Juniori do prípravy zaradili lacrosse

Juniori HC SLOVAN Bratislava si počas prvej fázy letnej prípravy vyskúšali ako doplnkový šport lacrosse.

Lakros (lacrosse) je tímová hra, hraná na trávnatom alebo umelom povrchu. Pri hre súperia medzi sebou dva tými, pričom základným cieľom hry je dostať loptu do súperovej bránky a zároveň zabrániť súperovi v tom istom. Na to aby hráči dostali loptu do súperovej bránky, používajú špeciálne palice – „lakrosky“. V lakrose je povolený telesný kontakt, ktorým si môžu hráči pomôcť či už pri bránení alebo pri útočení. Tento šport je vo viacerých smeroch podobný hokeju, a preto je to výborný doplnkový šport na letné obdobie.

Viacerí hokejoví hráči a legendy hokeja využívali tento šport na zdokonalenie svojich zručností. Jeden z príkladov je legendárny Wayne Gretzky, ktorého otec uviedol nasledovné: „V lakrose sa naučíte rôzne triky a on potom tie isté triky a kľučky používal aj v hokeji. Určite mu to pomohlo. O tom niet pochýb. Znalosť kľučiek a pohybu, typických pre lakros mu skutočne pomohla.“

Lakros prináša hokejistom viaceré pozitíva. Je to výborná metóda ako zvýšiť fyzickú pripravenosť hokejistov v prípravnom období, pomáha spestrovať prípravu hraním rýchleho športu. Hráč sa dokáže naučiť hrať obranu aj útok, čo z neho spraví komplexnejšie­ho hráča. Lakros taktiež zvyšuje herné videnie a zlepšuje strelecké schopnosti. V neposlednom rade je to skvelá príležitosť udržať tím pohromade celý rok.

V prvom rade by sme sa chceli poďakovať klubu Tricksters Bratislava a konkrétne Martinovi Kramárovi za možnosť si rozšíriť portfólio prípravy našich hráčov. Lakros je podľa môjho názoru výborný šport na letnú prípravu hokejistu. V hre sa využíva množstvo prvkov, ktoré pomôžu našim chlapcom lepšie vnímať hru. So spoluprácou by sme radi pokračovali, dokonca by sme radi odohrali aj exhibičný zápas,“ uviedol hlavný tréner juniorov HC SLOVAN Bratislava Michal Hreus.

Hráči našej 'juniorky' pod vedením Michala Hreusa a Mareka Babica si počas prvej fázy letnej prípravy vyskúšali tento šport, ktorý vznikol v Severnej Amerike. Spoluprácu vytvorili s bratislavským tímom Tricksters Bratislava. Meno historicky najúspešnejšie lakrosového klubu na Slovensku sa tento rok zapísalo už 9× na víťaznú trofej Slovenskej lakrosovej ligy. Tréningy absolvovali na týždennej báze za pomoci prezidenta a hráča klubu Tricksters Bratislava Martina Kramára.

K spolupráci prišlo, ked nás oslovil môj priateľ a spoluhráč, ktorého deti pôsobia v mládežníckych kategóriách Slovana. Sme veľmi radi, že sme boli oslovení a mohli sme tak byť súčasťou pripravy mladých hráčov. Lakros je v mnohých veciach podobný hokeju a chlapcom to určite spestrilo prípravu. Boli veľmi šikovní a už po pár hodinách tréningu dokázali dôstojne odohrať zápas. V našom klube sú vždy pre bývalých, ale aj súčasných hokejistov dvere otvorené. Chalanom držím palce v sezóne a verím, že v spolupráci budeme pokračovať aj v budúcnosti.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar