú pozíciu má Slovan a Zvolen. Práve tieto dve mužstvá sa v závere tohto týždňa stretnú v poslednom vzájomnom zápase na zvolenskom ľade. Slovan má pred Zvolenom trojbodový náskok a na vzájomné zápasy vyhráva 2:1. Aj keby pod Pustým hradom prehral, s najväčšou pravdepodobnosťou by si udržal lepšiu vzájomnú bilanciu, a to vďaka drvivému víťazstvu 10:2 v prvom domácom zápase. Je totiž veľmi nereálne, že by Zvolen v poslednom zápase doma Slovan porazil o 9 a viac gólov. Keďže v konečnej tabuľke rozhoduje pri rovnosti bodov práve kritérium vzájomných zápasov, znamená to, že ak chce byť Zvolen na konci základnej časti pred Slovanom, musí mať aspoň o jeden bod viac.

Slovan teda presne vie, čo musí v zostávajúcich zápasoch urobiť, ak chce obhájiť Pohár Dušana Pašeka za víťazstvo v základnej časti a ísť do play off z najvýhodnejšej pozície so zárukou výhody domáceho prostredia vo všetkých play off sériách. Ideálne zvíťaziť v riadnom hracom čase vo všetkých piatich zápasoch, alebo aspoň v štyroch z nich, aj to za predpokladu, že Zvolen bude vo svojich zvyšných zápasoch stopercentný. Rozhodujúcim by bol úspech Slovana priamo vo vzájomnom zápase vo Zvolene, ale aj prehra v riadnom hracom čase v prípade, že v ostatných štyroch zápasoch už Slovan nezaváha, mu neuškodí.

Do boja o prvé miesto ešte stále môžu zasiahnuť aj Košice, najmä ak uspejú v dohrávanom zápase s posledným Prešovom. Na prvé miesto by potom mali stratu 6 bodov, pričom sa ešte hrá o 15 bodov. Reálnejší scenár však v súboji o víťazstvo v základnej časti favorizuje skôr Slovan a Zvolen, teda víťazov základnej časti v predchádzajúcich dvoch sezónach. Obaja sa mimochodom potom v play off stali aj majstrami.

Už teraz je zrejmé, že víťaz základnej časti získa v konečnom účtovaní menej bodov, ako vlani. Slovan môže dosiahnuť maximálnu métu 102 bodov, pričom vlani mal 104 a to mu ešte liga odrátala tri body za výhru v úvodnom kole nad Trenčínom. Svedčí to nielen o vyrovnanosti súťaže, ale aj o tom, že menšia kríza a pokles formy sa nevyhli žiadnemu tímu.

S kým sa jednotliví kandidáti na prvé miesto ešte stretnú v posledných piatich kolách základnej časti Tipos extraligy?

SLOVAN
doma: Prešov, Nové Zámky
vonku: Zvolen, Trenčín, Liptovský Mikuláš

ZVOLEN
doma: Slovan, Prešov
vonku: Michalovce, Nitra, Spišská Nová Ves

KOŠICE
doma: Prešov (dohrávka 26. kola), Liptovský Mikuláš, Nové Zámky, Spišská Nová Ves
vonku: Poprad, Banská Bystrica


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar