Dnes dohrávka v Nitre

Ešte pred domácim nedeľným zápasom proti Banskej Bystrici čaká dnes večer na Slovan dohrávka 17. kola proti domácemu HK Nitra.

V pôvodnom termíne sa zápas nemohol odohrať kvôli povinnostiam nášho súpera v IIHF Continental Cup a tak dnes Slovan nastúpi proti svojmu vlaňajšiemu finálovému sokovi, na ktorého striedačke bude opäť staronový tréner Antonín Stavjaňa. Vedenie Nitry sa s ním dohodlo na obnovenej spolupráci v nedávnych dňoch. So Stavjaňom získali "Corgoni" osem medailových umiestnení v extralige a jeho meno je v Nitre považované za synonymum úspechov tamojšieho hokejového klubu.

Stavjaňa prichádza do Nitry v nezávideniahodnej situácii. Mužstvo sa nachádza na poslednom mieste tabuľky s trojbodovou stratou na predposledný Liptovský Mikuláš a ťahá sériu siedmych prehier za sebou. Tá stála miesto lotyšského odborníka Normundsa Sejejsa, ale zastaviť ju nedokázali ani manažéri Nitry Tomáš Chrenko a Miroslav Kováčik, ktorí sa dočasne postavili na hráčsku striedačku. Na nitrianskej negatívnej bilancii je prekvapujúci najmä fakt, že mužstvo doteraz strelilo najmenej gólov (50) zo všetkých tímov extraligy, čo sa vždy ofenzívne ladenej Nitre nestávalo. Ani defenzíva zatiaľ nestojí na pevných základoch, Nitra inkasovala tretí najvyšší počet gólov, pričom má odohraný o zápas menej práve so Slovanom. Obaja brankári, ktorí si s Nitrou vlani zahrali finále play off extraligy - David Honzík a Matt O'Connor - majú úspešnosť zásahov pod 90 percent. Najproduktívnejším hráčom nášho dnešného súpera ako aj najlepším strelcom je Adrián Holešinský, ten však už zabáva fanúšikov v českej Plzni.

Berúc do úvahy túto štatistiku a pri pohľade na tabuľku by sa mohlo zdať, že Slovan si ide do Nitry po isté tri body. Opak je však pravdou. Nitra získava v príchode osvedčeného trénera Stavjaňu nový impulz a proti Slovanu pri tradičnej rivalite sa bude chcieť vyhecovať k takému výkonu, ktorý ukončí sériu prehier. Súpisku doplnili nedávno obrancovia Vitálos (vrátil sa z Plzne) a Parkkonen, z českej ligy sa do Nitry sťahovali aj Baláž a Čederle. Navyše, Slovan neprichádza do Nitry v optimálnej forme. Mužstvo sužujú neustále nové a nové zranenia a choroby. V poslednom zápase proti Popradu nehrali až šiesti hráči základnej zostavy (Harris, Rapuzzi, Zigo, Lukošík, Török, Ackered), navyše zápas kvôli zdravotným komplikáciám nedohral ďalší útočník elitnej formácie Daniil Fominykh. Viacerí obrancovia, ktorých zo strategických dôvodov pochopiteľne nebudeme menovať, hrajú s nevyliečenými zraneniami a so sebazaprením. Isté je, že tréneri budú musieť aj v Nitre postaviť silne improvizovanú zostavu s viacerými hráčmi B mužstva Modré krídla Slovan. Slovan už netrpezlivo čaká na ďalšiu reprezentačnú prestávku, počas ktorej je aká taká šanca, že sa väčšina absencií postupne vylieči a vráti pred vianočnými sviatkami do zostavy.

Dohrávka 17. kola HK Nitra vs HC SLOVAN Bratislava je na programe v utorok 6. decembra 2022 o 18:00 h a v priamom prenose ju vysiela športový kanál Sport 2 HD.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar