Beke a Fatul v záverečnej nominácii na MS 20

MODRÉ KRÍDLA SLOVAN MÔŽU MAŤ NA MAJSTROVSTVÁCH SVETA DO 20 ROKOV V KANADE DVOCH ZÁSTUPCOV.

Devätnásťročný gólman Ádam Beke je odchovancom HC SLOVAN Bratislava. V tejto sezóne nastúpil za rezervu Modré krídla Slovan v druhej najvyššej seniorskej súťaži Tipos SHL do 15 zápasov, z toho 8 bolo víťazných. Postupne sa stal jasnou jednotkou s úspešnosťou zásahov 92,32% a priemerom 2,81 inkasovaných gólov na zápas. 

Vo vlaňajšej sezóne dokonca nastúpil do dvoch zápasov A mužstva v Tipos Extralige (doma proti Detve a vonku proti Liptovskému Mikulášu). Konkurenciu pri konečnej nominácii na MS v Kanade mu budú robiť traja brankári pôsobiaci v juniorskych súťažiach v zámorí (Boľo, Eliaš, Latkoczy) a Marinov, ktorý nastupuje za HC Topoľčany. Zo všetkých brankárov má však Ádam odchytaných najviac zápasov za seniorov.

Druhým zástupcom Slovana je devätnásťročný obranca Oliver Fatul. Rodák z Bratislavy nie je odchovancom Slovana. V mládežníckych kategóriách sa rozvíjal v organizáciách Malmö Redhawks a IK Oskarshamn vo Švédsku. Seniorskú extraligu okúsil už v sezóne 2019/20 v tíme HKM Zvolen. 

V tejto sezóne nastupoval pravidelne v jednom z prvých dvoch obranných párov za Modré krídla Slovan, na konte má dve asistencie. Na štyri zápasy si vyskúšal aj extraligu v drese HC 05 Banská Bystrica.

Medzi náhradníkmi je aj ďalší bek Modrých krídiel Slovan Marco Ejem.

Slovenská dvadsiatka odštartovala záverečnú prípravu na šampionát v sobotu 11. decembra v Piešťanoch povinným PCR testovaním. Po piatich tréningových jednotkách odletia v stredu 15. decembra do dejiska majstrovstiev sveta v Edmontone, kde budú musieť absolvovať povinnú izoláciu a ďalšie testovanie. Pred samotným začiatkom turnaja ešte odohrajú dva prípravné zápasy proti Fínsku a Rakúsku.

Slováci sa predstavia v základnej B skupine v meste Red Deer (štát Alberta) a ich súpermi budú postupne Švédsko, USA, Rusko a Švajčiarsko. Všetky zápasy odvysiela v priamych prenosoch RTVS. 


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar