Do Košíc deň vopred s 21 hráčmi

V piatok 3. februára sa odohrá posledné štvrté vzájomné stretnutie medzi odvekými rivalmi Košicami a Slovanom v základnej časti extraligy 2022/23.

Na rozdiel od predchádzajúcich zápasov o tomto sa dá jednoznačne povedať, že je to súboj o čelo tabuľky a jeden zo zápasov, ktorý môže významným spôsobom prehovoriť do umiestnenia oboch tímov v konečnej tabuľke po základnej časti, aj keď do jej konca ešte zostáva odohrať desať zápasov.

Obe mužstvá majú zároveň po dlhšom čase rovnaký počet zápasov a bodový rozdiel medzi nimi sú 4 body v prospech Slovana. Je to teda klasický šesťbodový zápas. Tak ako aj v minulosti, Slovan na zápas odcestoval už deň vopred po dopoludňajšom tréningu v domácich podmienkach a noc pred duelom už strávi na východe republiky.

V tejto sezóne sú vo vzájomnej bilancii o čosi úspešnejší "oceliari". Doma zvíťazili 3:1, na Tehelnom poli vo Winter Games zápase sme rovnakým pomerom gólov triumfovali my. Misky váh málinko na stranu východniarov tak pred piatkovým meraním síl nakláňa výsledok prvého vzájomného zápasu, v ktorom sme doma podľahli 1:2 po predĺžení.

Slovan na zápas odcestoval s dvomi brankármi (Hlavaj, Coreau), šiestimi obrancami (Golian, MacKenzie, Maier, Beňo, Gachulinec, Sersen) a trinástkou útočníkov (Harris, Pecararo, Takáč, Haščák, Zigo, Fominykh, Kytnár, Preisinger, Lukošík, Török, Duke, Šotek a nová posila Scherbak). Zranení sú Matoušek, Minárik a Petriska.

V nedeľu by sa k tímu mala pripojiť aj nová posila zo zámoria, ktorá na pozícii ofenzívneho beka nahradí Ackereda. S ním sa Slovan predčasne rozlúčil v prvý deň tohto mesiaca.

Pri zranení Riečického je takmer isté, že do bránky Košíc sa postaví Jaroslav Janus. Doteraz chytal v 20 zápasoch, z ktorých 14 doviedol do víťazného konca. Má takmer navlas rovnakú úspešnosť zásahov 93,5 % ako náš Jared Coreau.

Najproduktívnejším hráčom Košíc je Michal Chovan s 37 bodmi, o bod menej má najlepší strelec Joona Jääskeläinen. Najproduktívnejší obranca Jordon Southorn má 29 bodov, teda o bod menej ako Matt MacKenzie. Košičania prišli v polovici sezóny o jedného z najlepších centrov extraligy Colina Campbella, ktorý dal prednosť Kunlunu v KHL. Namiesto neho prišiel Brett Pollock, ktorý má bilanciu 12 bodov v 14 zápasoch. Podobne je na tom ďalší útočník, ktorý sa do mužstva pripojil v priebehu sezóny; Rus Denis Paršin má v 23 zápasoch 19 bodov. Jasne najlepším hráčom mužstva v hodnotení plus/mínus bodov je Patrik Rogoň s 11 bodmi.

Zápas HC Košice vs HC SLOVAN Bratislava je na programe v piatok 3. februára 2023 o 18:00 h, v priamom prenose ho vysiela verejnoprávny kanál RTVS Šport.

 


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar