Do Kanady na Hlinka Gretzky Cup štyria Slovanisti

Do záverečnej nominácie na prestížny turnaj, na ktorom budú obhajovať strieborné medaily, sa dostali Damian Slávik, Richard Baran, Maxim Petras a Roman Kukumberg.

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov ukončila úvodnú fázu záverečnej prípravy na Hlinka Gretzky Cup v Kanade. Po jedenásťdňovom kempe v Poprade došlo k zúženiu kádra. Realizačný tím pod vedením hlavného trénera Tibora Tartaľa vyradil trojicu Theo Kiss, Alex Čajkovič a Martin Sluka.

Do Reed Deru poletí 25-členný káder zložený z troch brankárov, ôsmich obrancov a štrnástich útočníkov. Na zápasovú súpisku môžu tréneri zapísať 22 hokejistov. V záverečnej nominácii si našla svoje miesto až štvorica kmeňových hráčov Slovana: brankár Damian Slávik, obrancovia Richard Baran a Maxim Petras a útočník Roman Kukumberg.

„Celý tím odviedol počas jedenástich dní výbornú prácu. Vždy je to náročné rozhodnúť sa, koho poslať domov. Napokon o trojici mien rozhodli malé detaily,“ povedal Tibor Tartaľ v rozhovore pre Hockey Slovakia.

Osemnástka mala pod Tatrami pestrý program, v ktorom sa objavili modelované zápasy medzi nominovanými hráčmi aj vzájomný súboj s reprezentantmi do 20 rokov. V ňom mladší podľahli starším krajanom 2:6. 

„Duel s dvadsiatkou nám ukázal, že musíme zapracovať najmä na defenzíve. Rovnako vidím medzery v oslabeniach a presilovkách. To sú veci, ktoré potrebujeme do začiatku turnaja zlepšiť,“ pokračoval 35-ročný kouč.

Mladých Slovákov čaká po ukončení popradského kempu krátke voľno, po ktorom sa opäť zídu v nedeľu 24. júla v Bratislave. V hlavnom meste absolvujú tréningové jednotky a v utorok 26. júla naberú smer Kanada. V Red Deere odohrajú pred štartom podujatia prípravný súboj s Američanmi a následne ich v základnej A-skupine budú čakať konfrontácie so Švédmi, Kanaďanmi a Švajčiarmi.

„Ročník 2004 urobil vlani veľký úspech a je to motivácia pre týchto chalanov, aby dosiahli podobný výsledok. Cítiť to aj na tréningoch. Zároveň máme na Hlinka Gretzky Cupe skvelých súperov, na ktorých sa hráči mimoriadne tešia. Našim cieľom bude to, aby sme boli konkurencieschopní, aby sme hrali aktívny hokej a v každom dueli siahali na víťazstvo,“ doplnil Tartaľ. 

Nominácia SR 18 na Hlinka Gretzky Cup 2022:

Brankári: Jakub Irsák, Damian Slávik, Samuel Urban.

Obrancovia: Richard Baran, Samuel Barcík, Adam Beluško, Jakub Chromiak, Richard Ďurina, Leo Eperješi, Maxim Petras, Milan Pišoja.

Útočníci: Adam Cedzo, Peter Cisár, Daniel Alexander Jenčko, Milan Tadeáš Jobek, Roman Kukumberg, Viliam Kurila, Ondrej Maruna, Ondrej Molnár, Andrej Párička, Juraj Pekarčík, Tomáš Pobežal, Kamil Rohaľ, Samuel Sisik, Ľuboš Stahoň.

Realizačný tím: Branislav Varga (manažér), Tibor Tartaľ (hlavný tréner), Michal Dostál, Andrej Kmeč (asistenti trénera), Dominik Guriš (tréner brankárov), Milan Kabát (kondičný tréner), Stanislav Salát (videoanalytik), Štefan Sýkora, Ľuboš Ondrejka (kustódi), Jaroslav Hanulák (lekár).

Zápasový program SR 18 v Kanade (časy sú v SELČ):

Príprava

PIATOK 29. JÚLA

USA - SLOVENSKO (19.00)

Hlinka Gretzky Cup - základná skupina

PONDELOK 1. AUGUSTA 

Švédsko - SLOVENSKO (19.00)

STREDA 3. AUGUSTA 

Kanada - SLOVENSKO (3.00)

SLOVENSKO - Švajčiarsko (23.00)

(Ďalší program bude závisieť od výsledkov v základnej skupine).


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar