Do Slovana sa vracia Samuel Petráš

HC SLOVAN Bratislava sa s bratislavským rodákom a svojím odchovancom dohodol na ročnom pôsobení.

Samuel Petráš (nar. 11.5.1995, Bratislava, Slovensko, výška 187 cm, hmotnosť 84 kg) je odchovancom Slovana, v klube si prešiel všetkými mládežníckymi kategóriami. V B mužstve Modré krídla Slovan momentálne hráva aj jeho mladší brat Richard.  V mládežníckom veku reprezentoval Slovensko na juniorských MS do 18 rokov a taktiež na prelome rokov 2015/2016 na úspešných MS do 20 rokov v Toronte a Montreale, odkiaľ si doviezol bronzovú medailu. V drese Slovana sa v roku 2014 radoval zo zisku juniorského titulu.

Čerstvo 28-ročný útočník debutoval v slovenskej extralige v drese Piešťan v sezóne 2014/15. V rovnakom čase bol zároveň členom projektu reprezentačnej dvadsiatky, ktorá hrávala najvyššiu slovenskú súťaž. Dres A tímu materského klubu si po prvý raz obliekol v dvoch zápasoch nadnárodnej Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) začiatkom roku 2016 krátko po návrate z úspešného svetového šampionátu dvadsiatok v Kanade. V ďalšej sezóne pridal 22 zápasov v KHL, väčšinu sezóny však strávil v extraligovom Zvolene. V tej istej sezóne si pripísal aj svoj jediný štart za A výber reprezentácie Slovenska v prípravnom zápase.

Zaujímavé skúsenosti nazbieral aj počas ročného pôsobenia v tíme ruskej Vyššej hokejovej ligy (VHL) Sokol Krasnojarsk, kde sa stretol so slovenským spoluhráčom Petrom Zuzinom. Po návrate zo Sibíru vedno hrávali v nasledujúcej sezóne za Zvolen. 

Prvý raz sa Samuel Petráš vrátil do Slovana v lete 2020, keď po ňom siahli vtedajší generálny manažér Maroš Krajči a hlavný tréner Roman Stantien. Útočník, ktorý sa svojim štýlom hry dostane súperovi často pod kožu, nastupoval zväčša v tretej alebo štvrtej formácii s defenzívne ladenými úlohami. Celkom v sezóne 2020/21 odohral 26 zápasov. Po ročnom pôsobení v hlavnom meste si útočník, ktorý môže hrať na pozícií krídla i centra, odkrútil posledné dve sezóny v tíme HK Poprad. Celkovo v najvyššej slovenskej súťaži odohral doteraz 367 zápasov, v ktorých nazbieral 80 kanadských bodov (32+48).

Podľa športového riaditeľa HC SLOVAN Bratislava Ota Haščáka môže byť Samuel Petráš jednou z alternatív na pozícii centra a krídla v tzv. "bottom six" formáciách.

„Samo je odchovanec Slovana, ktorý v klube už v minulosti pôsobil aj v nadnárodnej lige KHL. Je to fyzicky zdatný a dobre stavaný hráč, ktorý je konštruktívny a dokáže hrať na pozícii krídla aj centra. Vybrali sme si ho tiež pre jeho charakterovo-vôľové vlastnosti, ‘drive’ a dôraznú hru pred bránkou na oboch stranách klziska. Spoľahlivo si plní defenzívne povinnosti, preto ho budeme využívať aj pri nerovnovážnom stave,“ uviedol športový riaditeť Oto Haščák. 

Samuel Petráš, ktorý včera oslávil 28. narodeniny, sa na návrat do slovanistického dresu teší:

Záujem Slovana ma nesmierne potešil. Ku klubu mám špeciálny vzťah, nakoľko som v ňom odmalička prešiel všetkými kategóriami. Už sa neviem dočkať zápasov najmä pred domácimi fanúšikmi. Verím, že dokážem zo seba odovzdať to najlepšie. Som pripravený plniť všetky úlohy, ktoré budú odo mňa tréneri vyžadovať pre úspech celého tímu." 


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar