Hlavný tréner juniorov Michal Hreus: Na chlapcov som nesmierne hrdý

Zverenci trénerov Michala Hreusa a Mareka Babiča získali juniorský titul majstrov Slovenska, keď vo finálovej sérii zdolali Duklu Trenčín 3:0 na zápasy.

Juniori HC SLOVAN Bratislava si v marci pred zaplneným štadiónom Ondreja Nepelu prevzali z rúk generálneho sekretára SZĽH Miroslava Laža Putovný pohár Slovenského olympijského výboru za víťazstvo v základnej časti extraligy juniorov. Základnú časť vyhrali s paťbodovým náskokom pred juniormi z Popradu. V sezóne dokopy nazbierali 96 bodov. 

„Do sezóny sme vstúpili vysokými víťastvami a celkovo sme sa držali stabilnými výkonmi na popredných priečkach. V závere základnej časti sme sa odpútali od Popradu, s ktorým sme sa striedali na čele tabuľky. V priebehu roka nás trápili viaceré zranenia, ktoré nám narúšali tvorenie zostavy. Chlapci sa však s tým výborne popasovali a zastúpili si svoje miesta. Za ich odvedenú prácu počas celej sezóny som na nich nesmierne hrdý.“ 

Vo vyraďovacích bojoch narazili, ako prvý celok tabuľky, na ôsmu Trnavu. Mladé nádeje Slovana si vo štvrťfinále poradili s Gladiátormi hladko 3:0 na zápasy (4:2, 11:3, 6:2). V semifinále play off narazili na vrstovníkom z Nitry. Po troch zápasoch bol stav nepriaznivý, Slovan prehrával v sérii na tri víťazné zápasy 1:2. Rozhodujúce zápasy však Slovanisti zvádli a prebojovali sa do finále.

„Nebola to ľahká situácia. V týchto momentoch sa ukázala sila nášho kolektívu. Keď som videl, ako chlapci zvládli psychicky náročné zápasy, veril som, že budeme úspešní. V Nitre som chlapcom sľúbil, že ak sa ešte vrátime domov do Bratislavy, tak už vyhráme celú súťaž. Som rád, že som ten sľub mohol naplniť. V piatom zápase sme ukázali neskutočnú bojovnosť, vďaka ktorej sme postúpili do finále.“

Slovan mal v ére samostatnosti na konte štyri majstrovské tituly z tejto kategórie. Zatiaľ posledný získal práve po finálovej sérii s Trenčínom v marci 2016. Aj tento poznatok motivoval mladých hráčov po hlade po úspechu. Vo finálovej sérii zdolali Trenčín 3:0 na zápasy a mohli sa radovať z majstrovského titulu.

„Je to zásluha predovšetkým našich hráčov na ľade, ale nesmieme opomenúť prácu celej organizácie. Martin Štrbák nastavil komunikáciu medzi mládežníckymi kategóriami na vysokú úroveň, viackrát v sezóne sme z toho profitovali. Vďaka patrí aj môjmu kolegovi zo striedačky Marekovi Babičovi, ktorý priniesol do tímu niektoré prvky zámorského štýlu hry a dokopy nám to výborne zapadlo. Výborná bola aj spolupráca s trénermi Modrých krídiel, s ktorými sme pravidelne konzultovali nasadenie našich hráčov do seniorského hokeja.“ 

Hlavný tréner Michal Hreus sa zdržiava vyzdvihovania individualít v tíme juniorov Slovana, taktiež nechce unáhliť kroky mladých hráčov za cestou do seniorského hokeja.

 „V tomto smere treba byť opatrný. Podľa mňa by si každý hráč mal prejsť všetkými mládežnickými  kategóriami.  Zbytočne by som neuponáhľal kroky, ktoré by v konečnom dôsledku hráčovi mohli uškodiť. V našom tíme sú kvalitní hráči a o ich budúcnosť sa nebojím. Viacerí z nich si vyskúšali mužský hokej aj v tejto sezóne.“ 

Toto vyjadrenie potvrdzuje aj fakt, že veľká väčšina tohtoročných juniorských majstrov Slovenska má pred sebou ešte jeden rok v juniorke Slovana.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar