Pilotné zápasy kategórií HP4 a HP5

Hokejové ročníky HP4 a HP5 odohrali svoje prvé pilotné zápasy, hrajúce súbežne na dvoch poloviciach vo formáte 4 na 4.

Rozvoj hokeja v zahraničí prešiel v posledných rokoch mnohými zmenami a rovnako tomu je aj u nás doma. Hra sa zrýchľuje, pretože hráči sú šikovnejší, pohyblivejší  a robia rýchle rozhodnutia. Hokej sa mení a neustále vyvíja a tým pádom aj metodika, príprava a rozvoj hráčov už od tých najmenších. 

Metodické postupy v tréningovom procese v jednotlivých etapách rozvoja mladých hráčov prešli menšími úpravami a tým pádom aj potreba úpravy formátov zápasov, ktoré slúžia ako prostriedok na rozvoj samotných hráčov. 

Takou zmenou by mala byť aj úprava formátu zápasov v kategóriach žiakov štvrtého a piateho ročníka. Nie je tajomstvom, že prechod z tzv. “tretinkového” hokeja na celé klzisko je pre mnohé deti veľkým skokom. Aj na základe mnohých štúdií poukazujúc, že hry na menšom klzisku efektívnejšie slúžia na zdokonalenie herných zručností mladých hráčov, by mal byť prechod na celé klzisko plynulejší. Je preto v našom záujme týmto deťom vytvoriť tie najideálnejšie zápasové podmienky, v ktorých si dokážu tieto herné zručnosti osvojiť a zdokonaliť sa v nich, pred tým ako prejdú na hru na celé klzisko. 

Náš klub HC SLOVAN Bratislava sa stal prvým klubom na Slovensku, ktorý si takýto prechod z tretinkového hokeja na celé klzisko formátom 4 na 4 vyskúšal. Pilotné zápasy už majú za sebou naši hráči štvrtého a piateho ročníka.

Plocha ihriska bola rozdelená na dve polovice na stredovej červenej čiare plnohodnotným mantinelom s bezpečnostným sitom, ktorého rozloženie trvá zhruba 10 – 12 minút. Na týchto poloviciach hrali družstvá proti sebe súbežne vo formáte 4x4 .  Mladí hráči mali možnosť byť častejšie v herných situáciách, akými sú zvádzané súboje o puk, početnosť prihrávok či streľby, zásahy brankárov atď. Striedanie hráčov bolo sprevádzané zvukovým signálom v minútových intervaloch, čím bol čas každého hráča v hre približne rovnaký. Pravidlá zápasov boli upravené tak, aby bola zabezpečená maximálna plynulosť s minimálnym prerušovaním hry.  

Formát zápasov v kategóriách štvrtého a piateho ročníka, rovnako zmeny vo vekových kategóriach na olympijský cyklus 2022-2026, budú podliehať schvaľovaniu Kongresom, ktorý sa bude konať 18. marca 2022. Náš klub HC SLOVAN Bratislava sa stotožňuje s navrhovanými zmenami slúžiacimi k lepšiemu rozvoju mladých hráčov a na Kongrese tieto návrhy zmien podporí.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar